INTERVIU | Punctele Gastronomice Locale completează cu succes oferta pensiunilor din Deltă
Publicat de Adina Sîrbu, 6 mai 2023, 16:32
Punctele Gastronomice Locale completeaza oferta turistică a pensiunilor din mediul rural, care pe lângă serviciile de cazare pot oferi doritorilor şi preparate alimentare tradiționale, specifice zonei geografice în care se află. Nicu Ispas a discutat subiectul cu Bianca Folescu, administratorul unui punct gastronomic din localitatea tulceană Vișina.
Punctele gastronomice locale au un meniu diferit față de cel al restaurantelor și este reglementată prin lege respectarea normelor și condițiilor de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure și sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit. Doamnă Folescu, ce produse utilizați pentru prepararea alimentelor în punctul gastronomic local pe care îl administrați?
Bianca Folescu:
Produse pe care le cresc la mine în gospodărie, mă refer la legume, la ouă, la produsele care sunt agreate ca și produse ce pot fi folosite în punctele de gastronomie. Pe de altă parte, bineînțeles, apelez la producătorii locali din zonă și, în funcție de ce produce fiecare, mă aprovizionez așa încât să am o gamă variată de produse foarte bune și testate în prealabil, evident. Iar ca și preparate sunt, bineînțeles, făcute în casă, preparate în ziua respectivă de noi, în familie. Sunt de multe ori rețete tradiționale culese de aici, din zonă.
Care este specialitatea casei la dumneavoastă în gospodărie?
Bianca Folescu:
Mergem și pe specificul zonei, peștele, dar îmi doresc ca publicul să se obișnuiască în Dobrogea, și în zona aceasta de intrare în Deltă, și cu mâncarea tradițională a celorlalte etnii, nu numai cu borșul lipovenesc.
Ce este dificil în administrarea unui punct gastronomic local?
Bianca Folescu:
Identificarea producătorilor locali și a produselor de calitate, pentru că și aici necesită timp să găsești ingredientele potrivite pentru ceea ce ai tu nevoie și care să fie livrate când ai nevoie. Vorbim de pește care, deși este un campion în arta culinară din această zonă, el nu prea există. Sunt perioade de prohibiție când nu se găsește un pește proaspăt, sunt diverse legume pe care le găsești de la producătorii locali, dar trebuie să fii acolo prezent și oarecum abonat. Oricât de mult îți place să bucătărești, să spun așa, să servești clienți, obligatoriu trebuie să îți faci rost de dotările necesare care să-ți ușureze, pe de o parte, munca, iar pe de altă parte, să-ți asigure un flux cât mai bun în servirea celor care doresc să vină și să deguste produsele făcute în gospodărie.
Interviu realizat de Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă