Noi măsuri de sprijin pentru vârstnici, între care servicii medicale și de îngrijire la domiciliu
Publicat de Adina Sîrbu, 7 mai 2023, 13:11
Un nou pachet de sprijin pentru persoanele în vârstă vulnerabile a fost gândit de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Pachetul face parte din Programul de Incluziune şi Demnitate Socială şi cuprinde, printre altele, servicii medicale şi de îngrijire la domiciliu. Bugetul alocat pentru susţinerea măsurilor de îmbunătăţire a condiţiilor locative pentru bătrânii vulnerabili este de 80 de milioane de euro, iar serviciile incluse în pachet sunt de la hrănire până la igienizare, dar şi de îngrijire medicală şi terapie.
De aceste pachete vor putea beneficia românii cu vârsta de peste 65 de ani, cu venituri reduse, fără aparţinători legali sau cu aparţinători care nu au câştiguri suficiente.
Ministrul Investiţiilor, Marcel Boloş, spunea că seniorii României, fără sprijin din partea familiei, sunt expuşi unui risc mai mare de sărăcie şi excludere socială, în special femeile în vârstă.
Potrivit statisticilor, la începutul anului 2020, în ţara noastră erau 3,6 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Prin raportare la cifrele disponibile la nivelul Uniunii Europene, aproximativ 1 milion de români de peste 65 de ani ar avea nevoie de îngrijire la domiciliu. Acţiunile finanţate vor viza îmbunătăţirea situaţiei locative, prin adaptarea acesteia la nevoile persoanelor în vârstă defavorizate, construcţia de locuinţe sociale noi şi reabilitare a centrelor de zi.
Furnizorii de servicii sociale acreditaţi pot depune proiecte în colaborare cu autorităţile publice locale, începând cu data de 11 iunie.
Pe de altă parte, sunt județe, precum Constanța și Tulcea, unde asigurații, indiferent de vârstă sau de categoria socială din care fac parte, NU beneficiază de îngrijiri medicale la domiciliu gratuite. La Constanța, singurul furnizor de astfel de servicii a renunțat, la începutul lui aprilie, la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar la Tulcea, de mai bine de patru ani, nici măcar un furnizor nu a încheiat contracte cu CJAS, astfel că asigurații au drepturi doar pe hârtie.
Conform legii, asigurații români pot beneficia, gratuit, în fiecare de an, de 90 de zile de îngrijiri la domiciliu. Au nevoie de o recomandare de la medicul de familie sau cel specialist pe care să o depună la CJAS.
RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pixabay.com