INTERVIU | Cerere mare de sânge și donatori puțini – este problema cu care se confruntă Centrul Regional de Transfuzii
Publicat de Adina Sîrbu, 8 mai 2023, 09:12
Mai multe cereri de sânge din partea spitalelor, mai puțini donatori și cu mai multe probleme de sănătate! Pentru a răspunde tuturor solicitărilor, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța a fost nevoit să apeleze uneori și la centrele din alte județe.
Directorul CRTS Constanța, dr. Mirela Dobrotă, spune că numărul celor care se prezintă la centru este în continuare scăzut, iar mulți donatori fideli nu se mai încadrează în condițiile necesare pentru a dona. Ca să își refacă stocurile, CRTS organizează colecte mobile. Prima din această lună va fi chiar mâine, 9 mai, la Medgidia. Un interviu realizat de Cătălina Radu.
Într-adevăr, numărul pungilor de componente sanguine solicitate de spitalele din județ și inclusiv de Institutul Clinic Fundeni, dacă ne referim la spitale din afara județului, acest număr a crescut în ultimele două luni. Nu ne surprinde. Ne așteptam la asta. Până în prezent am răspuns solicitărilor, dar și cu ajutorul unor centre de transfuzie din alte județe, județe în care numărul donatorilor de sânge este mai mare. În luna trecută, colecta a fost la nivelul anului 2022 și, iată, surprinzător, sub nivelul anului 2021. Deci nu putem să mai punem acest număr redus de donatori pe seama perioadei COVID. Este poate o rezervă încă a populației în a se prezenta la donare. Însă ceea ce constatăm este că multe dintre persoanele cu donări deja efectuate, deci dintre donatorii din baza de date pe care noi îi sunăm, multe din aceste persoane au probleme de sănătate. Este o observație, nu avem date statistice, nu avem informații suficiente pentru a face o analiză statistică, dar asta constatăm.
Intervenții chirurgicale pe care le-au făcut între timp și știm că după orice intervenție chirurgicală urmează o perioadă de suspendare de șase luni de la donare, infecții intercurente, patologie cardiovasculară, care, cel puțin pentru anumite boli, oprește donarea de sânge, devin acele boli contraindicații definitive, afecțiuni oncologice, din păcate. Și în afara patologiei avem situația tatuajelor. Tot mai multe persoane își fac tatuaje și știu că, după un tatuaj, șase luni nu se poate dona.
Din păcate, pe anul trecut și se menține media și anul acesta, undeva 35-36 de persoane care donează pe zi, față de media de 50 pe care am avut-o până în 2020, până la apariția pandemiei.
Luna aceasta am putut organiza două acțiuni, respectiv marți, 9 mai, o echipă va fi în Medgidia. Este o acțiune în colaborare cu o parohie din Medgidia care sprijină donarea de sânge de niște ani buni și organizează acțiuni foarte frumoase. Iar duminică, 28 mai, echipa noastră va fi la Parohia Topraisar. În Medgidia, preotul care ne sprijină are o bază de date cu persoane care deja au devenit donatori fideli și acolo mobilizarea poate merge până la 100-120 de persoane, chiar dacă este zi lucrătoare. La Topraisar, după cum este știut, persoane din mai multe județe vin pentru a participa la slujba făcută duminica în acea parohie, deci sperăm ca măcar 60-70 de persoane să vină. Ne-am dori și vom face demersuri în acest sens ca și Primăria Topraisar să se implice în diseminarea informației și, de ce nu, și în recrutarea de donatori, așa cum ne-am dori ca și cei care lucrează la unitatea militară de acolo să doneze.
Un interviu realizat de Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu