Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită tradițional cu grătare încinse, mici și bere
Publicat de Adina Sîrbu, 1 mai 2023, 08:03
Cererea de mici pentru minivacanţa de 1 Mai din acest an s-a majorat cu 30% faţă de anul trecut, estimează Asociaţia Română a Cărnii. Cei mai căutaţi sunt micii din porc şi vită.
Micul sau mititelul a devenit un simbol de 1 Mai, deși în ultima perioadă s-a scumpit considerabil.
Potrivit directorului Asociaţiei Române a Cărnii, Dana Tănase, 18 milioane de mici ajung zilele acestea pe grătare.
”Există o creştere a cererii de mici pe piaţă. Estimăm această creştere ca fiind de 30%, comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2022. Producţia totală de mici este estimată la aproximativ 1.500 tone pentru această minivacanţă de 1 Mai, ceea ce ar însemna 18 milioane de mici, luând în calcul faptul că în general un mic are cam 80 grame înainte de a-l pune pe grătar. Dacă ne gândim că românul consumă în genere doi mici, ar însemna că jumătate din populaţia actuală s-ar desfăta cu acest emblematic produs”, a declarat Dana Tănase.
Istoria micului datează de la sfârşitul secolului 19, când, din lipsă de maţe de porc pentru cârnaţi, Restaurantul Iordache din centrul istoric al Capitalei a pus pe jar un produs nou, din carne tocată, condimentat cu chimen, cimbru, piper, sare şi bicarbonat. Această ultimă substanţă, interzisă pentru consum în spaţiul comunitar, a dus în februarie 2014 micul românesc pe lista neagră a Uniunii Europene. Au fost patru luni de tristeţe, dar în iunie, la începutul verii, România a primit o derogare de la Comisia Europeană, astfel că, de atunci, micul românesc poate circula liber, chiar şi la export.
„Principalul obstacol în comerţul intraunional cu mici îl constituie pesta porcină africană. Ca atare, doar companiile care utilizează carne de porc materie prima eligibilă, provenită din state membre ale UE lipsite de restricţii pentru această boală, pot livra către magazinele româneşti aflate în ţările unde există comunităţi mari de români. Estimarea companiilor care livrează în spaţiul european indică o creştere a cererii de mici de 10% comparativ cu restul anului”, a subliniat directorul executiv al ARC.
Deşi nu există o statistică oficială privind consumul de mici în România, estimările ARC arată un consum anual de aproximativ 200-250 milioane mici, respectiv în jur de 20.000 tone.
Și pentru că face parte din tradiție ca românii să încingă grătarele în aer liber pentru prepararea micilor, pompierii îi sfătuiesc să folosească doar locurile special amenajate pentru acest lucru și să ia măsuri pentru evitarea incendiilor.
Surse: RRA, Agerpres/ Redactor online: Adina Sîrbu