Ceremonia de predare-primire a comenzii Flotilei 56 Fregate ,,Contraamiral Horia Macellariu”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 mai 2023, 15:32
În prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai PANAIT și a comandantului Flotei, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen COJOCARU miercuri, 03 mai, în portul militar Constanța a avut loc ceremonia militară de predare – primire a comenzii și a drapelului de luptă ale Flotilei 56 Fregate ,,Contraamiral Horia Macellariu”. Contraamiralul de flotilă Marinică MUSTĂȚEA a predat conducerea unității și drapelul de luptă, comandorului Vasile-Ciprian MANDACHI.
Flotila 56 Fregate ,,Contraamiral Horia Macellariu”, înființată la 15 mai 2006, este compusă din ,,Grupul de Elicoptere” al Forțelor Navale, precum și din Fregatele ,,Regele Ferdinand”, ,,Regina Maria” și „Mărășești”, – purtătoarele tradițiilor distrugătoarelor din Escadrila de Distrugătoare, având în anii celui de-al Doilea Război Mondial denumirea ,,Careul de Ași” al Marinei Regale Române.
Ceremonialul s-a desfășurat în prezența comandanților de mari unități și unități din Forțele Navale.
Comandorul Vasile-Ciprian MANDACHI este absolvent al Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân”, promoția 1996. Prima funcție îndeplinită a fost cea de comandant de Unitate de Luptă Arme Sub Apă la vânătorul de submarine 2 din Divizionul 50 Nave Antisubmarin. Funcția a îndeplinit-o până în anul 2000, când a fost numit în funcția de Ofițer specialist cu lupta antisubmarin în statul major al unității. În anul 2004, a fost numit în funcția de Ofițer principal cu acțiunile de luptă antisubmarin la Fregata „Regina Maria”, făcând parte din primul echipaj al navei și participând la întregul program de instruire și preluare a navei din Marea Britanie, precum și la aducerea acesteia în țară.
După absolvirea masteratului din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” din București, în perioada 2010-2014, a ocupat funcția de comandant al Corvetei 263 „Viceamiral Eugeniu Roșca”, iar în perioada februarie-noiembrie 2015, a îndeplinit funcția de șef al Biroului Operații, la Comandamentul Flotei.
De la sfârșitul anului 2015, timp de doi ani, a îndeplinit funcția de Locțiitor al Comandantului Divizionului 50 Corvete, iar în august 2017 a fost numit comandantul Divizionului 146 Nave Minare Deminare. Din 01 noiembrie 2021 este detașat la Statul Major al Forțelor Navale fiind împuternicit în funcția de șef Serviciu Instrucție și Doctrină, până la 01 aprilie 2023.
Pe parcursul carierei, și-a dezvoltat pregătirea profesională, absolvind mai multe cursuri de perfecționare naționale și internaționale.
Din anul 2010, a fost atestat de către Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare și Jocuri de Război ca Instructor pe proceduri de Comandă și Control la bordul navelor și ca Instructor pe proceduri de luptă antisubmarin. A împărtășit din cunoștințele sale, activând, în perioada 2010-2017, ca Instructor asociat (Proceduri Tactice Navale ASW, AAW, ASUW și Planificare Operații Navale) la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale, pentru Cursul de Bază și Cursul Avansat, organizate de această instituție pentru tinerii ofițeri de marină.
În semn de apreciere pentru faptele deosebite săvârșite pe timpul îndeplinirii misiunilor militare, precum și pentru profesionalismul și responsabilitatea dovedite în activitatea desfășurată, i s-au conferit o serie de distincții militare.
De-a lungul carierei, a participat la peste 30 de exerciții NATO, NATO-PfP, exerciții bilaterale și inițiative regionale precum: Cooperative Partener, ASW Livex, Sea Breeze, Breeze, Black Sea Partenership, StrongResolve, Rescue Eagle, Cooperative Poseidon, BLACKSEAFOR, Niriis, MaviBalina, Dogu Akdeniz, Sea Shiled, EP MCM Dive, SNMG2.
De asemenea, în anii 2006 și 2007, a fost dislocat în teatrul de operații la bordul fregatelor „Regina Maria”, respectiv „Regele Ferdinand”, în cadrul Operaței „Active Endeavour”, în sprijinul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic.
Redactor – Daniel Țăndăreanu