Din toamnă, vom plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare băutură ambalată în PET, doză sau sticlă, după introducerea ”Sistemului Garanție – Returnare”
Publicat de Adina Sîrbu, 9 august 2023, 12:04
”Sistemul de Garanție-Returnare” trebuie implementat în România până la 30 noiembrie 2023 și presupune perceperea a 50 de bani la achiziționarea fiecărei băuturi ambalate în PET, doză de aluminiu sau sticlă. Suma se restituie în momentul în care este reciclat ambalajul la un punct de returnare.
În statele europene unde este folosit sistemul, s-a ajuns la o colectare de peste 90% a produselor poluante. Acest sistem îi va determina și pe români să recicleze mai mult, este convins ministrul Mediului, Mircea Fechet:
Astăzi există multe dubii referitoare la traseul acestor deșeuri. Foarte mulți oameni spun: OK, colectez separat, însă am văzut că uneori vine salubristul și le ia în amestec și le duce la groapă, ceea ce înseamnă că efortul meu e în zadar. În momentul în care un cetățean va introduce într-un aparat de colectare automată sau manual, la magazin, un astfel de recipient de ambalaj de băuturi, sunt convins că va fi asigurat că acel PET, acea doză de aluminiu sau acea sticlă va ajunge într-o instalație de reciclare și sunt convins că va face acest lucru, așa cum am spus, pe de o parte, din spirit civic și, pe de altă parte, ca să fiu onest până la capăt, o va face și pentru a-și recupera cei 50 de bani, ce i-au fost opriți ca garanție atunci când a achiziționat băutura respectivă. Deci, din experiența altor state membre, eu cred că, într-un termen de 2 – 3 ani, vom atinge acea cifră pe care au atins-o și statele vestice care aplică deja acest sistem, respectiv peste 90% ambalaje returnate la punctele de colectare.
În cadrul sistemului de garanție-returnare, ambalajele vor putea fi duse la orice comerciant sau centrul de reciclare, mai explică ministrul Mircea Fechet:
Dacă luați de la magazinul dintr-un sat, îl puteți duce la supermarket și invers, fără nicio problemă, fără niciun bon, trebuie doar să avem ambalajul așa cum l-am achiziționat.
Producătorii, importatorii și comercianții de băuturi din România au fost informați anul trecut că sunt obligaţi să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare pentru ambalaje, altfel nu vor mai putea vinde anumite produse. Teoretic, 80.000 de comercianți ar trebui să se înscrie în program. În caz contrar, riscă amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.
Anual, în România ajung la gunoi aproximativ 7 miliarde de ambalaje de băuturi, țara noastră fiind la coada clasamentului Uniunii Europene când vine vorba de reciclare selectivă, cu o rată a reciclării de doar 12%. Însă, până în 2030, rata trebuie să ajungă la 90%, potrivit legislației comunitare, pentru a nu fi drastic sancționată.
Ministrul Mediului a mai anunțat că va fi disponibilă o finanţare de 1,2 miliarde de euro prin PNRR pentru sistemul de management al deşeurilor din România, ce vor fi folosiți pentru Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, milioane de euro urmând să fie investiţi în insule digitale de colectare a deşeurilor. Acestea vor permite o urmărire mult mai exactă a traseului deşeurilor reciclabile:
Sunt nişte sisteme inteligente, digitalizate, prin care cetăţeanul nu doar că va colecta selectiv gunoiul, dar fiecare cetăţean va fi identificat în baza unei cartele de acces şi atunci când va depozita cantităţi mai mari sau mai mici de reciclabil, va putea să existe o trasabilitate a acelor deşeuri şi identificarea până la nivel de persoană fizică a beneficiarului.
Municipiul Constanța va avea 275 de astfel de insule ecologice până la finele anului viitor. Primele 14 au fost deja amplasate și puse în funcțiune – a anunțat recent primarul Vergil Chițac.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com