Pe 9 mai este celebrată Ziua Națională a Oinei. Interviu cu președintele Federației Române de Oină, constănțeanul Nicolae Dobre

Publicat de Doina Sirbu, 9 mai 2023, 17:07
Astăzi este Ziua Națională a Oinei. Cât de cunoscut este sportul național al României și unde îl putem practica, aflăm din interviul realizat de Cătălin Donose cu președintele Federației Române de Oină, constănțeanul Nicolae Dobre.
La Mulţi Ani, astăzi, de Ziua Oinei, domnule Nicolae Dobre.
Nicolae Dobre: La Mulți Ani și dvs. pentru că sunteți iubitor al oinei. Mulțumesc mult pentru aceste urări și mă bucur că în premieră, primim urări de la Constanța, unde este sediul Federației, așadar, sunteți primii care ne urează astăzi La Mulți Ani! Vă mulţumim mult.
Așa este și normal. Aveți un program intens astăzi, la București. V-aș ruga să ne dați câteva amănunte.
Nicolae Dobre: Am ales ca astăzi, după peste 120 de ani, să sărbătorim ceea ce s-a întâmplat în 1899, anume când a avut loc prima competiție oficială de oină la București. Este vorba de o competiție la care au participat 18 echipe școlare. Câștigătoare a fost echipa Liceului “Nicolae Bălcescu” din Brăila. Sărbătorim pe același loc unde este construit modernul stadion din cadrul Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf. Așadar, aici am invitat echipele școlare ca pe vremea lui Spiru Haret, părintele oinei, să facă câteva activități demonstrative să ne readucem aminte ce este oina. Pe lângă aceste activități demonstrative, avem numeroase oficialități care au ales să fie alături de noi. Am în vedere aici ministrul Sportului, președintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerul Culturii, directorul general al Muzeului Statului. Multe, multe personalități cărora le mulțumim, care vor să fie alături de oină. Ne bucură faptul că începem încet-încet să devenim importanți în țara noastră. Cred că este o stare de normalitate ca oina să suscite interesul pentru oficialități mai mult decât este normal, ca să și aplicăm legile care se fac. Știți foarte bine că această lege, prin care oina fost declarată sport national, a intrat de curând în vigoare și legat de partea de Ziua Națională a Oinei, dar nu numai Ziua Națională a Oinei, este prevăzută în această lege, și programul național “Redescoperă oina”, prin care efectiv oina va deveni sport naţional, sperăm noi și practic. Legat de acest lucru, primul județ care aplică întru totul acest program este Constanța. Împreună cu Consiliul Județean Constanța am semnat documentele prin care această instituție acordă Federației, finanțare pentru ca oina să fie promovată la nivelul întregului județ, în cadrul școlilor, în cadrul profesorilor, așa încât să devină un proiect pilot, un exemplu la nivel național.
Un exemplu, da, foarte bun și pentru că Radio Constanța v-a adresat astăzi primele urări, să spunem câteva cuvinte și despre sportul national, în zona noastră, Dobrogea. Avem o echipă campioană, Frontiera Tomis Constanța. E bine dezvoltat aici, în zona noastră, acest sport național. Sediul Federației Române de Oină, se știe, este la Constanța.
Nicolae Dobre: Da, într-adevăr, Constanța este foarte bine reprezentată. Avem Frontiera Tomis Constanța, care pe 13 mai va încerca să câștige, din nou, Cupa Regelui pe aceeași locație, pe Stadionul Arcul de Triumf şi le dorim mult succes. De altfel, pe 13 mai începe sezonul nostru competițional. Avem Cupa Regelui în care se vor întâlni Frontiera Constanța și CSM Oltenița la masculin, iar la feminin, în Cupa Reginei se vor întâlni Clubul Sportiv Dacia Mioveni 2012 și Clubul Sportiv Galicea Mare din Dolj. Ca de fiecare dată, la această activitate vor fi prezente persoane din cadrul Familiei Regale. Le mulțumim mult pentru tot sprijinul pe care ni-l acordă și cum vă spuneam, la Constanța, sperăm ca în cadrul acestui proiect care își propune să aducă în atenția copiilor, în special, acest sport, ca finalitate să avem constituirea de noi echipe de juniori și de seniori, astfel încât să avem la nivel național o mai bună reprezentare și la nivel de juniori. Știți foarte bine că am avut Spicu Horia care a avut o activitate foarte bună. Avem Hârșova care, pe proiect European, a construit, a reamenajat terenul de oină. Avem foarte multe echipe la Constanța la Olimpiada Națională a Sportului Școlar și vreau să felicit Inspectoratul Școlar pentru activitatea deosebită desfășurată. Au fost peste 25 de echipe de copii care s-au întrecut numai la nivelul județului Constanța în cele patru competiții de școlari, la licee și la gimnaziu. Sperăm ca să se finalizeze această activitate și cu sportivi care să fie legitimați la echipele care sunt afiliate la Federația Română de Oină. Ne dorim mult ca să putem, la anul, când vom celebra a doua zi a oinei, să spunem că deja s-a înființat Federația Internațională de Oină, care va avea sediul tot la Constanța. Lucrurile bune în oină, în ultimii 15 ani s-au întâmplat la Constanța și mulțumesc tuturor celor care au fost alături noi – Direcția Județeană de Sport, Consiliul Județean, Primăria Constanța și bineînțeles, Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
Domnule Nicolae Dobre, La Mulți Ani, încă o dată de Ziua Oinei și vă mulțumesc mult!
Nicolae Dobre: Şi eu vă mulțumesc mult și vă aștept ca de fiecare dată la noi, Radio Constanța un partener de merit al nostru, nu numai prin prisma faptului că avem parteneriat încheiat la nivel, tot prin legea respectivă, parteneriat cu Radio România, dar chiar și înainte de parteneriat noi am avut o colaborare foarte bună, n-am stat într-o hârtie, cum se spune.
Redactor: Cătălin Donose/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă