Zilele Europene ale Arheologiei, în județele TULCEA și CONSTANȚA: ateliere, tururi ghidate și activități distractive îi așteaptă pe copii

Publicat de Adina Sîrbu, 15 iunie 2023, 14:32
Încep Zilele Europene ale Arheologiei la Cetatea Noviodunum, din județul Tulcea. Vineri și sâmbătă, 16 și 17 iunie, sunt programate numeroase evenimente destinate publicului de toate vârstele, cu intrare liberă. Nicu Ispas a aflat detalii despre aceste manifestări, de la responsabilul științific al șantierului arheologic Cetatea Noviodunum, Aurel Stănică.
Zilele Europene ale Arheologiei la Cetatea Noviodunu sunt organizate de către Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea, Institutul Național al Patrimoniului, Primăria Isaccea și Asociația PRO Noviodunum. Ce evenimente ați programat?
Aurel Stănică:
Vineri, dorim să le prezentăm copiilor, într-un atelier de restaurare, care sunt etapele parcurse de un obiect și cum suntem noi sprijiniți în munca noastră de colegii restauratori. De asemenea avem o activitate denumită ”Arheolog pentru o zi”, în care spunem noi că micii arheologi – copiii care ne vor vizita – vor deveni colegii noștri și în felul acesta, prin jocuri didactice, încercăm să îi facem să descopere arheologia și ce înseamnă ea, la fel ce înseamnă restaurarea unui vas. Altă activitate este sub forma unor vizite ghidate. Noi le-am zis ”La pas prin cetate” și, cu ocazia asta, grupurile care ne vor vizita încercăm să le introducem în istoria locului numit Noviodunum și ce a însemnat el pentru zona de nord a Dobrogei.
Care este tema centrală a manifestării NOVIODUNUM 70?
Aurel Stănică:
Această manifestare într-un fel se dorește încununarea a 70 de ani de săpături arheologice la Noviodunum, prin prezentarea unei sinteze a acestor cercetări, ce a fost și ce ne propunem pentru viitor.
Zilele Europene ale Arheologiei vor fi sărbătorite în județul Constanța prin intermediul reprezentanților Muzeului de Istorie Națională și Arheologie. Vineri, sâmbătă și duminică, toți copiii, dar și părinții și bunicii lor, sunt invitați la numeroase ateliere educative cu tematică istorică, organizate în localitățile Murfatlar și Cumpăna. Silvia Pascale a aflat detalii de la arheologul Oana Grigoruță, unul dintre organizatori.
Startul activităților educative și distractive dedicate Zilelor Europene ale Arheologiei va fi dat vineri, 16 iunie, la Casa de Cultură din localitatea Murfatlar, județul Constanța. Copiii sunt invitați să participe la două ateliere de creație intitulate ”Să modelăm și să colorăm istoria”. Sâmbătă, între orele 10,00 și 19,00, și duminică, între orele 10,00 și 17,00, distracția se va muta în Parcul Verde din localitatea Cumpăna, județul Constanța.
Oana Grigoruță:
Aici îi așteptăm pe cei mici cu o mulțime de activități interesante și cu diverse momente artistice și demonstrații sportive. Partenerii din cadrul Asociației Culturale Tomis vor prezenta publicului cum trăiau, munceau și se luptau oamenii acum sute și mii de ani. De asemenea, profesorii de la Liceul Tehnologic din Cumpăna ne vor ajuta în atelierele de puzzle, pictură, chitară, lectură.
Tinerii de la cercul de ceramică din cadrul Palatului Copiilor Constanța vor deveni, pentru două zile, profesorii celor care li se vor alătura în redescoperire a metodelor antice de realizare a obiectelor de lut.
Pentru toți participanții, mici și mari, actorii Teatrului pentru Copii și Tineret ”Căluțul de Mare” din Constanța vor juca, în aer liber, piesa ”Cei trei purceluși”, în regia lui Gheorghe Balint, au mai anunțat organizatorii.
Redactori: Silvia Pascale și Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ICEM Tulcea