A treia săptămână de grevă în învățământ. Calendarul examenelor naționale, incert
Publicat de Adina Sîrbu, 7 iunie 2023, 10:36
Aproximativ 10.000 de cadre didactice s-au întors la ore, pentru ultimele cursuri din acest an școlar, dar greva generală din învăţământ continuă, pentru a treia săptămână, cu mai bine de jumătate din totalul personalului din sistem.
Ministrul Educației a anunțat ieri cifre care au creat confuzie, fiind corectat de sindicate. Potrivit acestora, la greva generală participă acum 87% dintre profesorii şi angajaţii care au declanşat protestul colectiv de muncă.
Ieri, factorii implicaţi în conflict, inclusiv reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor, au participat la noi discuţii şi toţi au fost de acord că deocamdată nu se impune modificarea datelor la care sunt programate examenele naţionale.
Ligia Deca a precizat că dacă profesorii se întorc la catedră pot fi recuperate orele pierdute. Pentru încheierea situaţiilor şcolare, Ministerul Educaţiei a modificat regula pentru toţi elevii de anul acesta, astfel încât media să se poată face din doar două note sau calificative. În plus, probele de competențe pentru liceenii care susțin bacalaureatul ar urma să fie echivalate cu media obținută la disciplinele respective în timpul școlii.
Calendarul în vigoare în acest moment prevede începerea probelor orale ale bacalaureatului luni, 12 iunie, și cele scrise din 26 iunie, iar în ceea ce priveşte Evaluarea Naţională, pentru absolvenţii de gimnaziu, testările ar urma să înceapă pe 19 iunie.
Ligia Deca:
Încă suntem în calendar pentru a nu modifica datele probelor. Dacă vom ajunge pe finalul săptămânii, că atunci vom putea să avem o evaluare exactă, la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene, vom anunța care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Dorința noastră, a tuturor, ar fi să putem să ținem probele la datele anunțate, pentru ca toți elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care și l-au ales. Pentru celelalte clase suntem încă în parcursul școlar. Cursurile se finalizează pe 16 iunie. Vor putea exista recuperări în contextul anului școlar, iar pentru eventuala materie neparcursă se pot reface planificările pentru anul următor.
De partea cealaltă, reprezentanţii sindicatelor din educaţie spun că încă nu au primit ceea ce au cerut, aşa că NU au motive să se renunţe la greva generală.
În județul Constanța, situația participării la grevă nu s-a modificat, aproximativ 60% dintre dascăli fiind în grevă, potrivit liderului de sindicat Mitică Iosif.
La Tulcea, numărul cadrelor didactice rămase în grevă a scăzut sub 30%, a anunțat inspectorul școlar general Viorica Pavel.
RRA, Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă RC