Ascultă Radio România Constanța Live

Un nou centru de recuperare va fi ridicat în locul pavilioanelor fostului Spital de Ortopedie din Eforie Sud

Un nou centru de recuperare va fi ridicat în locul pavilioanelor fostului Spital de Ortopedie din Eforie Sud

Publicat de Adina Sîrbu, 11 mai 2023, 08:41

Vechi de peste un secol, pavilioanele fostului Spital de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală din Eforie Sud vor fi demolate, cu excepția unei clădiri aflate acum în reabilitare. În locul lor, Consiliul Județean Constanța intenționează să construiască un centru modern de recuperare pe terenul care cuprinde și câteva hectare de pădure. Fostul spital, devenit secție exterioară a Spitalului de Urgență Constanța, are activitatea suspendată de câteva luni, iar cadrele medicale sunt detașate. Detalii, din interviul realizat de Cătălina Radu.

Ridicate în anul 1908, cele mai multe din clădirile în care a funcționat Spitalul de Ortopedie-Traumatologie și Recuperare Medicală din Eforie Sud sunt acum în pragul prăbușirii. Este motivul pentru care Consiliul Județean vrea să le demoleze, iar în locul lor să fie construit un centru modern, spune Cristian Hagea, directorul general adjunct al Direcției Administrare a Domeniului Public și Privat.

Cristian Hagea:

Pe două hectare de construcții și aproape opt hectare de pădure avem foarte multe corpuri de clădire. Ele au fost expertizate și în urma expertizelor tehnice a rezultat că acestea nu mai prezintă siguranță. Noi a scos deja un certificat de urbanism de la Primăria orașului Eforie în vederea desființării lor. Am lucrat la o notă conceptuală cu privire la edificarea unui centru de îngrijiri medicale și de recuperare. Se păstrează activitatea medicală într-un singur corp de clădire, iar celelalte vor fi desființate, după care se va ridica o bază modernă. Tot ce înseamnă ramura asta de recuperare se va găsi acolo. Va fi o bază de tratament. Am prevăzut un necesar de 200 de paturi.

Până la construirea unui centru modern, activitatea unității sanitare, în prezent secție exterioară a Spitalului de Urgență Constanța, se va desfășura într-un imobil aflat acum în reabilitare.

Cristian Hagea:

În acest moment se finalizează lucrări de hidroizolație la terasele circulabile și necirculabilă, zugrăveli și reparații la interior și mai sunt două bazine, ca bază de tratament, unde trebuie să facem niște reparații.

Unitatea sanitară de la Eforie Sud are activitatea suspendată din septembrie 2022, iar cadrele medicale își desfășoară activitatea în alte secții, spune managerul Spitalului de Urgență Constanța, Ionuț Ionescu.

Ionuț Ionescu:

Nu a fost nimeni dat afară, cadrele medicale sunt detașate și își desfășoară activitatea  la balneo-fizioterapie, din cadrul ambulatorului nostru, în diverse secții ale spitalului. unde am avut nevoie.

Fostul Spital de Ortopedie și Traumatologie a devenit secție exterioară a Spitalului de Urgență Constanța în urmă cu aproape 10 ani.

De la începutul lunii iulie 2013, spitalul a fost desfiinţat ca personalitate juridică şi anexat ca secţie exterioară de Spitalul Judeţean Constanţa, prin HG  426/2013.

Cadrele medicale, nemulțumite de decizie, au adresat și un memoriu ministrului Sănătății de la acea vreme.

Redăm Memoriul colectivului medical de la SOTRM Eforie Sud:

Domnule Ministru,

Colectivul medical al fostului Spital de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud Constanţa (SOTRM) – actualmente transformat în Secţie Exterioară de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU), va aduce la cunoştinţă următoarele:
Prin HG nr 428/26.06.2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 406/05.07.2013, SOTRM Eforie Sud  – compus din:
Bloc Operator cu 3 săli de operaţie, 2 aseptice şi 1 septici
Secţia Ortopedie – 70 paturi
Secţia Recuperare Medicală şi Fizioterapie – 40 paturi
Compartiment terapie intensiva – 10 paturi
Spitalizare de zi – 6 paturi
Serviciu de Primiri Urgente Ortopedice
Serviciu Radiologie
a fost desfiinţat că personalitate juridică şi reorganizat că structură în cadrul SCJU Constanţa sub motivaţia unei mai bune administrări şi finanţări.

Măsurile imediate de reorganizare au fost reprezentate de:

 1      desfiinţarea serviciului de primiri Urgente Ortopedice  – ce funcţiona de mai bine de 30 ani şi transferarea personalului aferent către SCJU Constanţa, contrar solicitării  de redistribuire a acestora pe secţia de Ortopedie din Eforie
2      întreruperea activităţii blocului operator şi compartimentului ATI – ce funcţionează fără întrerupere de aproape 90 ani – la expirarea avizului anual de funcţionare şi trimiterea personalului aferent în concediu de odihnă, cu promisiunea de menţinere a activităţii şi structurii secţiilor şi demararea procesului de reabilitare a clădirii.
Întrucât la 05. 08. 2013 timpul legal menţionat în HG 428/26.06.2013 pentru stabilirea structurii organizatorice – 30 zile de la intrarea în vigoare a acesteia – a expirat, personalul trimis în concediu de odihnă de la Bloc Operator şi ATI a intrat în panică, solicitând în majoritate transferul SCJUConstanta pe considerentul siguranţei locului de muncă, transferurile executându-se, de asemenea, fără solicitarea acordului secţiei Ortopedie Eforie Sud.
Mai mult, inventarul blocului operator precum şi radiologiei a început să fie redistribuit către SCJUConstanta, deşi era considerat vechi şi depăşit.
În urma acestor evenimente, în momentul actual, s-a ajuns la situaţia critică de imposibilitate a reluării activităţii blocului operator şi terapiei intensive prin lipsa personalului şi destabilizarea activităţii secţiei de Ortopedie Eforie Sud prin continuarea transferurilor către SCJUConstanta, contrar solicitărilor.
Având în vedere că semnalizarea situaţiei către conducerea SCJU Constanţa nu a produs nici o reacţie, considerăm că situaţia gravă în care ne aflăm necesită atenţia Ministerului Sănătăţii şi a fost creaţă intenţionat şi artificial, cu scopul vădit de întrerupere a activităţii şi desfiinţarea definitivă a secţiei de Ortopedie Eforie Sud, contrar specificărilor Notei de Fundamentare a HG, ce stipulează necesitatea continuării funcţionării spitalului – implicit a activităţii chirurgicale, care este de bază, fiind intitulat „Ortopedie, Traumatologie” – în principal şi secundar de Recuperare Medicală (personalul medical superior încadrat în prezent fiind în exclusivitate cu profil chirurgical – 7 ortopezi-traumatologi).
Menţionam că acest spital îşi desfăşoară activitatea cu succes de mai bine de 100 de ani, chiar şi în condiţiile dificile de subfinanţare şi lipsuri materiale din ultimii ani.
A fost deschis în 1908 sub înaltă ocrotire a Alteţei sale Regale Principesa Maria şi desfăşoară activitate chirurgicală din 1925, iniţial în sferă tratamentului TBC osteoarticular. Nu şi-a întrerupt activitatea de asistentă medico-chirurgicală nici pe parcursul celui de-al ÎI-lea Război Mondial, când,  litoralul românesc fiind ameninţat cu invazia, sanatoriul a fost mutat (refugiat) la Brebu, lângă Doftana, între 1941-1944.
În decursul anilor aici s-au format personalităţi marcante ale medicinei româneşti dintre care ne face plăcere să amintim pe Dr.  Victor Gomoiu, Dr. Victor Climescu (iniţiatorul activităţii chirurgicale, începând cu anul 1925), Prof. Dr. Dinu Antonescu, Prof. Dr. Panait Sârbu, Prof. Dr. Nicolae Constantinescu.
De asemenea, de-a lungul anilor s-a constituit o arhivă impresionantă, ce datează din 1925, utilă îndeosebi oricui ar fi interesat de conceperea şi documentarea pe termen lung unor lucrări ştiinţifice, pacienţii noştri rămânând fideli serviciului de ortopedie câteodată pe parcursul întregii lor vieţi.
De-a lungul timpului, am încercat să menţinem standardele asistenţei ortopedice chirurgicale şi recuperatorii, achiziţionând în anul 2007 două staţii de sterilizare mari,o masă de operaţie, o lampă scialitica, şi un apărat de anestezie noi, acesta din urmă fiind ridicat de către SCJU Constanţa.
În anul 2012 am participat la un concurs de proiecte „Împreună pt. fiecare” lansat de Rompetrol, cu banii câştigaţi înlocuind toate ferestrele spitalului cu geam termopan.

Date tehnice 2012:

 – 2505 pacienţi internaţi pe Ortopedie, 1600 cazuri operate, paleta intervenţiilor chirurgicale acoperind situaţii variate, de ultima actualitate în tehnicile chirurgicale, începând cu artroscopii şi culminând cu proteze de şold şi genunchi (totalizând 3500 la momentul actual ), pacienţii provenind din toată ţara
– 1852 internaţi Recuperare
– 4506 spitalizări de zi
– servicii medicale realizate pe 2012 în valoare 6 400 00 lei , nedecontate 1 155 000 lei . Deşi sistemul de finanţare s-a stabilit pe DRG cu indice ICM mic, de 0,68, din cauza profilului monospecialitate, totuşi,  dacă serviciile ar fi fost decontate conform realizărilor, sumă ar fi permis continuarea activităţii de sine stătătoare a unităţii sanitare.
Suntem o secţie de Ortopedie cu performanţe şi activitate competitivă, bine cunoscută în întreagă ţara şi eficientă, devenită, cu mari eforturi profesionale susţinute în timp îndelungat, un brand al judeţului Constanţa, dovadă fiind volumul şi valoarea sericiilor medicale, aşa cum le-am prezentat mai sus, recunoscut şi apreciat şi de conducerea SCJU Constanţa, brand ce se încearcă la momentul actual a fi desfiinţat în perspectivă desfiinţării activităţii ortopedice chirurgicale.
Structura, organizarea şi amplasamentul clădirilor (3 pavilioane, amplasate într-o zonă verde de parc, între mare şi lacul Techirghiol) permit atât tratamentul chirurgical, cât şi recuperarea bolnaului ortopedic până la reintegrarea socio-profesională, acesta beneficiind deasemenea de un compartiment cu personal specializat de fizio-kinetoterapie, hidroterapie prin  cele 2 bazine de înot din secţia de recuperare, helio-terapie prin pavilionul B, verandă, situat pe faleza Eforie Sud.
Deşi pe parcursul timpului capacitatea de cazare a fost diminuată drastic (în 1981 cuprindea 450 pături) dotarea la momentul respectiv  fiind de ultima generaţie şi spitalul considerat un obiectiv strategic major în structură sistemului românesc de sănătate, tratând şi tuberculoză osteoarticulară, personalul medical de specialitate (7 medici ortopezi, 2 anestezişti, 1 medic laborator) s-a străduit să menţină standardele de competitivitate de-a lungul timpului în condiţiile slabei finanţări ulterioare şi interesului autorităţilor.
Din anul 2003, spitalul a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa, până în prezent investiţiile în reabilitarea structurii, întreţinere sau dotare fiind nule, instituţia supravieţuind doar din fondurile plătite de CAS. În anul 2011, pentru încălzirea spitalului pe timp de iarnă, salariaţii au cedat 5% din venituri pentru achiziţionarea de combustibil.
Ţinând cont de cele de mai sus şi de eforturile îndelungate a generaţiilor de medici ce au contribuit la creaţia şi dezvoltarea SOTRM, colectivul medical îşi exprimă îngrijorarea şi scepticismul faţă de intenţia autorităţilor administrative de a mai deschide blocul operator (deşi, iniţial ni s-a promis că structura veche şi nr de paturi vor fi menţinute) vă rugăm să binevoiţi a ne ajută în demersurile de :
– menţinere a structurii actuale cu profil chirurgical, respectiv bloc operator, ATI
– pentru bună funcţionare a compartimentului chirurgical înfiinţarea unei linii de gardă ATI
– redeschidere a blocului operator şi de reluare a activităţii chirurgicale la standardele actuale prin începerea procesului de renovare şi reabilitare a instituţiei cu acesta, condiţie eminamente necesară pentru funcţionarea secţiei la parametri optimi, întrucât fără activitate chirurgicală, nr. pacienţilor a scăzut dramatic
– dotarea cu un apărat mobil de radiologie a blocului operator pentru lărgirea paletei de intervenţii chirurgicale la standaredele ortopedice modern. De asemenea, atragem atenţia în mod deosebit asupra HG ce stipulează necesitatea continuării funcţionării spitalului – implicit a activităţii chirurgicale, care este de bază, fiind intitulat „Ortopedie, Traumatologie” – în principal şi secundar de Recuperare Medicală.
– readucerea personalului migrat prin transferuri masive în urma situaţiei critice creat

Cu mulţumiri,

 Dr Niculescu Aurel,  

 Dr. Rubeli Eugen,  

 Dr. Cucu Toma,  

 Dr. Marinescu Mugur

 Dr. Sandu Liliana

Dr. Lupu Elena Magdalena.

 

Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com

 

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:27

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare

Zona carosabilă va fi decopertată pe strada Suceava, între strada Dobrilă Eugeniu și bulevardul Alexandru Lăpușneanu,  circulația...

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:15

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână

Bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Miga și Capitol, devine și în acest sfârșit de săptămână zonă de promenadă. Dacă doriți să...

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:44

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), împreună cu alte asociații și structuri sindicale, militarii rezerviști din Constanța,...

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:04

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța

În miros de floricele de porumb, de plăcintă cu dovleac și mere proaspete, zeci de copii de la Grădinița 42 cu program prelungit din...

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:37

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța

Creșterea salariilor angajaților Primăriei Municipiul Constanța a fost unul dintre cele mai dezbătatute proiecte în cadrul ultimei ședințe a...

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:32

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani

...

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:19

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă

...

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:13

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal

...

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal