Implementarea inteligenței artificiale va revoluționa piața muncii, iar consecințele vor fi atât pozitive, cât și negative, atrag atenţia specialiştii
Publicat de Doina Sirbu, 17 mai 2023, 11:38
Implementarea inteligenței artificiale va revoluționa piața muncii, iar consecințele vor fi atât pozitive, cât și negative. Productivitatea va crește, însă, în același timp, vor exista concedieri masive în domeniile în care va fi introdusă, pe scară largă, această tehnologie. În Occident, firme mari, din domeniul IT, au început, deja, să renunțe la unii angajați. În România, deocamdată, situația este mai calmă.
Prelucrarea grafică pe calculator, presa, educația, asistența juridică sunt doar câteva dintre domeniile în care inteligența artificială va depăși performanța oamenilor, consideră specialiștii. Chiar dacă nu va înlocui toți angajații din aceste sectoare, concedierile masive sunt inevitabile, iar asta în Occident deja se întâmplă în domeniul IT. Şi cum România depinde foarte mult de piața vestică, este de așteptat ca efectele să se resimtă și la noi, spune Dan Mașca, managerul unei firme de prelucrare grafică din Târgu Mureș.
Dan Mașca: Poate că n-o să mai angajăm la fel de mulţi. Restructurări se pot face, pentru că, știți foarte bine, noi depindem de piața occidentală, care este piața, care are bogăția și care are proiectele complexe, iar această piață nu se simte bine, deci se suprapune cu o criză economică, plus cu alimentele bancare din piața nord-americană. Clar că afectează numărul de angajări care se va face în perioada următoare.
Constantin Boștină, președintele Asociației pentru Studii și Prognoză Economico-Sociale, crede că schimbarea este inevitabilă, însă în România aceasta nu se va produce imediat și este important ca factorul politic să ia deciziile corecte pentru angajații disponibilizați.
Constantin Boștină: Inteligența artificială reprezintă categoric o modalitate prin care se vor desfășura o serie întreagă de activități și productive, și comerciale, și de servicii generale.
În momentul de față aveți semnale privind intenția unor angajatori de a face această tranziție?
Constantin Boștină: Nu, deocamdată, în România nu este preocupare majoră, pentru că încă nu s-au lămurit o serie întreagă de lucruri, dar în opinia mea este că nu vom putea să evităm prezența inteligenței artificiale în toată gama de activități. Problema este cum o faci și doi, să fie clar forța de muncă înlocuită. Ea va trebui recalificată și dusă către alte activități, pentru că există loc suficient în fiecare societate pentru a găsi reamplasare a forței de muncă.
În Constanța, situația de pe piața muncii nu pare să fie influențată deja foarte mult de noile instrumente care folosesc inteligența artificială, spune Ruxandra Serescu, directorul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură locale.
Ruxandra Serescu: Cu siguranță acesta este un trend. Da, ne îndreptăm spre un viitor în care tot ce înseamnă tehnologie se va integra așa ușor, ușor. Există un interes la acest moment în toate domeniie de activitate, pe tot ce ține de digitalizare, tehnologizare. La momentul acesta nu știu dacă pe domeniul acesta strict care cuprinde inteligență artificială, eu nu cunosc la acest moment să fie agenți economici care să fi integrat așa ceva.
Redactor: Bogdan Comşa/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com