31 mai – Ziua Mondială fără Tutun | Dr. Ariadna Fildan, despre eliberarea de dependenţa de nicotină: „Nu este niciodată prea târziu să te laşi de fumat“
Publicat de , 31 mai 2023, 14:58
Fumatul este unul din cele mai nocive obiceiuri pe care o persoană le poate avea, cu impact extrem de mare asupra stării de sănătate. Și asta se poate vedea din toate statisticile pe foarte multe patologii, boli cronice, începând de la cele din sfera ORL, cele respiratorii, cardiovasculare, metabolice ș.a.m.d. De fiecare dată când avem în față un pacient fumător, este bine noi, ca și medici, să acordăm un minim sfat antifumat, explicându-le că își pun, cu fiecare țigară pe care o fumează, sănătatea în pericol, aduc, din păcate, pierderi în zile de viață, așa cum spuneați și dumneavoastră, și cred că trebuie să ne adresăm fiecărei grupe populaționale cu mesaje, cumva, diferite, pentru că, dacă pe un tânăr poate îl impresionează mai mult ideea că fumatul îi poate afecta tenul sau că poate determina infertilitate, desigur că la o vârstă adultă și în cazul vârstnicilor, de mai mare importanță sunt informațiile cu privire la cauzalitatea dintre fumat și neoplazii – cancere, boli cardiovasculare, infarct, accident vascular cerebral ș.a.m.d. Deci, pentru fiecare în parte trebuie să găsim mesajul cu care credem că am ajunge să-l determinăm cât mai repede să renunțe la fumat.
Din punct de vedere al sănătății publice, ca să spun așa, din punct de vedere a ceea ce ar trebui făcut în masă, aceste campanii antifumat ar trebui desfășurate fără încetare, practic, atât în mass-media, dar și pe rețelele de socializare, care sunt folosite acum de tineri. Ar trebui investit și susținute programe antifumat la care tinerii să aibă acces, pentru că fumatul începe de la o vârstă foarte crudă. Atunci trebuie să mergem către școli și să ne adresăm, să încercăm să determinăm copiii noștri să nu înceapă să fumeze.
Cel mai important, câștigă viață. Viață calitativă. Este important să știm că o viață fără fumat este o viață care ne scutește de foarte multe riscuri. Vă spuneam de riscul de de a ne afecta tenul sau posibilitatea de a avea copii, până la riscul de a muri de cancer, de infarct pulmonar, de accident vascular cerebral ș.a.m.d.
Absolut! Nu este niciodată prea târziu să te lași de fumat. Personal, noi, ca medici care lucrăm cu pacienți care sunt direct afectați, 90% din cancerele pulmonare, cancer cu mortalitatea cea mai mare dintre toate cancerele, sunt fumători. Noi avem, desigur, deschidere și metode pentru oricine își dorește să renunțe la fumat și luptăm cu fiecare pacient în parte. Există medicație, din păcate, nu este susținută printr-un program de prevenție. Pacienții ar trebui să își cumpere această medicație, ar putea să beneficieze de un sfat la un psiholog. Practic este cum se tratează orice dependență. Este un sevraj pe care pacientul trebuie să și-l asume, să-l facă la nicotină. Am întâlnit pacienți care s-au lăsat și după 40, după 50 de ani de fumat, cu ochii în lacrimi, conștientizând într-un final cât cât rău le-a putut face acest obicei. Deci se poate, nu este imposibil.