Executivul pregătește măsuri fiscale, pentru a aduce mai mulţi bani la buget
Publicat de Adina Sîrbu, 30 iulie 2023, 08:54
Guvernul se pregăteşte să adopte o serie de măsuri fiscale menite să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat şi, totodată, să menţină deficitul cât mai aproape de ţinta asumată pentru acest an, de 4,4% din PIB. În paralel, Guvernul ia în calcul şi măsuri de sprijin pentru populaţie, pentru a combate efectele inflaţiei.
Din această toamnă, angajaţii din agricultură, construcţii şi IT ar putea plăti contribuţia la sănătate de 10%. De asemenea, Guvernul doreşte să menţină doar două cote de TVA: 9% pentru alimente, medicamente şi servicii HoReCa, pentru orice altceva urmând să se perceapă cota de 19%.
Patronatele din industria ospitalităţii spun că o creştere a TVA îi va alunga pe clienți, fiindcă prețurile vor crește, încasările se vor reduce, singura soluție pentru firme ca să supraviețuiască fiind reducerea personalului, adică vor apărea 10.000 – 15.000 de șomeri din acest domeniu.
Surse guvernamentale susţin că se discută în interiorul coaliţiei şi despre reorganizarea sistemului bugetar prin desfiinţarea a 200.000 de posturi neocupate.
Pe de altă parte, Executivul ia în calcul majorarea salariului minim în două etape: una din septembrie, de la 3.000 la 3.300 de lei brut, şi alta din ianuarie, până la nivelul de 3.750 de lei.
Această propunere nu este, însă, susţinută de antreprenori.
Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, aproape 87% dintre antreprenorii chestionați au spus că nu au posibilitatea creşterii salariului minim pentru angajaţi în perioada următoare.
Dacă Guvernul va impune această măsură, 66% dintre ei au spus că vor creşte preţurile produselor şi serviciilor pe care le oferă şi mai mult de jumătate au susţinut că vor reduce numărul de salariaţi.
De asemenea, 10% dintre patroni au declarat că îşi vor închide firmele dacă Guvernul va creşte salariul minim.
În prezent, salariul minim pe economie este de 3.000 de lei brut. Cu scutirea de taxe pe 200 de lei din acest venit, angajatul primeşte net 1.898 lei.
RADOR/ Redactor online: Adina Sîrbu