Ieftinirea alimentelor, anunţată de premier, privită cu reticenţă de unii specialiști din domeniul producției de alimente: „Marile lanţuri își vor recupera pierderile prin scumpirea altor produse“
Publicat de , 27 iunie 2023, 07:47
Anunțul autorităților că statul a ajuns la o înțelegere cu marile lanțuri de magazine, pentru a reduce prețul alimentelor de bază, este primit cu reticență de unii specialiști din domeniul producției de alimente. Ei spun că o astfel de măsură ar fi benefică pentru populație, dar cred că eventuala ieftinire a unor alimente va fi anulată de scumpirea altor produse.
„Am primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea noastră privind schema de reducere a prețurilor la alimentele de bază. Retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației – pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete. Va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români.“
„Consider că măsura, ca și propunere sau idee, este binevenită, ținând cont de faptul că, pentru 70% dintre români, banii abia ajung de la o lună la alta. Dar mi se pare greu de realizat. Pe de o parte, discutăm despre reducerea adaosului comercial, ceea ce este puțin exclus, pentru că trăim într-o piață liberă și nu prea ai cum să impui sub nicio formă acest lucru.“
„Dacă discutăm despre un acord, putem să ne gândim, așa cum s-a mai întâmplat în urmă cu ceva ani, când a fost scăzut TVA-ul la alimente, totul să reziste pe piață ca și scădere a prețurilor, maxim o lună de zile, după care totul a revenit la normal. Când spun normal, mă gândesc la prețuri mai mari, cum erau înainte de reducerea TVA-ul.“
„Vreau să vă spun că, ținând cont de modificarea legislației privind specula, spun eu așa ca să înțeleagă oamenii, nu uit că, în urmă cu jumătate de an, când această lege, în 2022, a fost modificată și aprobată, în discuțiile avute cu producătorii și în Senatul României, legea a trecut cu o taxă la raft a mărfurilor noastre de 5%. După care, în Camera Deputaților, când a fost aprobată această lege, a fost votată seara, unii spun «noaptea ca hoții», dar, a fost votată seara, foarte târziu, în Camera Deputaților, când procentul ăsta de 5% a crescut la 20%, după care s-a băut șampania cu reprezentanții marilor rețele comerciale.“
„Temerea foarte mare este că aceste scăderi, să spunem dacă, prin acord, vor fi acceptate, vor veni ulterior tot pe umerii producătorului și procesatorului, căruia i se va cere ca anumite tipuri de produse să fie vândute, aduse în în magazin la un preț mai scăzut. Sau acele procente de scădere la pâine, lapte, carne etc., la produsele alimentare, date exemplu, de premier, procentele de scădere le vom găsi în altă parte, la pastă de dinți, la detergent… Şi atunci, vizavi de buzunarul românului, cheltuielile vor fi, când tragem linie, identice.“
„Nu vor pierde, pentru că vor majora probabil la alte prețuri, la alte produse mai de lux. Probabil vor reduce prețul la pâine, lapte, dar o să-l crească la băuturi acoolice, probabil...“