Analize și investigații medicale gratuite pentru femeile însărcinate
Publicat de Adina Sîrbu, 31 iulie 2023, 16:16
Noul contract-cadru privind acordarea serviciilor medicale vine cu schimbări importante pentru femeile însărcinate. Potrivit noilor reglementări, gravidele pot beneficia de analize gratuite, chiar dacă laboratoarele și-au epuizat plafonul lunar. Totodată, prin simpla transmitere a unei adeverințe de la medicul de familie la Casa de Asigurări de Sănătate, gravida poate deveni asigurată pe perioada sarcinii și a lăuziei, fără vreo cheltuială în plus. De asemenea, gravidele pot beneficia de consultații de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum și de dublu/triplu test și o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale. Detalii a aflat Cătălina Radu de la Aurelia Drăgoi, purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța.
Femeile însărcinate nu vor mai fi nevoite să își plătească analizele din cauză că laboratoarele și-au epuizat fondurile, așa cum se întâmpla frecvent până la schimbarea reglementărilor din domeniu. Explică Aurelia Drăgoi, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța:
Laboratoarele pot să efectueze analizele medicale pe care le au gravidele de făcut în baza biletelor, chiar dacă, la momentul prezentării gravidelor, laboratoarele nu mai au plafon.
Odată cu prima prezentare la medicul de familie a femeii însărcinate, acesta ia în evidență gravida și poate elibera o adeverință prin care atestă existența sarcinii. Dacă persoana însărcinată este neasigurată, poate deveni asigurată pe perioada sarcinii și lăuziei prin simpla transmitere a adeverinței respective către Casa de Asigurări de Sănătate în evidența căreia se află, fără alte cheltuieli. În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau chiar și fără bilet, specialistul în obstetrică-ginecologie poate acorda câte o consultație de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum și o consultație similară pentru lăuzie, în primul trimestru după naștere, în cadrul căreia, după caz, se poate recomanda și efectuarea de analize și investigații sau internare în spital, dacă este necesar.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com