A trecut un an de la demersul civic de salvare a Pădurii Comorova, dar subiectul nu a ajuns încă în dezbaterea aleșilor locali din Mangalia
Publicat de Adina Sîrbu, 20 mai 2023, 09:19
Pădurea Comorova a făcut obiectul unei inițiative civice inițiate de membrii USR Mangalia, dar solicitarea lor nu a fost inclusă nici până acum pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local, deși semnăturile necesare pentru o astfel de dezbatere au fost depuse de mai bine de opt luni.
Semiran Abdurefi, președinta organizației USR Mangalia:
După cum știți, acum mai bine de un an am demarat inițiativa cetățenească de trecere a Pădurii Comorova din proprietatea privată a municipiului Mangalia în proprietatea publică și declararea acesteia ca fiind un bun de uz public. În septembrie 2022 depuneam cele 2.046 de semnături, așteptând ca inițiativa să fie pusă pe masa Consiliului Local pentru a fi dezbătută și votată. Problema e că acest lucru nu s-a întâmplat. Am făcut multiple sesizări către Primărie pentru ca acest proiect să fie supus votului consilierilor locali. Ni s-a răspuns că inițiativa nu are obiect, deoarece Pădurea Comorova este deja salvată și pe acea bucată de pădure se va face un parc municipal. Noi ne-am adresat pentru salvarea pădurii care este în proprietatea privată, nu în cea publică. Noi am întrebat despre mere, ei ne-au răspuns despre pere.
Reamintim, pe data de 10 aprilie 2022 a început strângerea de semnături pentru trecerea pădurii în proprietatea publică a municipiului. Motivele demersului au fost expuse de către reprezentanții USR Mangalia: ”Pădurea de la Comorova este mai veche de 100 de ani și s-a născut la inițiativa Regelui Carol, sub patronajul Academiei Române, din fondurile statului. În ultima perioadă, aici au intervenit modificări drastice în suprafața pădurii, totul culminând cu scoaterea arealului din fondul forestier național și introducerea în proprietatea publică a Municipiului Mangalia și, ulterior, în cea privată”.
Crearea parcului propus de Primăria Mangalia este, în opinia reprezentanților USR, un tun imobiliar mascat – spunea și deputatul Stelian Ion: „ Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis o decizie de încadrare pe un așa-zis proiect de construire a unui parc municipal care spune că nu este nevoie de evaluare a impactului asupra mediului, pentru un proiect care ar putea avea drept consecință defrișarea unei suprafețe de 200.000 de mp de pădure. 10% din 200 de ha, cât reprezintă proiectul, ar putea fi defrișate și reprezintă o suprafață enormă. Să spui tu, ca Agenție de Protecție a Mediului, că nu este nevoie de studiu un impact, pentru mine este de neînțeles, este continuarea unui șir destul de lung de încălcări ale legii”.
Președintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi, explica, tot atunci, demersul civic de strângere de semnături: „Inițiativa noastră vizează ca atât cât a mai rămas din cele 519 de hectare din această pădure să treacă în proprietatea publică. Pădurea se împuținează în fiecare an sub asediul drujbelor, pentru interese imobiliare. După nordul litoralului, sufocat de betoane, interesele imobiliare au migrat către sudul litoralului, loc în care există verdeață, încă există această bucată de pădure, de altfel singura pădure de pe litoralul românesc.
Redactor: Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă