Proiectul de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanță și salariaților din sectorul privat este susţinut de 140 de parlamentari. Acesta va ajunge luni, în plenul Senatului
Publicat de Doina Sirbu, 11 mai 2023, 14:33
Proiectul de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanță și salariaților din sectorul privat ajunge, luni, în plenul Senatului. Actul normativ, susținut de 140 de parlamentari din PNL, PSD și UDMR, a fost dezbătut, astăzi, la Constanța.
Inițiatorul proiectului, senatorul liberal Eugen Țapu Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism din camera superioară, a explicat de ce este necesară această lege.
„Primul motiv – discriminarea care are loc astăzi printre angajații din sectorul public și angajații din sectorul privat. Al doilea motiv – ponderea în produsul intern brut în România turismului este de 2,9 procente, în condițiile în care media europeană, după unii este de patru procente, după alţii este de 10 procente. Şi al treilea motiv – costul fiscal pe salariat este cel mai ridicat din toată Uniunea Europeană – 40,85% în condițiile în care media europeană este de 26 de procente”, spune Eugen Țapu Nazare.
Președintele Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România, Dumitru Luca, spune că și actuala lege le permite agenților economici să acorde vouchere de vacanță, dar sunt costuri suplimentare.
„Facilitățile de ordin fiscal nu au fost suficiente și așa se face că la ora actuală, dacă avem aproape 100% dintre angajații din domeniul bugetar beneficiari, economia reală, aproape 2,5% dintre aceștia se numără printre beneficiari, adică avem aproape 100.000 de beneficiari la nivelul anului 2022 din peste 4,2 milioane de salariați”, a declarat Dumitru Luca.
Noul proiect de lege este susținut de Camera de Comerț, Industrie și Navigație Agricultură Constanța, spune directorul instituției, Ruxandra Serescu.
„Știm foarte bine că, prin prisma greutăților financiare, acestea nu au putut să acorde, de exemplu, prime de vacanță și că acordarea unei prime de vacanță dublează cheltuiala pentru angajator. În sensul acesta, sprijinul Guvernului este binevenit și cheltuiala deductibilă fiscal se va resimți și în angajator, astfel că va putea să-și susțină salariații și să creeze un sistem poate de recompensă și de loialitate a salariaților”, spune Ruxandra Serescu.
Toți cei implicați în turism au de câștigat prin acordarea voucherelor, subliniază Corina Martin, secretar general Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania.
„Agenția de turism încasează tichetele de vacanță ale clientului Ionescu și îl trimite apoi în România, dar, atenție, de acolo, noi, agențiile, plătim cazare în unitatea de cazare pe care o alegem împreună cu clientul, masă, bilete de intrare la atracțiile turistice. De acolo plătim inclusiv tratament balnear”, a declarat Corina Martin.
Redactor: Cătălina Radu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Cătălina Radu