Prima pagină » Ştiri » Actualitate » Ce spun specialiştii despre adaptabilitatea doradei pentru utilizarea speciei în activități de acvacultură marină în ţara noastră
Ce spun specialiştii despre adaptabilitatea doradei pentru utilizarea speciei în activități de acvacultură marină în ţara noastră
Cercetările privind adaptabilitatea doradei pentru utilizarea acestei specii în activități de acvacultură marină în România au ajuns la un final mai mult decât încurajator! Experimentele ştiințifice de laborator desfăşurate prin Programul Nucleu au demonstrat posibilitatea transferului juvenililor la diverse vârste (2, 3 sau 4 luni) direct din tancul de stocare având o salinitate de 36‰, în apă din Marea Neagră având salinități sub 16‰, 13‰ şi coborând chiar brusc până la 10‰, fără nicio mortalitate.
Experții INCDM Dr. Victor Niță şi Dr. Magda Nenciu au studiat cu atenție evoluția nivelului de stres al speciei în funcție de vârsta materialului piscicol şi de diferența de salinitate din momentul transferului. Au fost constatate niveluri glicemice cuprinse între 68-82 mg/dl înainte, 157-171 mg/dl la o oră după modificarea bruscă a salinității şi, respectiv, 115-124 mg/dl la 24 de ore. Coroborat cu modificările de colorit şi cu reluarea comportamentului de hranire activă şi cârduire la mai puțin de 12 ore, semne clare ale acceptarii noului mediu de cultură, concluzionăm că utilizarea speciei este cert posibilă şi în țara noastră, desigur, în anumite condiții şi ținând cont de unii factori limitativi.
Experimentele realizate în laboratoarele INCDM au înregistrat un ritm de creştere mediu al doradei în apa Mării Negre comparabil cu datele relevante, astfel au fost observate următoarele valori medii ale loturilor experimentale: la 2 luni – 7 grame, la 3 luni – 18 grame, la 4 luni – 24 grame și la 5 luni – 40 g.