ANAT: Rezervările pe Litoral au crescut cu 60%, dar sejururile sunt mai scurte. Turiștii străini preferă Delta

Publicat de Adina Sîrbu, 10 iunie 2023, 16:44
Mai multe rezervări pe Litoralul românesc, dar pentru mai puține nopți.
În primele cinci luni ale acestui an, numărul rezervărilor a crescut cu 60%. Cum și prețurile au crescut, turiștii au ales să stea mai puțin, astfel că bugetul alocat este la fel ca în 2022, spune vicepreședintele ANAT, Adrian Voican.
Adrian Voican:
Prețurile au crescut în țară cu 7% și pe litoral cu 9 – 9,4%. A scăzut numărul de nopți medii de rezervare, de exemplu, de la patru nopți în țară la 3,6 nopți pe rezervare, iar pe litoral de la 5,4 nopți la 5. Deci oamenii au cumpărat fie sejururi mai scurte sau poate fără masă, dar bugetul a fost același. Un buget de rezervare pe litoral este de 2.650 lei în momentul actual.
Majorarea tarifelor este mai mică decât rata inflației și este justificată de investițiile pe care hotelierii le-au făcut, a mai spus reprezentantul ANAT după un tur al stațiunilor de pe Litoral.
Adrian Voican:
Am văzut investiții, am văzut cinci hoteluri noi în Mamaia, în Eforie, în Olimp. Am văzut hoteluri care nu neapărat se laudă, dar lucrează și au cheltuit bani fie să modernizeze trei corpuri de hotel cu mobilier absolut nou și tot ceea ce înseamnă draperii, perdele. Am văzut și oameni care au investit în zona asta a piscinelor, piscine cu apă încălzită, ceea ce este important. La fel cum, vedeți și aici, la hotel au apărut stații de încărcat mașini electrice, ceea ce este un trend în mare creștere.
Potrivit datelor prezentate, astăzi, într-o conferință de presă de vicepreședintele ANAT, Adrian Voican, Mamaia revine în topul rezervărilor, la o diferență mica de Eforie Nord. Urmează apoi stațiunile Jupiter și Saturn. În aceste date sunt incluse doar unitățile de cazare clasificate.
Pe tot Litoralul sunt puțin peste 3.000 de hoteluri, apartamente și vile, cu aproape 136.000 de locuri de cazare, iar peste 96.000 sunt în hoteluri de 3, 4 sau 5 stele.
Litoralul redevine atractiv pentru români, dar nu și pentru turiștii străini, care preferă mai degrabă Delta Dunării. Procentul celor care aleg să își petreacă vacanța la mare în România este infim, a mai spus vicepreședintele ANAT.
Adrian Voican:
3%, dar la nivel de țară sunt între 15 și 20% străini. În afară că sunt trei condiții speciale: conectivitate, zboruri, și ați văzut ce greu e să zbori pe Constanța, extrem de greu, vize, că nu-i ușor să-i aduci pe nemți care pot să meargă în toată lumea, că nu-i litoralul românesc în primele 50 de litoraluri ale lumii ăsteia. Dar sunt țări care ar veni, însă avem o problemă de vize. Dacă viza asta nu se modernizează, nu se ajunge la vize electronice, aplicate online, la externalizarea vizelor, la vize pe aeroport, oamenii care au bani și dorință să vină în sejur în România nu vin.
Reprezentanții ANAT consideră că România are nevoie de o bună promovare pe plan internațional pentru a-i putea atrage pe turiștii străini.
Redactor și foto: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu