Este grevă generală, de astăzi, în învățământul preuniversitar
Publicat de Adina Sîrbu, 22 mai 2023, 07:11
De astăzi este grevă generală pe termen nelimitat, anunţată de cele trei mari sindicate din învăţământ – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ şi Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’.
Sindicaliștii sunt nemulţumiţi de salarizarea personalului și spun că protestul va continua până când Guvernul va veni cu soluții concrete, ca sume și termene, iar cei care au semnat pentru declanşarea ei vor renunţa la această formă de protest.
Sindicaliştii le recomandă părinţilor să ţină copiii acasă în timpul grevei, deşi au dat asigurări că „nu se va pune lacătul pe şcoli„. „Sunt şcoli care vor fi 100% în grevă şi nu are cine să-i supravegheze. Recomandarea pentru părinţi este să-i ţină pe copii acasă, dar şcolile nu se închid. Să fie foarte clar: nu se pune lacătul pe şcoli. Acolo unde sunt profesori negrevişti vor avea grijă de copii dacă aceştia vin la şcoală” a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul negocierilor de ieri, de la Palatul Victoria.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a subliniat că pentru a stopa greva sindicaliştii trebuie să primească din partea Executivului o soluţie care să fie credibilă şi care să ofere perspective foarte clare. „Este un cumul de nemulţumiri, iar durata grevei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi bineînţeles de dorinţa colegilor noştri„.
Peste 150.000 de cadre didactice din toată țara sunt în grevă, la care se adaugă 60.000 – 70.000 personal didactic şi auxiliar – au mai anunțat sindicaliștii.
Întrebați ce se întâmplă cu încheierea anului şcolar în contextul grevei, sindicaliştii au transmis că Guvernul este cel care trebuie să răspundă la această întrebare şi că „rămâne de văzut” dacă vor fi încheiate situaţiile școlare ale elevilor: ”Mingea este la Guvernul României (…) sperăm să găsim soluţii în aşa fel încât să nu fie afectaţi elevii. Nimeni nu îşi doreşte, aşteptăm această minune„, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Numeroși dascăli constănțeni și tulceni se alătură protestului. Despre nemulțumiri, negocierile cu Guvernul și cum îi va afecta pe elevi greva, vor discuta Liliana Fustanela și Silvia Pascale cu profesori, elevi și părinți, directori ai unităților de învățământ din Dobrogea, șefii Inspectoratelor Școlare Județene și liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Tulcea, Mihai Roma.
Informațiile momentului despre greva din județele Constanța și Tulcea le puteți asculta la Radio Constanța la orele 8,20, 11,20 și 14,20.
Agerpres, RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pixabay.com