Istoricul și scriitorul Cristian Cealera și-a lansat volumul IV din seria ”Poveștile Mării Negre. Oamenii, Eroii, Zeii…”
Publicat de Adina Sîrbu, 30 iulie 2023, 09:22
Istoricul și scriitorul Cristian Cealera și-a lansat, la Muzeul de Istorie Națională si Arheologie Constanța, volumul cu numărul IV din seria ”Poveștile Mării Negre. Oamenii, Eroii, Zeii…”. Primele volume au stat la baza realizării celor 20 de spectacole radiofonice, din cadrul proiectului Legendele Dobrogei, difuzate la Radio Constanța.
”El este povestașul muzeului, iar toate instituțiile de cultură de talia unui asemenea muzeu au nevoie de asemenea oameni!” Cuvintele de început îi aparțin prozatorului și publicistului literar Ovidiu Dunăreanu, prezent la lansarea volumului cu numărul IV din seria intitulată ”Poveștile Mării Negre. Oamenii, Eroii, Zeii…”, semnată de Cristian Cealera.
Cristi, cum îl alintă prietenii, este jurnalistul și istoricul dobrogean care știe să caute informația în izvoarele istorice, dar știe să o și aducă la suprafață în cărțile sale, într-un stil accesibil publicului larg, a declarat, în cadrul evenimentului, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea: ”Nu se adresează numai celor pasionați de știință. Pe de altă parte, are și această formație jurnalistică. A umblat, are condei, cum se spune în mod normal, și atunci el face acest lucru – citește izvorul istoric, documentul epocii, și-l transpune, îl face accesibil publicului larg”.
Dacă în primele volume autorul a prezentat legendele și miturile Dobrogei, de data aceasta în volumul cu numărul IV, Cristian Cealera îi evidențiază pe oamenii legendari, viețuitori ai cetăților antice din ținutul dintre Dunăre și Mare.
Au trecut 9 ani de când am început această serie de legende și istorii dobrogene, pentru că pe mine mă interesează foarte mult să promovez povestea teritoriului dintre Dunăre și Mare. A fost un drum lung, un drum foarte plăcut, în care eu am învățat foarte multe, m-am documentat și am avut avantajul că, înaintea mea, au fost foarte multe persoane care, în ultimul secol, au cercetat la rândul lor aceste povești dobrogene. Sunt poveștile teritoriului nostru, sunt poveștile străbunilor noștri, ne vorbesc despre multietnicitate, despre toleranță, despre frumusețe, despre sacrificiu, despre lupte. Totul se regăsește în aceste legende și istorii, care nu sunt ale lui Cristi Cealera, ci ale Dobrogei.
Cristian Cealera a recunoscut celor prezenți la eveniment că în copilărie i-a spus mamei sale că într-o zi va lucra în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și că acest vis i s-a îndeplinit după 35 de ani. Tot din copilărie, s-a îndrăgostit iremediabil de legendele acestor locuri și nu și-a găsit liniștea până când nu le-a cercetat îndeaproape, ca mai apoi să le așeze în pagini de carte. Autorul Cristian Cealera a promis însă că aventura sa de a căuta legendele Dobrogei și de a le publica va merge mai departe.
Reportaj realizat de Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Silvia Pascale și Cristian Cealera