Ascultă Radio România Constanța Live

AUDIO: Greva generală din învățământ continuă. Proteste ample au loc astăzi, în Capitală

AUDIO: Greva generală din învățământ continuă. Proteste ample au loc astăzi, în Capitală

Publicat de Adina Sîrbu, 30 mai 2023, 07:40

Greva generală din învăţământul preuniversitar continuă în paralel cu negocierile, care încă nu au dus la o soluţie de încheiere a protestelor.

Liderii sindicali insistă pentru un document oficial din partea Guvernului privind viitoarea grilă de salarizare, care să garanteze o bază de calcul de 4.000 de lei net, dar şi pentru o majorare temporară până la aplicarea noii legi a salarizării în sistemul public.

În lipsa unor răspunsuri ferme la solicitările lor, greva continuă, iar astăzi sindicaliștii  organizează, în Capitală, un miting de protest în Piața Victoriei, între orele 12,00 și 13,00, urmat de un marș de protest către Palatul Cotroceni, până la ora 16,00.

Zeci de profesori din județul Constanța au plecat în această dimineață cu autocarele pentru a se alătura mitingului și marșului de protest din Capitală. Liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanța, Mitică Iosif, a declarat că, după oferta umilitoare făcută de guvernanți cadrelor didactice aflate în grevă generală, acest protest este unul al  DEMNITĂȚII.

Mitică Iosif:  Vom fi 20.000 sau poate chiar mai mult, absolut din toată țara. (…) Nu este o mișcare îndreptată împotriva copiilor noștri, ci dimpotrivă, este o mișcare pentru binele și viitorul copiilor noștri. Vrem să se schimbe ceva în sistemul de învățământ. Vrem să existe o salarizare motivantă, vrem, înainte de orice, să existe investiții în unitățile de învățământ pentru a se dezvolta, în așa fel încât ceea ce se va produce acolo să fie un act educațional de înaltă calitate. Ori fără investiții, fără să motivezi resursa umană, este greu să o păstrezi la nivelul de performanță înaltă.  Cum ne vom mai gândi la tinerii absolvenți de studii superioare că se vor orienta spre învățământul preuniversitar, când știu că vor avea un salariu de 2.400 – 2.600 de lei? (…) Înainte de a vorbi despre bani, îmi place să cred că toți colegii mei au înțeles că această grevă este, înainte de orice, despre DEMNITATE. Iar noi vrem să predăm copiilor noștri această lecție. Să știe că uneori trebuie să lupți pentru ceea ce îți dorești și mai ales trebuie să lupți pentru ceea ce cred că este drept. Vom continua greva atâta vreme cât Guvernul ne va arăta buzunar gol. E suficient pentru oricine să intre pe site-ul Autorității Electorale Permanente să vadă ce sume se acordă partidelor politice din bugetul de stat. Este suficient pentru oricine să înțeleagă cât de nedrepte sunt pensiile și indemnizațiile speciale. Este suficient pentru oricine să vadă cât primește un parlamentar român din partea statului român. Dacă se dorește, pot fi găsite sume pentru a-i plăti corect pe toți salariații din învățământ!

Interviul integral îl puteți asculta aici:

În plină grevă generală, ieri, au început înscrierile la Bacalaureat, care pot fi făcute doar în liceele în care angajaţii nu fac grevă. Înscrierile vor dura până pe 7 iunie. Ministrul Educației, Ligia Deca, a dat asigurări că toți elevii vor avea situația încheiată la finalul anulul școlar, iar cei de clasa a VIII-a și a XII-a vor putea să își susțină examenele.

Ligia Deca: E evident că dacă conflictul se va prelungi, ceea ce sperăm că nu e cazul, vom avea posibilitatea de prelungire a cursurilor și reprogramare a calendarului de evaluări. Niciun elev nu va ajunge în situația în care să nu-și dea examenele de final de gimnaziu sau liceu.

Calendarul înscrierilor pentru examenul de bacalaureat rămas neschimbat, deși în școli este grevă generală de mai bine de o săptămână. Peste 147.000  de absolvenți, din toată țara, ar trebui să susţină examenul maturităţii, însă îngrijorarea elevilor și părinților crește cu fiecare zi.

La Constanța, Ana Maria Ciobotaru, directorul Colegiului Național Pedagogic ”Constantin Brătescu”, spune că, în instituția pe care o conduce, 20 din cele 90 de cadre sunt în grevă și situația școlară a elevilor va putea fi încheiată de diriginții claselor a XII-a. Aceștia nu sunt nu sunt în grevă, la fel nici personalul de la secretariat și serviciul IT, iar președintele comisiei este directorul care oricum nu este în grevă. Așadar, înscrierile se derulează în mod firesc, fără existe nicio disfuncționalitate.

Ana Maria Ciobotaru: În contextul în care la nivelul unității de învățământ se derulează examenele de competențe linvistice și digitale, aici nu cred vor fi probleme, deoarece comisia este de la nivelul instituției, dar mediile vor putea fi încheiate în aceste condiții. La clasa a XII-a așteptăm precizări privind acest lucru de la Ministerul Educației, dar elevii au note, se pot încheia mediile de către diriginți dacă profesorii care predau la anumite discipline sunt în grevă.

Profesorul Andrei Szemerjai,  directorul Liceului cu Program Sportiv ”Nicolae Rotaru” din Constanța, atrage atenția asupra consecințelor pe care le poate genera eșuarea negocierilor dintre sindicate și Guvern. La LPS sunt în grevă 34 de cadre didactice  și două cadre din  personalul auxiliar. În total, aici sunt angajate 82 de cadre didactice.

Andrei Szemerjai:  În momentul în care negocierile nu vor urma un curs normal, probabil examenul de bacalaureat va fi într-un mare pericol. Perioada este foarte scurtă până la începerea probelor de competențe. Se va ajunge într-o situație limită, cu o generație de elevi care va avea de suportat niște lucruri pe care nu și le-a dorit nimeni. Nu cred se va ajunge în situația înghețării anului școlar și o amânare a unor examene. Problema dureroasă este în situația celor care au accesat burse peste hotare și care riscă  să-și piardă aceste burse.

La Tulcea, directorul Liceului Teoretic ”Ion Creangă” din municipiu, profesorul de sport Ștefan Szuchanszki  spune că a început procesul de înscriere la bacalaureat.

Ștefan Szuchanszki: Avem 130 de elevi, la care se adaugă cei din seriile anterioare. Cei de clasa a XII-a încă nu au finalizat cursurile, dar înscrierile se pot face și așa. Sunt niște liste, zic provizorii, dar se vor rectifica cu cei care nu intră în bacalaureat, corijenți, ș.a.m.d. La ora actuală, am 30 de cadre didactice care sunt în grevă din 79 de salariați care sunt cu normă de bază. Eu sper nu afecteze, adică așa ne dorim noi, nu afectăm finalizarea cursurilor și derularea examenului de bacalaureat.  

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat, pe 12 iunie sunt programate primele probe, de competenţe, iar din 26 iunie ar urma să înceapă probele scrise.

Evaluarea Naţională pentru absolvenții de gimnaziu ar urma să înceapă pe 19 iunie.

 

Interviuri realizate de Silvia Pascale și Larisa Calistru/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook FSLI

 

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 11:01

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ”A părăsit scena...

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
litere chineze, limba chineza, China
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:49

20 aprilie – Ziua limbii chineze

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în...

20 aprilie – Ziua limbii chineze
oua vopsite Paste
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:44

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte...

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:26

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”

Cristina Tamaș,  prozator, dramaturg și dascăl constănțean, a venit pe lume la data de 14 noiembrie (1955,) la Huși, în aceeași zi în care...

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

În cea mai mare sărbătoare de peste an, la praznicul praznicelor, în prima zi Paște, ne amintim de tradiții, de oamenii dragi din jurul nostru,...

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței

„Învierea Domnului, pe care în chip fericit o prăznuim anul acesta la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii...

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 07:50

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie. Cuvintele „Nu vă temeţi!”...

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:36

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil...

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România