CONSTANŢA: Un masterclass de flaut va avea loc pe 1 iulie, la Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria”

Publicat de Doina Sirbu, 30 iunie 2023, 15:07 / actualizat: 30 iunie 2023, 21:35
Festivalul de Artă „Marea Neagră” este în plină desfășurare. În cadrul celei de-a opta ediţii, vor avea loc şase evenimente, după cum spun organizatorii.
Spectacolele programate se vor desfășura la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, la Căminul de persoane vârstnice „Unirii”, la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” şi la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Una dintre cele şase reprezentanţii s-a desfăşurat, aseară, la Muzeul de Artă Constanța.
Discut cu muzicianul Marin Gabriel, de altfel, inițiatorul evenimentului de-a lungul celor opt ediții. Ce puncte forte are ediția de acum?
“Vreau să vă spun cu bucurie că în această ediție avem șase evenimente. Să ne răzbunăm după o perioadă de pandemie în care n-am putut organiza. Avem invitați două ansambluri, ansamblul “Romanos” din Seul de flaut, dirijat de domnul Daniel Park și avem o orchestră de cameră, singura orchestră de cameră de nevăzători din lume – “Hearts of Vision Chamber Orchestra”. Este o orchestră renumită, fondată în 2007 şi are peste 650 de concerte. Fiind nevăzători, ei călătoresc şi au cântat în toată lumea. Peste tot sunt invitaţi. Ţinem un masterclass de flaut la Colegiul de Arte “Regina Maria” şi anul acesta va avea loc pe 1 iulie, susţinut de profesorul de la Universitatea din Seul”.
Se schimbă repertoriul la fiecare dintre aceste evenimente?
“Da, sigur, sigur! Concertul conține și muzică românească, muzică din folclorul coreean, muzică universală de Bach. Concertul de la Teatrul Național “Oleg Danovski” va avea ca dirijor pe domnul Yang din Coreea, care este un finalist al concursului de dirijat de la noi din Constanţa, care s-a ţinut acum vreo patru ani, şi ca şi premiu a primit această onoare de a dirija al doilea concert al festivalului nostru”.
Ne-ați amintit și dvs., domnule Marin Gabriel, de faptul că multe din partituri sunt susținute de nevăzători. Mai povestiți-ne puțin din experiența aceasta. Cum se leagă apoi totul pe scenă?
“Această orchestră este o orchestră normală cu contrabas, cu violoncel, cu timpane, cu clarinet, cu viori. Este orchestră normală de cameră. Au un conducător muzical, domnul Lee Sang-Jae, iar dânsul este un muzician foarte fin și practic îi ajută. Transpun partiturile în limbajul Braille. Învaţă pe din afară fiecare partitură. Studiază împreună. Practic, dirijorul se află în fiecare instrumentist şi partitura în cap și ei cântă simțit împreună. Se simt prin respirație. Este ceva incredibil”.
Putem concluziona, nu-i așa, că muzica are efect terapeutic și că e un veritabil balsam pentru orice afecțiune. Și asta au și demonstrat prin acest festival.
“Orchestra aceasta a fost numită miracol al muzicii! Iată, că ei călătoresc, au 650 de concerte, călătoresc în fiecare an în alte colțuri ale lumii”.
Redactor: Liliana Moldoveanu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Facebook Marin Gabriel, Lions Club Constanţa