CONSTANŢA: Universitatea “Ovidius” a câștigat un proiect major care prevede înființarea unui campus pentru învățământul dual
Publicat de Doina Sirbu, 28 iunie 2023, 07:40 / actualizat: 28 iunie 2023, 9:58
Municipiul Constanța se confruntă cu unul dintre cele mai ridicate grade de depopulare în rândul tinerilor. Cei care nu abandonează școala și nu pleacă să muncească în străinătate – de cele mai multe ori, în meserii slab sau chiar necalificate, pleacă la București, la studii și, apoi, de multe ori, pleacă și din România.
De data aceasta, cu un CV mai bogat, care le oferă un alt start în viața de emigrant. Toate acestea – pentru că, în Constanța, oportunitățile de a găsi un serviciu bun sunt puține. Universitatea ”Ovidius” a câștigat, recent, un proiect care, în viitorul apropiat, ar putea să schimbe lucrurile în bine.
Universitatea “Ovidius” a câștigat un proiect major finanțat prin PNRR, care prevede înființarea unui campus pentru învățământul dual. Învățământ dual, adică acea formă de învățământ care pregătește viitori specialiști pentru nevoile mediului local de afaceri. Iar campusul, cămin și sală de mese va funcționa cu sprijinul unor mari companii locale, dar și al unor instituții de învățământ și primării din județul Constanța.
“Un tronson se referă la spații de învățământ, unde vor fi realizate 24 de laboratoare, care vor fi dotate cu peste 100 de echipamente noi. Toate laboratoarele se adresează facultăților de inginerie din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța. În al doilea tronson vor fi amplasate alte două funcțiuni specifice și anume căminul pentru 50 de cursanți și o cantină cu o capacitate de 150 de persoane. Din punct de vedere academic, în cele 24 de laboratoare vom avea elevi, studenți, cadre didactice, dar și parteneri din mediul economic. În acest consorțiu sunt implicate, alături de Universitatea “Ovidius” din Constanța, șase unități administrativ-teritoriale, 12 licee și 19 operatori economici. Ce este cel mai important pentru comunitate, obiectivul final al proiectului este acela de a furniza către operatorii economici din cadrul consorțiului a unei resurse umane bine pregătite din punct de vedere tehnic în cadrul Universității “Ovidius” din Constanța, în laboratoarele special create în cadrul proiectului”, spune Dragoş Vintilă, directorul administrativ al Universității “Ovidius” Constanța și manager de proiect.
Campusul nu va fi gata mai devreme de 2026. Pentru Andrei Foca, unul dintre tinerii care se gândesc să plece din Constanța, va fi tardiv, iar plecarea lui Andrei ar fi în mod cert o pierdere pentru Constanța. Elev la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”, Andrei a câștigat în primăvară premiul întâi la Concursul Internațional de Robotică de la Oradea, pentru foto-bioreactorul pe care l-a proiectat și l-a construit. Are multe alte proiecte în plan, însă doar cu sprijinul financiar al familiei nu se poate face mai nimic, așa că este în căutarea unor sponsori. Andrei Foca ne-a vorbit despre foto-bioreactorul său și despre cum își vede viitorul apropiat.
“Aceasta este o mașinărie specializată pentru dezvoltarea culturilor de microorganisme precum algele. Desigur, există foto bioreactoare menite pentru producție în masă, dar și pentru cercetare și identificare a condițiilor optime, care desigur, acestea vor fi cele aplicate la producția în masă. Aceasta este și tema proiectului meu, fiindcă nu am avut resursele necesare pentru crearea unui dispozitiv de mărimea necesară”, spune Andrei Foca.
Rep.: Așadar, vorbim aici despre cultivarea algelor și a altor microorganisme care ar putea să fie folosite, cum deja sunt folosite într-o multitudine de domenii.
“Da, desigur, cu cât crește populația globului, cu atât avem o problemă mai mare din punct de vedere al hranei, iar cu cât trece timpul avem nevoie de alternative pentru hrănirea populației. Astfel că algele, având un coeficient, fiind foarte nutritive, sunt desigur, o opțiune ideală pentru hrănirea noastră. Chiar nu numai pentru hrănire, ci și pentru medicamente, fiind adesea folosite în industria farmaceutică”, a mai spus Andrei.
Rep.: De ce ai avea nevoie ca să mergi mai departe și cu acest proiect și cu altele?
“Nimic nu se face fără susținere financiară și exact acesta este punctul în care m-am oprit la momentul actual”, a mai declarat Andrei.
Rep.: Așadar, ai avea nevoie de sponsori!
“Desigur, și aceste sume sunt mult prea mult deja pentru familia noastră, întrucât noi suntem niște oameni normali și dorințele unui elev, unui simplu elev ca mine nu pot fi susținute doar de părinți”, a mai precizat Andrei Foca.
Rep.: Care este următorul obiectiv? Care este următorul concurs și cu ce vrei să te prezinți?
“Următorul obiectiv este Concursul Internațional de Robotică “Robochallenge” de la București, care se va desfășura între 3 și 5 noiembrie. Acolo doresc să mă prezint cu un protip de robot umanoid pentru utilizare generală în domeniul civil. Nu știu sigur dacă voi putea să mă prezint, întrucât estimatul acestui proiect de preț este în jur de 5.000 euro și acești bani nu poți fi achitați de o singură familie”, spune Andrei.
Rep.: Andrei, ești la vârsta la care mulți tineri își stabilesc deja traiectoria în viață. Urmează admiterea la facultate. Ce planuri ai? Vrei să rămâi în Constanța? Mulți tineri rămân, dar și mai mulți tineri pleacă să studieze în alt oraș, chiar și în altă țară. Tu ce planuri ai?
“Acesta este nefericitul adevăr, că nu există destule oportunități care să motiveze studenții și tinerii să rămână în Constanța sau mai ales în România. Personal, eu mi-aș dori să mă duc la București, să continui facultatea acolo, dar nu scot din opțiuni și posibilitatea de a pleca în alte țări”, a mai precizat Andrei Foca.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: univ-ovidius.ro