Ascultă Radio România Constanța Live

Care sunt rezultatele impozitării bacşişului, la mai bine de 6 luni de la implementarea acestei măsuri de către Guvern

bani lei foto radio constanta
Foto: arhivă

Publicat de Doina Sirbu, 19 iulie 2023, 08:43

La mai bine de 6 luni de când a fost implementată măsura impozitării bacșișului, rezultatele sunt departe de așteptări, în sensul că sumele încasate la buget sunt la un procent modest, sub 10 %, față de cât se prognoza, în condițiile în care ținta era una destul de generoasă, aproape 100 milioane de lei.

Care ar putea fi explicația acestei discrepanțe dintre estimări și realizări, am aflat de la analistul financiar, Adrian Negrescu.

Dacă voiau, într-adevăr, înregistreze venituri de 95 de milioane de lei, așa cum își propuneau prin această decizie de a impozita bacşişul, autoritățile puteau facă un studiu de impact foarte simplu, care urma dovedească ceea ce noi am estimat încă de atunci, din momentul în care au lansat această măsură, va fi o misiune aproape imposibilă adune atâția bani, mai ales din HoReCa. De ce? Pentru că, nu uităm, toți cei care lucrează în HoReCa își iau bacșișul de pe o zi pe alta. Iau de la client banii și îi folosesc în ziua respectivă, îi folosesc a doua zi. Îi folosesc în viața de zi cu zi, în condițiile în care au salarii foarte mici. Eh, în condițiile în care impozitul este trecut pe nota de plată și se impozitează, banii ăia îi primesc după 30 de zile sau, cine știe când, își fac contabilitatea firmele, motiv pentru care nimeni nu urma fie interesat, practic, treacă bacșișul pe nota de plată. De ce? Pentru oamenii din bacșiș trăiesc, nu neapărat din salariul minim pe care îl primesc.

Se poate vorbi și de o reticență din partea clienților, dar și din partea celor care lucrează în HoReCa?

Da, și pentru clienți e destul de bizar. Gândiți-vă că i se sugerează să plătească o anumită sumă prin intermediul cardului și mulți dintre români sunt obișnuiți să dea omului un ban, în funcție de cum a fost tratat la masa, de serviciile pe care le-a primit și nu vrea neapărat ca acea sumă să fie evidențiată pe nota de plată. E un gest de apreciere pentru cel care a presat acele servicii. Și de aceea cred că ține de cultura noastră financiară în a oferi banii cash, în plic sau cine știe ce, prin ce modalitate, în așa fel încât să demonstrezi, practic, afecțiunea și aprecierea pentru serviciile prestate.

Apropo de acest aspect, suntem cu toții pregătiți pentru disciplina financiară sau doar cochetăm cu ideea?

Cred că la noi e încă o idee abstractă, aceea de a impozita bacşişul, așa cum, într-adevăr, se întâmplă în alte țări. Dar e o cultură a plăților în economie, care la noi încă nu a ajuns. Gândiți-vă că noi suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul servicii financiare. Românii nu prea sunt obișnuit să-și deschidă conturi, să facă plăți cu cardul, să folosească, practic, mijloacele astea fiscalizate de plată. La noi încă se plătește foarte mult cu cash, se plătește la negru. Oamenii caută soluții să plătească cât mai puțin, preferabil fără card. De ce? Pentru că știu că fiecare tranzacție este supusă unui comision, motiv pentru care și această măsură, nu spune nimeni că nu este benefică pentru economie, dar a venit, poate, puțin, prea devreme.

Există și măsuri viabile care ar putea optimiza această impozitare a bacșișului și, implicit, colectarea eficientă la buget?

Principala măsură e să fiscalizezi, practic, toate facturile, toate bonurile emise în economia românească, toate tranzacțiile financiare să fie monitorizate de ANAF, în așa fel încât să reduci evaziunea fiscală. Dar în România, e undeva la nivel de 16 miliarde de euro. Sectorul HoReCa, știm, este un sector evazionist, se plătește foarte mult la negru, nu se dau bonuri, motiv pentru care până nu vom reuși să stăvilim acest fenomen, nu vom reuși nici măcar acest bacșiș, să-l fiscalizăm așa cum trebuie.

Interviu realizat de Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă

Expert Forum: Justiția este un serviciu public, iar reforma sistemului judiciar nu se poate face în spatele ușilor închise
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 07:58

Expert Forum: Justiția este un serviciu public, iar reforma sistemului judiciar nu se poate face în spatele ușilor închise

Noile legi ale justiției, adoptate în 2022, au introdus proceduri necompetitive și netransparente cu privire la cariera magistraților și au...

Expert Forum: Justiția este un serviciu public, iar reforma sistemului judiciar nu se poate face în spatele ușilor închise
Guvernul va decide nivelul salariului minim pentru 2026
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 07:41

Guvernul va decide nivelul salariului minim pentru 2026

Guvernul va lua o decizie privind nivelul salariului minim pentru anul viitor până la Crăciun. Premierul Ilie Bolojan susţine menţinerea...

Guvernul va decide nivelul salariului minim pentru 2026
Mii de oameni în stradă, în cea de-a cincea zi de proteste pentru independența justiției
Actualitate duminică, 14 decembrie 2025, 21:44

Mii de oameni în stradă, în cea de-a cincea zi de proteste pentru independența justiției

Peste 10.000 de persoane au ieșit în stradă, duminică seara, în Capitală, pentru a protesta în sprijinul unei justiții independente, pentru a...

Mii de oameni în stradă, în cea de-a cincea zi de proteste pentru independența justiției
TULCEA: Apartament cuprins de flăcări în localitatea Niculițel
Actualitate duminică, 14 decembrie 2025, 17:44

TULCEA: Apartament cuprins de flăcări în localitatea Niculițel

Pompierii militari tulceni au fost solicitați, astăzi, să intervină pentru stingerea unui incendiu la un bloc de locuințe din Niculițel, unde...

TULCEA: Apartament cuprins de flăcări în localitatea Niculițel
Actualitate duminică, 14 decembrie 2025, 16:47

AUDIO | TULCEA: De la sesiuni de informare la povești de succes. Punct Gastronomic Local, realizat cu sprijinul GAL Munții Măcinului – Dunărea Veche

În ultimele luni, în județul Tulcea, mai multe Grupuri de Acțiune Locală au desfășurat sesiuni de animare și informare, în preambulul...

AUDIO | TULCEA: De la sesiuni de informare la povești de succes. Punct Gastronomic Local, realizat cu sprijinul GAL Munții Măcinului – Dunărea Veche
Actualitate duminică, 14 decembrie 2025, 14:07

TULCEA: Este ultima zi de Iarmaroc Design Fair, târgul dedicat creatorilor locali

Casa Avramide găzduiește în acest weekend ce de-a șaptea ediție de Iarmaroc Design Fair, târgul dedicat creatorilor locali. Evenimentul a...

TULCEA: Este ultima zi de Iarmaroc Design Fair, târgul dedicat creatorilor locali
Actualitate duminică, 14 decembrie 2025, 13:21

BRĂILA: Copii răniți grav de explozia unei petarde

Doi copii, de 8 şi 11 ani, din comuna Mircea Vodă, judeţul Brăila, au fost transportați la spital, după ce au fost răniţi de explozia unei...

BRĂILA: Copii răniți grav de explozia unei petarde
Actualitate duminică, 14 decembrie 2025, 11:54

Bilete mai scumpe, odată cu intrarea în vigoare a Noului mers al trenurilor

Noul mers al trenurilor a intrat, duminică, în vigoare și va fi valabil până pe 12 decembrie anul viitor, anunță CFR Călători. De astăzi,...

Bilete mai scumpe, odată cu intrarea în vigoare a Noului mers al trenurilor