TULCEA: Au început înscrierile la clasa pregătitoare. La grădiniţă, grupa mijlocie devine obşigatorie. Care este situaţia la nivelul judeţului
Publicat de Doina Sirbu, 10 mai 2023, 07:35 / actualizat: 10 mai 2023, 9:06
Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare și peste doar câteva zile vor începe și înscrierile la grădiniță. Din acest an, grupa mijlocie devine obligatorie. Cum se derulează înscrierile până în acest moment la clasa pregătitoare și cum vor fi soluționate acele situații în care la anumite clase vor fi înscriși mai mulți copii decât prevede Legea învățământului, vom afla de la specialiști.
În această dimineață discutăm cu inspectorul școlar pentru învățământ primar, doamna. Mioara Ranciu, de la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea.
Redactor: Bună dimineața, doamna inspector Mioara Ranciu. Aveți o statistică a numărului de copii înscriși în clasa pregătitoare în județul Tulcea?
Mioara Ranciu: În 78 de unități de învățământ vor funcționa 63 de clase pregătitoare cu o capacitate de 1245 locuri, începând din toamna anului școlar viitor. La trei unități de învățământ din municipiul Tulcea avem aprobate trei clase cu o capacitate de 66 de locuri și, de asemenea, mai avem și o proiecție la Școala Specială nr. 14 Tulcea, o clasă.
Redactor: Cum veți gestiona cazurile în care la o anumită școală, să spunem, la o anumită clasă vor fi înscriși mai mulți copii decât este permis, adică va fi acea clasă mai aglomerată? Vă întreb, pentru că au fost cazuri și în municipiul Constanța, chiar în toamna anului trecut, când foarte mulți copii au fost înscriși la o școală de prestigiu și cum nu au avut toți loc în clasele dedicate, unii dintre elevi au fost redirecționați în spații improprii, după cum s-au plâns părinții mai târziu. Așadar, cum veți preîntâmpina dvs. crearea unor astfel de situații?
Mioara Ranciu: În situaţia în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor dintr-o circumscripție școlară stabilită pentru anul respectiv, şi în alte situații justificate, Inspectoratul Școlar poate decide extinderea activității didactice în alte unități care au spații disponibile.
Redactor: Sunt mulți părinți care preferă, eu știu, școlile centrale sau au o aplecare pentru anumiți dascăli și atunci își doresc cu toții să-și înscrie copiii acolo.
Mioara Ranciu: Da, sigur, foarte solicitată este alternativa step-by-step, care oferă un program, să spunem prelungit, programul fiind 8.00-16.00. Majoritatea părinților lucrează, au locuri de muncă și preferă să-și știe copilul în siguranță în sistem supravegheat. Solicitări sunt și pe unitățile de învățământ care dezvoltă programul Şcoală după școală. Bineînțeles că există număr mare de solicitări și în alte unități de învățământ care nu au alternative educaționale sau programul Şcoală după școală, în funcție poate de poziția școlii, însă metodologia prevede și aplicarea criteriilor generale și specifice acolo unde numărul de solicitări este mai mare decât numărul de clase pe care l-a proiectat o anumită unitate de învățământ.
Redactor: O altă problemă ar putea fi provocată de introducerea obligativității grupei mijlocii. Din punctul dvs. de vedere, vor fi suficiente locuri în grădinițele de stat din județul Tulcea pentru copiii din grupa mijlocie, dar și pentru copiii de grupă mică?
Mioara Ranciu: Până în acest moment, la nivelul județului nu au existat astfel de probleme. Deci, am reușit să soluționăm toate solicitările. Vrem să credem că majoritatea copiilor care au vârstă de grupă mijlocie, de grupă mare sau chiar de grupă mică, deja sunt cuprinși în învățământul preșcolar. Eu consider că avem suficiente spații pentru a-i cuprinde pe preșcolari în grădinițe. Nu ne-am confruntat până în acest moment cu astfel de probleme.
Redactor: Asta pentru că, până acum, nici grupa mijlocie nu era obligatorie sau cel puțin în ultimii ani nu a fost obligatorie.
Mioara Ranciu: În mediul urban, majoritatea copiilor vin la grădiniță, sunt cuprinși.
Redactor: Şi, din punctul dvs. de vedere, introducerea obligativității grupei mijlocii nu va însemna o problemă pentru cuprinderea la grădiniță și a preșcolarilor din grupa mică.
Mioara Ranciu: Consider că la nivelul județului nostru nu vor exista astfel de de probleme. Probleme legate de faptul că nu știu un părinte a optat pentru anumite grădiniţe, e posibil să nu avem loc acolo, dar putem găsi în altă parte.
Redactor: După ce criterii se fac înscrierile la grădiniță?
Mioara Ranciu: În primul rând, există o metodologie și un calendar și de asemenea, în baza acestora, și o procedură la nivelul Inspectoratului Școlar pe care o vom revizui și o vom adapta. Şi în acest an școlar așteptăm o metodologie care este în faza de proiect, calendarul de derulare, și în baza acestor documente legislative vom elabora și o procedură la nivelul Inspectoratului Școlar pe care vor trebui să o respecte toate unitățile de învățământ. Vor fi stabilite criterii generale, criterii specifice atât prin metodologie, cât și criterii la nivelul unităților de învățământ preșcolar.
Redactor: Veți găsi soluții și pentru acei părinți care vor să-și înscrie copiii la o grădiniță mai aproape de locul de muncă, nu neapărat de adresa de domiciliu de care aparțin?
Mioara Ranciu: Sigur că da! Limita locurilor disponibile și a analizei fiecărei solicitări în parte, încercăm să soluționăm fiecare cerere în interesul educațional al copilului.
Redactor: Silvia Pascale/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă