JURILOVCA: Ziua porților deschise într-o plantație cu trandafiri
Publicat de Adina Sîrbu, 20 mai 2023, 08:45
Proprietarii unei plantaţii de trandafiri din satul tulcean Jurilovca îşi vor deschide porţile, în acest sfârşit de săptămână, persoanelor care doresc să admire primele inflorescenţe ale lunii mai.
Liliana Echimov, proprietara plantației, a declarat că grădina are o suprafaţă de 1.100 de metri pătraţi, iar în spatele acesteia se vede lacul Goloviţa din complexul Razim-Sinoe.
‘Trandafirii Rosa Damascena Triginpetala sunt cu totul speciali. Au cu 30% mai mult ulei de trandafir decât un trandafir obişnuit. Deci, mireasma lor este mult mai bogată şi proprietăţile lor sunt mai deosebite decât ale celorlalţi trandafiri. O cantitate mai mare pot găsi în Valea rozelor din Bulgaria, dar noi i-am adus aici, mai aproape, pe plaiurile noastre deltaice pentru a ne bucura de ei”, a afirmat Liliana Echimov.
Din trandafiri, proprietarii plantaţiei fac diferite produse, inclusiv apă pentru ten.
”Iniţial am avut în idee să facem dulceaţă de trandafiri, dar am constatat că acest soi de trandafiri are nişte efecte mai deosebite şi atunci ne-am gândit la o varietate mai mare de produse. Nu am accesat fonduri europene, ne dorim asta. Deocamdată suntem pe forţele proprii”, a mai spus proprietara plantaţiei de trandafiri din Jurilovca.
”Trandafirii durează doar o lună şi nu mai înfloresc. În restul anului, trebuie să le oferi apă, să-i îngrijeşti. Înflorirea durează din 20 mai până în 15 iunie”, a adăugat Liliana Echimov.
Ziua porţilor deschise în plantaţia de trandafiri din Jurilovca este la a doua ediție și se va încheia la ora 18,00. Vizitatorii înmiresmatei grădini vor putea gusta dulceaţă de trandafiri şi limonadă din sirop de trandafiri.
Duminică, în acelaşi loc, se va desfăşura un brunch, la care accesul publicului este condiţionat de plata unei taxe, iar numărul maxim al locurilor este de 30. Brunch-ul va include şi ateliere pentru copii şi plimbări cu barca pe lacul Goloviţa.
Oaspeții vor fi tratați cu storceag și alte specialităţi locale, preparate exclusiv de localnici după reţete tradiţionale, printre care: peşte afumat, salată de icre, pui de baltă pane, scrumbie marinată, rondele de somn la plită, scrumbie la plită, scordolea din şalău, saramură, crap pe varză, plachie de crap, vareniki, piraşki, plăcintă dobrogeană.
Evenimentul face parte din proiectul ”Degustă Jurilovca”, realizat împreună cu asociaţia ”Descoperă Jurilovca”, având ca obiectiv promovarea gastronomia autentice locale.
Sursa și foto: Agerpres/ Redactor online: Adina Sîrbu