Ieftinirea unor alimente va fi anulată de scumpirea altor produse. Interviu cu Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta
Publicat de Doina Sirbu, 26 iunie 2023, 09:42
Anunțul autorităților că statul a ajuns la o înțelegere cu marile lanțuri de magazine, pentru a reduce prețul alimentelor de bază, este primit cu reticență de unii specialiști din domeniul producției de alimente. Ei spun că o astfel de măsură ar fi benefică pentru populație, dar cred că eventuala ieftinire a unor alimente va fi anulată de scumpirea altor produse.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că marile rețele comerciale au convenit asupra unei liste cu alimente de bază ale căror prețuri vor fi reduse. Deocamdată nu este foarte sigur mecanismul prin care va fi pusă în practică această ieftinire, dar premierul o dă ca sigură.
“Am primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine. Asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază – pâine, lapte, brânzeturi, carne, o făină, mălai, ulei, legume și fructe proaste”, spune Marcel Ciolacu.
În același timp însă, există voci din domeniul producției alimentare care nu sunt convinse de acest mecanism de ieftinire a alimentelor de bază. Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, crede că o astfel de măsură este necesară pentru românii cu venituri mici, dar că nu poate fi menținută pe termen lung.
“Consider că măsura, ca și propunere sau idee, este binevenită, ținând cont de faptul că eu spun 70% dintre români, banii abia le ajung de la o lună la alta, dar mi se pare greu de realizat. Pe de o parte, discutăm despre reducerea adaosului comercial ceea ce este puțin exclus, pentru că trăim într-o piață liberă și nu prea ai cum să impui sub nicio formă acest lucru. Dacă discutăm despre un acord, putem să ne gândim, așa cum s-a mai întâmplat în urmă cu ceva ani, când a fost scăzut TVA-ul la alimente. Totul să reziste pe piață, ca și scădere a prețurilor maxim o lună de zile, după care totul a revenit la normal. Când spun normal, mă gândesc la prețuri mai mari, cum erau înainte de reducerea TVA-ul”, spune Dragoș Frumosu.
Președintele Sindalimenta mai crede că ieftinirea alimentelor de bază va fi anulată de scumpirea altor produse.
“Temerea foarte mare este că aceste scăderi, să spunem, dacă prin acord vor fi acceptate, vor veni ulterior tot pe umerii producătorului și procesatorului căruia i se va cere ca anumite tipuri de produse să fie vândute, aduse în magazin la un preț mai scăzut, sau acele procente de scădere la pâine, eu știu lapte, carne etc., la produsele alimentare, dat de exemplu de premier, procentele de scădere le vom găsi în altă parte, la pastă de dinţi, la detergent și atunci, vis-a-vis de buzunarul românului, cheltuielile vor fi, când tragem linie, identice”, a mai spus Dragoș Frumosu.
Redactor: Bogdan Comşa/ Editor online: Doina Sîrbu/ Foto: unsplash.com