CONSTANŢA: Pe 14 iulie începe SEAS – STAGIUNEA ESTIVALĂ A ARTELOR SPECTACOLULUI
Publicat de Doina Sirbu, 13 iulie 2023, 16:41 / actualizat: 13 iulie 2023, 17:47
În deschiderea SEAS – STAGIUNEA ESTIVALĂ A ARTELOR SPECTACOLULUI, Constanța, iulie – august 2023, astăzi, în conferință de presă ni s-a reamintit istoricul evenimentului, ni s-au precizat programul, cifrele, notățile, motivele pentru care merită să fim prezenți pe tot parcursul derulării acestuia.
Întâi de toate, Stagiunea Estivală s-a născut în anul 2020, dintr-o nevoie, în pandemie, când s-au căutat spații din afara sălii de teatru, outdoor, pentru întânirile cu publicul. A avut o pauză în anul 2021 și s-a reluat în stagiunea de vară 2022.
Este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Constanța, iar partener principal este Primăria Municipiului Constanța.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a spus că SEAS este menit să pună Constanța pe harta culturii în România, că este un proiect cu avantaje turistice și cu rezonanțe naționale și internaționale.
Cu directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, am rememorat momentele celor 4 nominalizări de anul acesta și câștigarea Premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2022, „Seaside Stories”.
“Aceste premii UNITER sunt cu adevărat relevante, trebuie să ne păstrăm acest mic orgoliu și să vorbim despre aceste reușite. Aceste premii rămân în istoria teatrului românesc și, implicit, în istoria teatrului constănțean”, spune directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn.
SEAS este un eveniment conceput pentru a oferi constănțenilor, dar și turiștilor care aleg litoralul românesc pe perioada verii, șansa de a vedea o selecție variată de spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară.
Cifrele proiectului SEAS – 2023, noutățile, deschidere și „poveștile” din culise au fost prezentate de directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn.
“Anul acesta a fost un pic mai greu pentru că a fost o stagiune intensivă, o stagiune bogată în teatre, toată lumea a lucrat foarte mult și atunci asta era o perioadă de concedii, așa că a fost destul de greu să îi convingem să vină la Constanța. Am reușit să facem o selecție și un program foarte bogate. Avem teatre din Iași, din Sibiu, din București, Suceava, Timișoara, Galați, Baia Mare, Oradea, Giurgiu, Brăila, Arad, Piatra Nea mţ, Târgu Mureș, Craiova și Chișinău. De ce spunem peste 20.000 de spectatori? Ar putea părea o cifră exagerată. Nu este exagerată, pentru că noi luăm calcul noutatea de anul acesta în interiorul Stagiunii Estivale – un festival de teatrul de stradă care se numește SEAStreet. Are loc în 28, 29 şi 30 iulie. Avem 7 săptămâni de SEAS, peste 40 de evenimente, spectacole de teatru, concerte, teatru de stradă, spectacole pentru copii. Peste 30 de instituții și companii invitate. 600 de invitați – actori, regizori, scenografi, artişti vizuali. Avem trei locaţii în cadrul SEAS, în cadrul stagiunii. Aici, la Teatrul de Vară Soveja, în Parcul Arheologic şi Sala Studio a Teatrului de Stat Constanţa. În plus, la SEAStreet avem pe bulevardul Tomis de la Miga la Lupoaică, avem pe faleza Cazino şi în Piaţa Ovidiu. Deschidem de ziua Franţei cu un spectacol al Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi – ??????????, ????????? ???, de Matei Vișniec, cel mai cunoscut scriitor româno-francez”, a mai precizat Erwin Șimșensohn.
Florin Caracala, regizor și profesor la două Universități de Teatru, s-a ocupat de partea de SEAStreet, în care ne vom întâlni pe stradă, în zonele Festivalului (Faleza Cazino Constanța și bulevardul Tomis între KM0 și Lupoaică), cu reprezentații de senzație: păpuși gigant, coregrafii care îmbină acrobația cu dansul, cântăreți ambulanți, instalații uriașe, jocuri de lumini și artificii.
„SEAStreet e una din componentele la care ținem foarte mult anul acesta în cadrul SEAS. Este un festival internaţional de teatru stradal. Mă refer la o mare diversitate a artelor spectacolului. Nu e neapărat doar teatru, ci intrăm şi în zona de acrobaţie, în zona de dans, în zona de parade, evident, cu temă teatrală. Companiile sunt unele dintre cele mai bune din Europa şi nu numai”, spune Florin Caracala.
Reprezentațiile vor avea loc la Teatrul de Vară Soveja, pe scena special amenajată în Parcul Arheologic din centrul orașului și la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța.
În cadrul campaniei promoționale EARLY BIRD, pentru spectatorii care cumpără bilete din timp, primele 150 de bilete la fiecare spectacol programat la Teatrul de Vară Soveja și primele 50 de bilete la fiecare spectacol programat pe scena din Parcul Arheologic au prețul redus de 30 lei. După epuizarea primelor bilete, tariful va fi de 50 lei sau 60 lei, în funcție de spectacol.
Biletele pot fi achiziționate de la agenția de bilete a Teatrului de Stat Constanța, dar și online, pe platforma MyStage.
În perioada stagiunii, biletele vor putea fi achiziționate și de la casa de bilete din incinta Teatrul de Vară Soveja, casa de bilete de la Parcul arheologic sau casa de bilete de la Sala Studio, cu câteva ore înainte de spectacole.
Mai multe informaţii despre programul SEAS, găsiţi aici.
Redactor: Liliana Moldoveanu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Liliana Moldoveanu