INTERVIU | Proiectul Fundației Progress prin care fetele din mediul rural pot discuta deschis despre problemele lor, se va desfășura în luna mai și în județul Constanța
Publicat de Adina Sîrbu, 2 mai 2023, 10:38
140 de tinere din mediul rural din România au câștigat, prin puterea dialogului, mai mult curaj și respect de sine. Prin intermediul unui proiect inițiat de reprezentanții Fundației Progress, adolescentele din medii defavorizate s-au putut întâlni cu bibliotecarele din localitățile lor pentru a discuta, deschis, despre problemele cu care se confruntă, despre temerile vârstei și despre puterea de a găsi soluții, în orice împrejurare. Campania va cuprinde, în luna mai, și bibliotecile din orașele mici și satele din județul Constanța, care se vor înscrie în proiect prin accesarea site-ului www.progressfoundation.ro. sau pe pagina de Facebook a Fundației Progress.
Povestea Fetelor Neînfricate a început în anul 2022, când reprezentanții Fundației non-guvernamentale Progress au deschis spații sigure pentru 140 de adolescente din mediul rural. Cu ajutorul bibliotecarelor, tinerele au putut dezbate teme importante precum educație pentru sănătate, anxietate, căutarea identității, bullying, discriminare sau trafic de persoane.
Directorul executiv adjunct al Fundației Progress din București, Laura Sgârcitu, a declarat pentru Radio Constanța că întâlnirile le-a dat curajul unor adolescente, multe dintre ele provenind din familii defavorizate, să se exprime liber și să-și regăsească încrederea de sine:
Fundația Progress derulează de mai bine de 6 ani un program de codare, de dobândire de competențe digitale pentru copii și s-a observat că, în aceste echipe de mici programatori, foarte multe erau fete. Camelia Crișan, care este directoarea noastră și care este și cadru didactic, a realizat o cercetare despre cine sunt aceste fetițe, care sunt nevoile lor și cum privesc ele către viitor. Cercetarea asta ne-a arătat că aproximativ 53% dintre fete sunt victime ale violenței verbale. Sunt jignite sau disprețuite 39%, iar 47% dintre ele se gândesc cu îngrijorare la viitor. Proiectul de la asta a pornit. Practic toate întrebările, neliniștile, îngrijorările fetelor au fost adresate prin acest proiect.
În luna aprilie, peste 50 de tinere și bibliotecare din satele din România, membre ale acestui proiect, au fost invitate la București, în urma unui concurs de eseuri, în Tabăra Fetelor Neinfricate. Au vizitat Capitala, au discutat în ateliere de curaj cu specialiști despre tot ceea ce le frământă, dar au luat lecții și de antreprenoriat. S-au întors acasă cu o altă percepție despre viață și anume aceea că totul este posibil când îți dorești cu adevărat și muncești pentru visul tău. Laura Sgârcitu:
Dacă la început găseam niște fetițe cu privirea în pământ și care nu vorbeau de niciun fel, la final, când au venit la București, discuțiile erau nesfârșite, aveau păreri, au învățat să spună nu într-un mod politicos, au învățat cine sunt și că părerea lor efectiv contează.
În luna mai, campania va ajunge și în județul Constanța. Bibliotecarele de la școlile din satele sau orașele mici pot intra pe site-ul Fundației Progress, www.progressfoundation.ro. sau pe pagina de Facebook a Fundației, pentru a se înscrie la aceste cercuri unde dialogul va fi calea spre cunoaștere.
Fundația Progress este o organizație non-guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială.
Redactor: Silvia Pascale/ Editor online: Adina Sîrbu/ Foto: site-ul Fundației Progress