CONSTANȚA: Tone de deșeuri depozitate ilegal, depistate de Garda de Mediu în zona Poarta 1 Port

Publicat de Adina Sîrbu, 15 mai 2023, 08:32
Garda de Mediu Constanța a finalizat, pe data de 8 mai, controlul la organizarea de șantier din zona Poarta 1 Port Constanta.
Comisarii Garzii de Mediu au constatat că, într-o incintă împrejmuită cu gard de plasă, sunt depozitate deșeuri inerte, în grămezi înalte de 4-6 m, pe o suprafată de circa 1.000 de mp. Amplasamentul are destinația de parcare, aflată în administrarea Primăriei Constanța, și poate fi utilizată de antreprenor ca organizare de șantier pentru depozitarea materialelor de construcții (pavele, cabluri s.a.), pentru proiectul „Acces si mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” – se arată într-un comunicat.
Comisarul șef al Gărzii de Mediu, Steluța Popescu, mai spune că deșeurile provin din lucrări de decopertare a străzilor și trotuarelor din municipiu, cantitatea estimată fiind de aproximativ 6.000 de tone.
Astfel, în incinta organizării de șantier, s-a realizat o depozitare neautorizată de deșeuri preponderent inerte, pe un amplasament unde nu există mijloace proprii de tratare a deșeurilor. Firma de construcții nu a luat măsuri de gestionare a deșeurilor în condiții de protecție a mediului, fiind amendată cu 60.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.
S-au stabilit măsuri cu caracter permanent privind respectarea legislației de mediu pe toată perioada realizarii proiectului, precum și predarea, în termen de o săptămână, a deșeurilor depozitate ilegal în incinta organizării de șantier, pe bază de documente justificative.
În aprilie, potrivit raportului lunar, Garda de Mediu Constanța a efectuat peste 140 de controale, în urma cărora a aplicat 9 amenzi de peste 250.000 de lei, a dispus o sancțiune complementară de suspendare a activității și a întocmit două sesizări penale privind nerespectarea legislaţiei din domeniul protecţiei mediului.
Sesizări penale au fost făcute împotriva Serviciului Local de Salubrizare Cogealac, pentru păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, în cantităţi mari şi cu potenţial risc asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, şi împotriva Societăţii Gospodărie Apă Canal şi Salubritate Cogealac, pentru evacuarea de ape uzate neepurate direct în pârâul care se varsă în Lacul Nuntaşi, aflat în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Urmare a controlului efectuat la depozitul de deşeuri inerte din Ovidiu, operatorul depozitului a fost amendat cu 100.000 lei pentru nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu, pentru remedierea neconformităţilor constatate stabilindu-se un termen de 30 de zile.
Deţinătorul reţelei de canalizare din zona Promenada Năvodari a fost amendat cu 15.000 lei, dispunându-se şi măsura complementară de suspendare a activităţii, după ce a permis evacuarea apelor uzate menajere de către locatarii din zonă în reţeaua de canalizare neautorizată. În prezent, se fac demersuri pentru predarea reţelei de canalizare către RAJA SA, pentru exploatarea reţelei de canalizare în condiţii optime.
Tot în aprilie, un operator din Portul Constanţa a fost amendat cu 50.000 de lei, după ce locuitorii cartierului Poarta 6 din municipiu au reclamat disconfortul creat din cauza aerului poluat de un stoc de cărbune energetic autoaprins.
Comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au mai efectuat, în aprilie, cinci controale la şantiere de construcţii, fiind aplicate două amenzi în valoare totală de 55.000 lei, pentru nerespectarea legii calităţii aerului, respectiv pentru încălcarea normativelor privind regimul deşeurilor.
Au mai fost efectuate 56 acțiuni de inspecție și control privind transferul deșeurilor și mărfurilor/bunurilor second-hand, în punctele de trecere a frontierei Constanța Nord și Constanța Sud, la notificarea Poliției de Frontieră – se mai menționează în raportul Gărzii de Mediu Constanța.
Sursă și foto: Garda de Mediu Constanța/ Redactor online: Adina Sîrbu