FOTO | Medici, asistente și infirmiere au pichetat sediul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța

Publicat de Adina Sîrbu, 15 iunie 2023, 12:12
Federația „Solidaritatea Sanitară” și-a continuat protestele astăzi, cu pichetarea unităților sanitare din toată țara. A fost ultima acțiune desfășurată fără întreruperea activității și, totodată, un semnal de alarmă pentru guvernanți privind riscul declanșării grevei generale, de la 1 iulie 2023.
La Constanța, 70 de membri de sindicat au participat la pichetarea Spitalului de Boli Infectioase din oraș. Aici au venit si angajati de la Spitalul Județean de Urgență Constanța, dar și de la Sanatoriul Balnear Techirghiol.
Pe langă asistenți medicali și infirmieri, au participat si medici. Doctorii spun că sunt dispusi să renunțe la contractele pentru gărzile suplimentare, care sunt plătite la nivelul anului 2017.
Mihaela Ianuș, presedinte Sindicatului Solidaritatea Sanitară 2015, filiala Constanța, ne-a spus care sunt revendicările:
Mihaela Ianuș:
Solicitările pe care le avem noi sunt salariale, dar nu numai solicitări salariale. Vorbim aici despre respectarea Legii 153 a salarizării, care acum, în momentul acesta, se aplică, dar se aplică parțial. Sporurile au rămas la nivelul anului 2017 și nu sunt sporurile aplicate la salariul din 2023. Solicităm ca indemnizația de hrană să fie actualizată la nivel de 2023. Valoarea indemnizației de hrană este la 9 lei pe zi. Vorbim despre contractul de gărzi pentru medici, a cărui plată este la nivel de 2017. Indemnizația de hrană să fie scoasă din cei 30% pe care suntem obligați să-i respectăm, să fie scoasă de la impozitare, cum se aplică la toată lumea și este impozitată doar cu 10%. Noi indemnizația de hrană o avem impozitată cu toate taxele și impozitele unui salariu. Vorbim de deblocarea posturilor, pentru că, prin această deblocare, ar putea fi ușurată activitatea medicală și, implicit, pacienții ar beneficia de un act medical corespunzător.
Angajații din sistemul public de sănătate care participă la aceste forme de protest susțin revendicările prezentate în Decalogul revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară , acestea vizând atât solicitări de natură salarială cât și o serie de reforme menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților din sănătate și calitatea serviciilor medicale.
Protestul vizează și protecția angajaților împotriva riscului anulării unora dintre drepturile actuale în viitoarea lege a salarizării, care vor genera semnificative scăderi ale veniturilor salariale – se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Cătălina Radu