Ascultă Radio România Constanța Live

CONSTANȚA: Anatolian Food Fest – delicii turcești și spectacole, la Pavilionul Expozițional

CONSTANȚA: Anatolian Food Fest – delicii turcești și spectacole, la Pavilionul Expozițional

Publicat de Adina Sîrbu, 29 iulie 2023, 10:42

Anatolian Food Fest, în parteneriat cu o școală gimnazială privată din Constanța, organizează, la Pavilionul Expozițional din Constanța, Festivalul caritabil de cultură și bucătărie turcească. Vor fi spectacole, dar și preparate delicioase, precum Adana Kebab, Lahmacun, Gozleme, Kunefe, cafea la nisip, și, bineînțeles, faimoasele Baclavale. Banii adunați din vânzarea produselor vor fi donați supraviețuitorilor cutremurelor din Turcia, festivalul fiind corelat cu campania ”Împreună pentru Turcia”. Festivalul Anatolian se desfășoară sâmbătă și duminică, de la 12:00 la 23:00. Un reportaj realizat de Cecilia Pătrăhău:

 Rep.: Suntem la standul de baclavale…

Bine ați venit la standul nostru cu baclavale. Avem nelipsitele baclavale tradiționale cu fistic. Foarte mulți consumatori se întreabă cum sunt diferite baclavalele. Există baclavale clasice, baclavale Dürüm, rulate ca o sarma, și Sobiet, foarte însiropate. Există și baclavale cu nucă, Cataif cu nucă sau cu fistic, baclavale cu vișine, cu ciocolată, niște arome mai exotice.

Rep.: Fondurile strânse unde se duc?

Fondurile strânse se duc către caritate, către refugiați, acolo unde este cea mai mare nevoie. Fundația noastră, de fiecare dată când a fost o nevoie consistentă, a organizat astfel de evenimente – pentru refugiații din Ucraina, pentru sinistrații din Turcia la momentul cutremurelor devastatoare. Acum strângem pentru refugiați.

Rep.: Ce ți-ai tatuat pe mânuță?

Mi-am tatuat un fluturaș!

Rep.: Știi cum zice fluturaș în turcește? Kelebek!

E cel mai frumos fluturaș din lume!

Rep.: Ce produse interesează?

Șuberec, Gozlemă, o să luăm niște Baclavale… 

Rep.: De Kebab a auzit toată lumea. Cum e Kebabul Tantuni?

Este carne de vită fiartă înainte. Se pregătește cu ulei de măsline și condimente. Se prepară foarte des în Turcia astfel de mâncare. Este condimentat cu boia de ardei dulce, cu cimbru, cu sare. Se pune în lipie și, cine dorește, poate ia și roșii, varză sau ceapă cu sumac.

Rep.: Cât de deosebită este înghețata turcească?

Astea se întind, sunt cu gumă. Cei care sunt profesioniști, zicem, fac și spectacole din astea, dar noi toți suntem aici voluntari.

Rep.: Cum faceți îi convingeți cumpere de la dumneavoastră înghețată?

Le dăm să guste!

Și cine gustă nu uită niciodată înghețata turcească! Fundația TUNA, adică Dunărea, oferă, pe lângă delicioasele preparate turcești, și spectacole de muzică și dans cu formații tradiționale și derviși rotitori, în parcarea de lângă Pavilionul Expozițional din Mamaia.

Această prezentare necesită JavaScript.

Redactor: Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 11:01

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ”A părăsit scena...

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
litere chineze, limba chineza, China
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:49

20 aprilie – Ziua limbii chineze

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în...

20 aprilie – Ziua limbii chineze
oua vopsite Paste
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:44

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte...

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:26

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”

Cristina Tamaș,  prozator, dramaturg și dascăl constănțean, a venit pe lume la data de 14 noiembrie (1955,) la Huși, în aceeași zi în care...

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

În cea mai mare sărbătoare de peste an, la praznicul praznicelor, în prima zi Paște, ne amintim de tradiții, de oamenii dragi din jurul nostru,...

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței

„Învierea Domnului, pe care în chip fericit o prăznuim anul acesta la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii...

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 07:50

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie. Cuvintele „Nu vă temeţi!”...

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:36

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil...

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România