ANAR: Ghid privind închirierea sectoarelor de plajă de pe litoral
Publicat de Adina Sîrbu, 30 mai 2023, 09:10
Având în vedere apariţia informaţiilor contradictorii referitoare la modul de închiriere şi stabilire a preţurilor chiriei stabilite pentru sectoarele de plajă scoase la închiriere, cât şi pentru corecta informare a opiniei publice, Administraţia Naţională Apele Române vine cu precizări și răspunde, în acelaşi timp, şi întrebărilor cele mai frecvente cu privire la acest subiect.
1. Cadrul legal: Care sunt condiţiile de organizare a procedurii de închiriere?
ANAR, în calitate de instituţie publică aflată în coordonarea autorităţii publice centrale din domeniul apelor, respectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aplică prevederile Ordonanţei nr.8/2023 privind Procedura de închiriere a suprafeţelor de plajă turistcă pentru sezoanele estivale 2023 și 2024 emisă în data de 9 martie, precum şi a celor similare coroborate, respectiv:
– OUG Nr. 57/2019 privind Codul administrativ;
– Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 din 22 februarie 2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă şi a ORDINULUI nr. 1.204 din 26 martie 2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic;
– ART. 3 din Legea apelor nr. 107/1996, conform cărora plaja şi marea teritorială reprezintă domeniu public de interes naţional, aflat în administrarea Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.
2. Modul de stabilire a preţului minim de închiriere: Care este preţul minim al chiriei şi modalitatea de calcul?
Prin intermediul Ordonanţei nr.8/2023 privind Procedura de închiriere a suprafeţelor de plajă turistică pentru sezoanele estivale 2023, respectiv 2024, sunt stabilite condiţiile şi termenele pentru organizarea procedurilor de atribuire prin licitaţie publică, precum şi criteriile de participare la licitaţie.
Totodată, în Anexa aceleiaşi Ordonanţei, se regăseşte lista sectoarelor de plajă care pot fi scoase la închiriere, caracteristicile acestora (suprafeţe, tipul terenului, categoria etc.), destinaţia turistică a plajelor (agrement), precum şi tarifele aplicabile (în mod unitar pentru toate sectoarele de plajă), respectiv:
– Tarif plajă categoria I cu funcţia recreere/divertisment – 1,22 lei/mp/lună;
– Tarif plajă categoria I cu funcţia sportivă – 0,24 lei/mp/lună;
– Tarif plajă categoria a II-a cu funcţia recreere/divertisment – 0,91 lei/mp/lună;
– Tarif plajă categoria a II-a cu funcţia sportivă – 0,18 lei/mp/lună;
– Tarif plajă categoria a III-a cu funcţia recreere/divertisment – 0,61 lei/mp/lună;
– Tarif plajă categoria a III-a cu funcţia sportivă – 0,12 lei/mp/lună;
– Tarif agrement nautic fără motor categoria I – 13,96 lei/mp/lună;
– Tarif agrement nautic cu motor categoria I – 33,38 lei/mp/lună;
– Tarif agrement nautic fără motor categoria a II-a – 8,50 lei/mp/lună;
– Tarif agrement nautic cu motor categoria a II-a – 21,85 lei/mp/lună;
– Tarif agrement nautic fără motor categoria a III-a – 5,46 lei/mp/lună;
– Tarif agrement nautic cu motor categoria a III-a – 16,39 lei/mp/lună
Conform Ordonanţei, plajele au fost clasificate în mai multe categorii:
– Categoriile I, II şi III- cu funcţie sportivă sau de recreere/divertisment;
– Agrement nautic, cu sau fără motor- categoriile I, II şi III.
Aceste valori prevăzute în Ordonanţa nr. 8/2023 (Anexă) au fost indexate conform indicelui preţurilor de consum aferent anului 2022, comunicat de INS, respectiv de 16.37%, conform prevederilor legale.
Documentaţia de atribuire şi caietul de sarcini a fost avizat de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, conform art. 3 alin. 2 din aceeaşi OUG. Ulterior, documentaţia-cadru personalizată pe fiecare sector şi subsector a fost comunicată solicitanţilor, inclusiv preţul minim de pornire pentru toate categoriile de plajă.
Caietul de sarcini a fost însuşit şi asumat de către participanţii la licitaţie şi ulterior condiţiile/criteriile stabilite au devenit obligaţii contractuale pentru cei care au câştigat, respectiv adjudecat sectoarele de plajă.
3. Care sunt rezultatele procedurilor de licitaţie?
După prima procedură de închiriere: din cele 126 de sectoare intrate în procedura de licitaţie, au fost adjudecate 62 de sectoare (echivalentul a 81% din sectoare), nivelul total al chiriei ofertat de către participanţii la licitaţie a fost de peste 50 % faţă de valoarea totală de pornire.
După a doua procedură de licitaţie publică, din cele 84 de sectoare scoase la licitaţie, au fost atribuite un număr de 39 de sectoare de plajă (echivalentul a 85% dintre acestea), iar nivelul total al chiriei ofertat a fost de peste 75% mai mare decât valoarea de pornire.
Valoarea totală adjudecată în urma atribuirii contractelor de închiriere a sectoarelor/subsectoarelor din plaja Mării Negre, bunuri imobile proprietate publică a statului aflate în administrarea Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ prin Administraţia Bazinală de Apa Dobrogea – Litoral: 6.016.352,07 lei fără TVA – in Etapa II, 6.544.390,70 lei fără TVA în Etapa I.
ANAR reamintește că, potrivit prevederilor legislative, 50% din suma încasată va reprezenta venit la bugetul de stat, iar diferenţa de 50% se va utiliza pentru investiţii destinate dezvoltării infrastructurii de gospodărire a apelor, inclusiv pentru plaja Mării Negre.
4. Ce se va întâmpla cu celelalte sectoare de plajă rămase neadjudecate?
Pentru celelalte sectoare de plajă rămase neadjudecate, se va organiza o nouă procedură de licitaţie.
5. Care este chiria pentru beach-baruri şi cum va reglementa ANAR rezolvarea legalităţii acestor construcţii pe plajă?
Conform dispoziţiilor ART. 5 şi ART. 6 din OUG nr. 19/2006, privind obligaţiile utilizatorilor de plaja, respectiv tipurile de construcţii şi dotări admise a se amplasa pe plaja cu destinaţie turistică (caracteristicile şi modalitatea de amplasare a construcţiilor şi dotărilor sunt prevăzute în documentaţiile urbanistice);
În baza concluziilor Raportului de evaluare pentru stabilirea Tarifului de Referinţă privind Închirierea Plajei pentru Sezonul estival 2009, întocmit pentru Administraţia Naţionala Apele Române, Direcţia Apelor Dobrogea – Litoral;
Ţinând cont de concluziile raportului, elaborat pe categorii de plajă, au fost eliminate diferenţele semnificative care existau în anii precedenţi între staţiunile Mamaia, Constanţa (între 250-300 lei/mp/an) şi sudul litoralului, inclusiv Năvodari (aproximativ 600 lei/mp/an- 1150 lei/mp/an).
Conform Hotărârii Consiliului de Conducere al ANAR, a fost stabilit unui tarif unitar mediu de închiriere pentru suprafeţele de plajă ocupate cu beach – bar, aferent sectoarelor/subsectoarelor cu destinaţie turistică, amplasate la nivel de UAT, respectiv de: 864,97 lei/mp/an.
Pentru construcţia acestora, este necesară semnarea unui act adiţional cu operatorul de plajă pentru amplasarea acestor construcţii prin intermediul căruia sunt stabilite condiţiile legale pentru ridicarea acestor tipuri de construcţii pe durata sezonului estival şi respectiv dezafectarea acestora la finalul sezonului.
Până în acest moment, toate cererile pentru ridicarea beach-barurilor au fost aprobate fiind semnate actele adiţionale aferente – se arată în comunicatul ANAR.
AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă