Ziua Siguranţei Alimentare | Cum se numeşte aplicaţia care „traduce“ etichetele produselor de pe rafturile magazinelor
Publicat de , 7 iunie 2023, 14:50
Nu avem o statistică foarte clară, dar ceea ce este extrem de important este faptul că a crescut ponderea acestora cu 50%, în ultimii 20 de ani. Astăzi avem o legislație europeană clară cu privire la etichetare, etichetele sunt în limba română și, nu în ultimul rând, aceste etichete de multe ori sunt destul de complicat de înţeles. Pentru acest lucru, Infocons a lansat aplicația gratuită Infocons, cu care scanezi codul de bare pentru produsele agroalimentare și ai toate informațiile pentru tine în limba maternă, adică atât în limba română, cât și în limba minorităților conlocuitoare sau pentru cei care sunt expați pe teritoriul României, având și traducerea a ceea ce înseamnă aditivii, coloranții, conservanții, alergenii și, nu în ultimul rând, informațiile nutriționale.
Așa că avem cu ce, nu mai putem să spunem că nu avem cu ce, putem să facem, este simplu, este gratuit, important este să și vrem. Și aici este o problemă de informare, de educare, de schimbare de atitudine și mentalitate.
Din păcate, în ziua de astăzi, cred că e poate imposibil de a găsi produse fără adi tip colorant. Inclusiv produsele certificate în regim ecologic sau bio au posibilitatea de a avea până la un numeric de trei aditivi, conform legislației europene și naționale. Important este, însă, să identificăm, să vedem și să nu cumulăm aditivii pentru că, dacă vom lua produse care toate au peste 10-11 aditivi și facem un sendviș copilului pentru școală, ne vom trezi cu 50-60 de aditivi într-un produs.
Așa că citim etichetele, suntem atenţi, alegem produse cu cât mai puțini aditivi, conservanţi și coloranți. Folosind aplicația gratuită Infocons ni-i identifică extrem de simplu, extrem de ușor și putem astăzi să decidem noi pentru noi.
Din păcate, calitatea vieții este destul de slabă. Pe toate evaluările Eurostatului Comisiei Europene suntem undeva pe la coada clasamentului. Contează prețul, dar ceea ce ar trebui să înțelegem – suntem prefera să cumpărăm lucruri ieftine. Să nu uităm un lucru – un salam cu 10% carne, carnea costă ca la un restaurant de cinci stele. Haideți să ne gândim puțin și la sănătate, să facem un cumul cu privire la ceea ce înseamnă prețul și atunci putem să avem produse cât mai aproape de ce ne dorim, la un preț care este corect.