Ultimul volum din trilogia ”Bucătăria hoinară” a artistului fotograf Răzvan Voiculescu a fost lansat la Jurilovca
Publicat de Adina Sîrbu, 14 mai 2023, 08:51
Adriana Lucaciu şi Răzvan Voiculescu și-au lansat, ieri, la Jurilovca, ultimul volum al trilogiei ”Bucătăria hoinară”, intitulat ”Bucătăria hoinară se gătește de plecare”, satul tulcean fiind primul din România care organizează un asemenea eveniment.
‘Ne-am zis că un borş de peşte, o plimbare cu vela pe lac, o plimbare în zona arheologică a satului Jurilovca pot aduce plusvaloare zonei. Oamenii care poate vin din Bucureşti vor vedea mai mult decât lansarea unui album, vor vedea frumuseţea locurilor‘, a declarat pentru AGERPRES Răzvan Voiculescu.
Lansarea albumului a inclus şi o vizită la cetatea Argamum din apropierea satului, degustări de preparate tradiţionale, plimbări cu caiacele şi cu lotca cu parus, proiecţia filmului care însoţeşte albumul şi un spectacol susţinut de ansamblul folcloric din localitate.
În ceea ce priveşte bucătăriile tradiţionale, Răzvan Voiculescu a apreciat că sunt tot mai puţine.
‘E din ce în ce mai greu să le găseşti (bucătării tradiţionale, n.red.). Lumea se modernizează, vrea să trăiască mai comod, ceea ce este absolut normal. Nu mai vrei să stai cu pământ pe jos, vrei gresie. Din păcate, gresia e neagră şi lucioasă. Cuptorul a fost înlocuit de o butelie, ceea ce evident e mult mai simplu. Nu mai trebuie să găseşti atâtea lemn, nu mai trebuie să dai foc. Până şi oalele sunt chinezeşti de multe ori. Adică, da, sunt ieftine, e uşor să le întreţii, nu-ţi pare rău după ele, dacă s-a întâmplat ceva cu ele. Consider că aceste trei albume o să fie un fel de vestigii peste alte 30-40 de ani, când sigur nu se va mai găsi niciuna‘, a mai afirmat Răzvan Voiculescu.
***
În anii `80, artistul fotograf Răzvan Voiculescu părăsea România, pentru Suedia și Danemarca, unde avea să învețe ce este fermitatea, seriozitatea, democrația. Sufletește însă, nu a părăsit niciodată România și, după ce a revenit în țară, a realizat 15 albume de fotografie despre locuri fascinante din toate zonele etnografice.
Pentru realizarea unui album, călătorește 20.000 de kilometri, timp de doi ani, iar o ședință foto poate dura 5-6 ore. Răzvan Voiculescu este creator de poveste. Fiecare album are o hartă și oricine poate călători în locurile pe care el le fotografiază. Dobrogea a descoperit-o în anul 2003, mergând cu motocicleta. A revenit aici pentru a descoperi bucătării hoinare, oameni, locuri, emoție. După volumele „Bucătăria hoinară” și „Bucătăria hoinară se întoarce”, recent, a lansat și la Constanța cel de-al treilea volum despre gastronomie, intitulat „Bucătăria hoinară se gătește de plecare”.
AGERPRES/ Liliana Fustanela – Radio Constanța/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Răzvan Voiculescu, TVR