INTERVIU | Istoria și poveștile unor ”Case celebre din Constanța veche”, dezvăluite de profesorul Răzvan Raul Ivan, într-un inedit tur cultural
Publicat de Adina Sîrbu, 20 mai 2023, 10:58
Constănțenii și turiștii sunt invitați, astăzi, să afle mai multe despre istoria și poveștile caselor celebre din Constanța veche, de la Palatul Regal până la Casa Pilescu. Evenimentul gratuit este organizat de Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” prin Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.
Ghidul turului cultural “Case celebre din Constanța veche” este prof. Răzvan Raul Ivan, care ne-a dezvăluit, în drum spre un alt eveniment, câteva dintre detaliile inedite ale acestui tur, dar și despre celelalte trei care vor fi lansate în curând, într-un interviu realizat de Cătălina Radu.
Domnule profesor Răzvan Raul Ivan, spuneți-ne mai întâi poveștile căror case le vom afla astăzi.
Prof. Răzvan Raul Ivan:
Începând de la Palatul Regal, continuăm cu Casa Grigorescu, cea care a aparținut silvicultorului Petre Grigorescu și al cărui fiu, Horia Grigorescu, a devenit mai târziu și prefect, dar și primar al orașului Constanța. Traseul continuă cu Casa Alleon, a celebrului evreu excentric. După care continuăm cu Casa Damadian, a familiei de armeni ce a contribuit la importul și exportul de cereale. Nu în ultimul rând, o casă de la 1926 – și acesta este important pentru orașul nostru, întrucât este anul când orașul Constanța a devenit municipiu. Continuăm traseul pe celebra stradă Nicolae Titulescu, cu bincunoscuta Casă cu Lei și Casa Manicatide, de asemenea cunoscut antreprenor cerealist și proprietar de cai de la București. O casă mai puțin cunoscută și intrată în circuit este Casa inginerului Pâslă, cel care a fost în aceeași ambarcațiune cu inginerul Anghel Saligny și a contribuit la construirea sinozurilor. Continuăm traseul cu Casa primarului Titus Cănănău și ne vom opri la CasaPilescu, actualul sediu al Arhiepiscopiei Tomisului.
Este binevenit oricine, pentru că istoria orașului și poveștile orașului nostru trebuie să fie cunoscute, promovate. Punctul de pornire este de la Lupoaică, pentru că este mai cunoscut, se va face și un prim contact cu cei care doresc să vină și, apoi, desigur, prima oprire o vom face la Palatul Regal.
În colaborare cu Centrul Cultural Județean ”Teodor T. Burada”, am conceput patru trasee turistice. Ele sunt într-un calendar și vor fi puse la dispoziția publicului. Alături de traseul cultural ”Case celebre din Constanța Veche”, mai sunt încă trei, și anume: turul cultural ”Jean Constantin”, dedicat în mod special actorului Jean Constantin. Apoi, pe 24 mai, vom inaugura un alt traseu turistic la țărm de Marea Neagră, cu povești ale eroilor marinari și nu doar, iar ultimul traseu va fi de tradiții și înalta societate. Ele vor rămâne permanent, nu doar acum, că sunt Zilele orașului Constanța.
Interviu realizat de Cătălina Radu/ Editor online: Adina Sîrbu/ Foto: Centrul Cultural Judeţean Constanţa