Ascultă Radio România Constanța Live

FOTO | Şase elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, coordonaţi de profesorul Ion Băraru, reprezintă România la Competiția internațională CanSat, în Spania

FOTO | Şase elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, coordonaţi de profesorul Ion Băraru, reprezintă România la Competiția internațională CanSat, în Spania

Publicat de , 23 iunie 2023, 14:54 / actualizat: 23 iunie 2023, 16:22

Şase elevi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, din Constanța, pleacă mâine (sâmbătă – 24 iunie 2023) la Granada, în Spania, unde timp de o săptămână se va desfășura Competiția internațională CanSat. Profesorul Ion Băraru, coordonatorul lor, spune despre elevi că sunt „un fel de om al viitorului, care să aibă grijă de semenii lui și de planeta în care doresc să locuiască”.

Cu o zi înainte de plecarea spre competiție, Liliana Fustanela i-a găsit în liceu, punând la cale ultimele detalii:

Eric-Andrei Ibraim (clasa a IX-a C), Vlad Luţai (clasa a IX-a A), Cristina Loredana Popescu (clasa a IX-a E) şi Iarina Ana-Maria Georgescu (clasa a IX-a E) sunt patru din cei şase elevi care vor merge în Granada. 

Cum se numeşte proiectul vostru?

Proiectul nostru se numește CanSat, echipa noastră este Tomis 9. Noi, practic, construim un minit-satelit, în dimensiunile unei doze de suc, care are diferiţi senzori și module ce colectează anumite date, în timpul căderii. El va fi lansat cu o rachetă, iar în timpul căderii va colecta aceste date pe care noi mai târziu le vom interpreta și vom prezenta, pe scurt, unele concluzii.

Cui aparţine ideea realizării acestui mini-satelit?

Ideea este impusă de la concurs. Concursul ne spune că noi trebuie să ne încadrăm într-o doză de de 330 ml și noi asta am făcut, practic. Ideea este că fiecare echipă își face o anumită poveste despre satelit și unde va fi lansat și povestea noastră este să colectăm datele, să vedem dacă se poate trăi pe acea planetă. De asemenea, avem o bilă care cade din satelit și putem analiza Pământul. Practic, avem niște plăcuțe în interior, care colectează date de la senzori – temperatură, umiditate, presiune, iar pentru a ne asigura că vom ști mereu poziția satelitului va fi trimis prin SMS, pe numărul unuia dintre noi de telefon, locația – o dată la secundă.

De cât timp lucraţi la acest proiect?

Am început din martie, doar că acum, pentru noul proiect, pentru etapa internațională, lucrăm de o lună.

Va avea și o utilitate mini – satelitul vostru, va fi ancorat în realitate ceea ce faceți voi?

Probabil ar putea fi produs la o scară mai mare și folosit la explorarea altor planete.

La ce sunteți voi cel mai bine pregătiți ca să participați la această competiție internațională?

La crearea codului, la asamblarea componentelor…

Şi multă matematică, multă fizică, fizică trebuie să știți mai cu seamă?

Da, în principiu, domnul profesor ne-a ajutat foarte mult pe partea de fizică. Noi mergem și la cercul de fizică și la cercul de robotică al școlii, de acolo l-am cunoscut pe colegul nostru mai mare, care ne-a explicat despre acest proiect și ne-a luat în echipa lui.

Este primul concurs de robotică la care participați?

Pentru mine, da, este primul concurs la care particip de robotică, dar pot spune că a fost o experiență foarte frumoasă și aș mai vrea să mai particip în viitor.

Ce faci în acest moment, ce asamblezi acolo?

Am vrut să privim acest proiect și din partea biologiei și a chimiei, cu partea aceasta am venit, am încercat să implementăm și o altă ramură a științei în proiect și astfel am reușit să creăm o misiune secundară în care putem folosi și alte științe pentru a ne mări șansele la succes.

Sunt multe echipe înscrise în concurs, la această competiție?

26 de echipe, în total, câștigătoare ale competițiilor naționale și încă patru echipe invitate special din diferite țări – Japonia, Canada…

Domnule profesor Ion Băraru, cum sunt cei patru elevi pe care îi văd eu din cei șase care vor merge în Granada?

Sunt foarte bine pregătiți la foarte multe discipline. Ceea ce fac ei acuma se referă la fizică, matematică, informatică, geografie, biologie, chimie, deci ei, practic, prezintă cunoștințe din aceste domenii pentru a face o analiză complexă, ca și cum ar fi un grup de savanți care cercetează o planetă – proprietățile solului, aerului ș.a.m.d., astfel încât să se vadă dacă este locuibilă de către specia umană. Deci ei, pe lângă faptul că au participat la diverse concursuri școlare în domeniile respective, sunt chiar foarte bine pregătiți la toate aceste materii.

*******

Cum au ajuns elevii de la Mircea să participe la această competiție internațională de robotică, aflați din povestea de mai jos, consemnată de coordonatorul lor, profesorul Ion Băraru:

        Această competiție se organizează pentru a sprijini politicile comunitare de promovare a educației științifice și tehnice a tinerilor europeni. Regulametul competiției prevede ca o echipă de elevi, formată obligatoriu din fete și băieți, să proiecteze și să construiască o mică instalație funcțională care să reproducă operațiile efectuate de un satelit. Dimensiunile aparatului sunt ale unei doze de suc (de aici și denumirea competiției), mici, greu de realizat, fiind necesare cunoștințe avansate de electronică, 3D design, informatică, matematică, fizică etc. (abordare cunoscută azi sub forma sintagmei STEM).

    ”Satelitul” astfel construit este prezentat unui juriu spre verificare tehnică, apoi este  lansat de la o înălțime de un kilometru, căderea lui fiind atenuată de parașute. În timpul evoluției, aparatura colectează date din mediu (parametri fizici, imagini etc.), le stochează și / sau le transmite la sol, la o stație de control Ground Station). După recuperarea satelitului, elevii procedează la descifrarea datelor și prezentarea lor către juriu într-o manieră științifică adecvată, cu interpretarea lor. Totul se termină cu concluziile autorilor – elevi privind misiunea, după ce trec prin dificilul proces al elaborării răspunsurilor la întrebările membrilor juriului, care sunt specifice mediului științific și tehnic de top.

     Prin misiunile impuse de regulile concursului sau alese de participanți, minisatelitul constituie o realizare impresionantă a potențialului științific și creator al unor elevi, pentru care școala înseamnă un mediu special în formarea lor.

   Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” are o tradiție remarcabilă în participarea la acest concurs internațional organizat de European Space Agency (ESA) prin compartimentul educațional ESERO. Denumirea inscripționată pe „satelit”, TOMIS 9, atestă acest aspect! La această a 13-a ediție a concursului, ce a fost găzduit de Universitatea de Vest din Timișoara, în competiție, după înscriere, au fost admise 14 echipe, iar în urma realizării a două rapoarte și o sesiune de întrebări cu organizatorii concursului, echipa Tomis 9 a fost una dintre cele 8 echipe calificate la faza națională a competiției.

    La Timișoara, din motive tehnice, pentru lansare au fost acceptate numai 6 mini sateliți.

Cu „sufletul la gură” elevi au urmărit (mirciștii au avut binocluri profesionale) evoluția sateliților susținuți de parașutele lor, până la aterizare. Cinci echipe au recuperat satelitul…   A urmat cea mai complexă parte a concursului: prelucrarea, interpretarea științifică și prezentarea datelor culese de micul satelit. O noapte albă, minunată!

   Prezentarea mirciștilor, pe o tonalitate jovial – sobră, sprijinită de un comportament determinat al echipierilor, a devenit mai strălucitoare cu trecerea timpului. Cu cât întrebările din juriu erau mai „speciale”, cu atât răspunsurile tomitanilor situau echipa mai sus și mai clar pe scara ierarhiei valorice în competiție.

    Rezultatul logic al concursului a statuat poziționarea pe locul I a echipei TOMIS 9 și calificarea la etapa finală (europeană) din Granada, Spania. Iată tinerii eroi ai unei mari competiții: clasa a 9-a: Georgescu Iarina Ana-Maria, Ibraim Eric-Andrei, Luțai Vlad-Andrei și Popescu Cristina-Loredana; clasa a 10-a: Cioranu Patrick-Andrei; clasa a 11-a Târhoacă Alexandru-Rareș.

     A consemnat: profesor de fizică și coordonator STEM, Ion Băraru, elev al școlii din anul 1962.

Redactor: Liliana Fustanela / Editor online: Alina Enache / Foto: Liliana Fustanela

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:31

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

La Palatul Copiilor Constanța a început, în această dimineață, distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor...

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:58

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00

Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea. După...

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:51

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export

Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export, în favoarea...

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:26

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România

Dobrogea este și va rămâne un mozaic etnic, iar luna noiembrie este încărcată emoțional și spiritual de unitate și apropiere a...

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:15

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor

La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul de Combatere a...

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări