Coaliția Protecția Animalelor cere managementul câinilor prin metode eficiente, precum sterilizarea, nu prin ucidere!
Publicat de Adina Sîrbu, 3 iunie 2023, 15:38
Un proiect de lege care vizează, printre altele, managementul câinilor prin metode brutale este în plină dezbatere în Parlament, în pofida sutelor de milioane de euro cheltuite din bani publici și a milioanelor de câini eutanasiați în ultimele decenii – susține Coaliția Protecția Animalelor într-un comunicat de presă.
Este vorba despre legalizarea unor arme interzise și permiterea împușcării câinilor sănătoși „prin utilizarea pentru tirul pe timp de noapte, a dispozitivelor de ochire care funcționează pe principiul laser, a sistemelor de ochire pe tempt de noapte cuprinzând convertizoare sau amplificatoare electronice de lumina reziduală, a dispozitivelor de vedere în infraroșu și a dispozitivelor cu termoviziune.” Se introduce de asemenea această posibilitate și „pe suprafeţele fondurilor de vânătoare precum și în perimetrul intravilan construit sau împrejmuit, aeroporturi, gări, unităţi militare”, lucru care pune în pericol în egală măsură oamenii. Proiectul L271/2023 poate fi consultat aici: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L271&an_cls=2023
Câinii și pisicile au un impact asupra biodiversității, lucru care se poate regla printr-un management eficient al populațiilor, adică prin sterilizare. Eutanasierea câinilor constituie o sursă continuă de deșeuri, cadavre incinerate, logistică poluatoare, consumabile cu impact de mediu, toate asociate fluxului mare și continuu de câini din ultimii 20 de ani.
Ca atare, Coaliția ONG Protecția Animalelor cere modificarea urgentă a ordonanței 155, prin subvenționarea sterilizării și implementarea deținerii responsabile.
Organizația cere modificarea urgentă a OUG 155/2001, pentru a prevedea sterilizarea și microciparea gratuite pentru câinii cu și fără stăpân, ca metodă de gestionare a populației canine, precum și educația și responsabilizarea proprietarilor de câini, prin aplicarea legilor existente, controale permanente și campanii masive.
Metoda folosită în România în ultimii 20 ani, eutanasierea, întreține înmulțirea câinilor și a fost dovedită ineficientă, lipsită de etică și costisitoare. Eutanasierea tratează efectul și nu cauza, făcând astfel imposibilă oprirea înmulțirii necontrolate a câinilor, spre deosebire de sterilizare, care este singura soluție. Metoda de gestionare a populației canine prin eutanasiere este matematic ineficientă și nu poate ține pasul cu numărul mare de câini nesterilizați din România. Și OMS arăta, încă din 1988, că „eutanasierea este scumpă și ineficientă.”
Singura metodă de gestionare a populației de câini care poate funcționa este sterilizarea masivă gratuită, identificarea câinilor și facilitarea deținerii responsabile – mai arată organizația în comunicat.
Sursă și foto: comunicat Coaliția Protecția Animalelor/ Redactor online: Adina Sîrbu