Ascultă Radio România Constanța Live

Forțe de ordine impresionante au fost mobilizate pentru minivacanța de 1 Mai

Forțe de ordine impresionante au fost mobilizate pentru minivacanța de 1 Mai

Publicat de Adina Sîrbu, 28 aprilie 2023, 06:58

Aproximativ 24.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, în perioada 29 aprilie – 1 mai, pentru prevenirea faptelor ilegale, asigurarea fluenţei traficului rutier şi prevenirea accidentelor, desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor cu participare numeroasă, precum şi reducerea timpului de aşteptare la controlul în punctele de trecere a frontierei –  a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Efectivele MAI îşi vor intensifica eforturile cu ocazia desfăşurării evenimentelor publice de amploare,  cele mai importante, din punct de vedere al numărului de participanţi, fiind organizate în Costineşti şi Mamaia, unde sunt aşteptate peste 40.000 de persoane în fiecare zi.
Aproximativ 1.500 de poliţişti rutieri vor acţiona, pe șoselele din țară,  cu peste 350 de aparate radar, dar şi aparate care semnalează consumul de alcool sau de substanţe interzise.
De asemenea,  5.000 pompieri, cu peste 3.700 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Potrivit IGSU, răspunsul la urgenţele medicale va fi asigurat prin intermediul celor 326 echipaje încadrate cu pompieri paramedici, 45 de unităţi de terapie intensivă mobilă, 78 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, 20 motociclete SMURD, precum și 120 autospeciale pentru descarcerare.

Oficialul MAI a adăugat că, pentru reducerea timpului de intervenţie, vor fi organizate şapte puncte temporare de lucru, dintre care unul pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, la km 19, şi celelalte în 6 localități din judeţul Constanţa. În sprijinul forțelor de intervenție constănțene au fost alocate echipaje operative din județele Ialomița, Galați, Buzău și Giurgiu.

La nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse deja toate măsurile necesare pentru asigurarea unui control eficient şi reducerea timpilor de aşteptare, cu accent pe punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria.

În județul Constanța și în stațiunile de pe litoral, IPJ Constanța a anunțat că, în medie, 250 de polițiști  și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, folosind aproximativ 160 de autospeciale și 10 aparate radar, vor acţiona, zilnic, în această perioadă. De asemenea, mai multe echipaje canine vor acționa pentru depistarea celor care dețin droguri sau substanțe interzise.

Peste 210 pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pe durata vacanței de 1 Mai, în cazul producerii unor situații de urgență – a anunțat și ISU „Dobrogea”.  În perioada 28 aprilie – 2 mai, se vor operaționaliza cinci puncte temporare de intervenție (Agigea, Ciocârlia, Valea Dacilor, Vama Veche și Valu lui Traian). Totodată, pe timpul desfășurării festivalului „Beach, Please!”, va fi operaționalizat un punct temporar de lucru (stingere și prim-ajutor) în localitatea Costinești, un post medical avansat și două puncte de prim ajutor, în zona adiacentă, toate acestea fiind deservite cu elemente de tehnică adecvate și personalul aferent.

IJJ Constanța va angrena, zilnic, 112 jandarmi, astfel:

  • vor fi alocate efective în localitățile Vama Veche, Eforie, Techirghiol, Mihail Kogălniceanu și Medgidia, pentru menținerea ordinii în sistem integrat cu structurile de poliție ale IPJ Constanța;
  • vor fi efectuate controale pentru verificarea activităților de pescuit recreativ, urmare a solicitării Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură;
  • în data de 29 aprilie, pe timpul desfășurării evenimentului sportiv internațional „Maratonul Nisipului 2023”, pe traseul Plaja Neversea – Plaja Zoom Beach – Plaja Reyna, la care vor participa aproximativ 1.200 de persoane;
  • în perioada 29 aprilie – 1 mai, la festivalul cultural-artistic „Grill Fest – Hello, May!”, desfășurat pe plaja Reyna, la care vor participa aproximativ 15.000 de persoane.

Exceptând măsurile și acțiunile principale, în perioada de 1 Mai, efectivele Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis” Constanța vor asigura ordinea publică:

  • la festivalul „Beach, Please!”, cu un efectiv de 370 de jandarmi;
  • la festivalul „Sunwaves”, cu 260 de jandarmi;
  • la evenimentul gastronomic „Festival du Bonheur”, cu 20 de jandarmi;
  • pe raza municipiului Constanța, Poliției stațiunii Mamaia și Poliției stațiunii Costinești, cu un efectiv de 170 de jandarmi, în sistem integrat.

Garda de Coastă,  va acționa cu aproximativ 130 de polițiști de frontieră și 30 de mijloace de mobilitate terestră și navală.

Specialiștii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța vor desfășura activități de informare antidrog pentru personalul de securitate prezent la festivalurile „Sunwaves” și „Beach, Please!”, dar și pentru personalul barurilor/restaurantelor/teraselor aflate în incinta sau în proximitatea celor două festivaluri muzicale. Totodată, în zilele de 28 și 29 aprilie, în localitățile Constinești și Vama Veche, se vor desfășura acțiuni de informare a tinerilor, cu privire la efectele consumului de droguri și de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri.

Nu în ultimul rând, specialiștii din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Constanța vor desfăşura acțiuni de prevenire a traficului de persoane în zona litoralului Mării Negre, în cadrul festivalurilor și a evenimentelor cu public desfășurate în această perioadă.

Măsuri speciale au fost dispuse și în județul Tulcea

În minivacanța de 1 Mai, peste 150 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea vor acționa zilnic, pentru ca zilele libere să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. Vor fi angrenați atât polițiști din structurile de ordine publică, cât și polițiști de la structurile de poliție rutieră, dar și de la investigații criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenție rapidă şi polițiști de la arme, explozivi şi substanțe periculoase.

Și jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea vor acţiona zilnic pe raza judeţului Tulcea în scopul asigurării climatului de ordine şi siguranţă publică, fiind intensificate misiunile specifice pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.  Duminică, 30 aprilie, vor fi asigurate măsuri de ordine și siguranță publică în orașul Sulina la  Sărbătoarea Scrumbiei Albastre, dar totodată vor fi asigurate măsuri de ordine și siguranță publică în zona parcurilor şi a locurilor aglomerate.

Aproximativ 70 de pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „DELTA” al judeţului Tulcea, cu mijloace tehnice auto și navale, se vor afla zilnic la datorie, pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor medical de urgență și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Având în vedere că în această perioadă, cele mai întâlnite cauze de producere a incendiilor sunt focurile de tabără, focul utilizat pentru prepararea mâncării, jarul sau scânteile purtate de vânt și jocul copiilor cu focul, pompierii militari vin cu recomandări:

  • preparați grătarul doar în locurile special amenajate și nicidecum lângă frunze și iarbă uscată;
  • țineți la îndemână, în permanență, o rezervă cu apă, în cazul în care focul scapă de sub control;
  • supravegheați în permanență copiii și nu permiteți jocul acestora cu focul;
  • nu aruncați țigările aprinse la întâmplare, mai ales în zonele cu vegetație uscată sau în apropierea depozitelor de furaje;
  • înainte de a pleca din locul în care ați petrecut, stingeți focul cu apă și acoperiți jarul cu pământ.
  • dacă observați un început de incendiu de pădure, apelați de îndată, numărul unic de urgență 112.

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Tulcea vor desfășura activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, în cadrul campaniei naționale ”Consumul de droguri ne privește pe toți”. Ei îndeamnă ca, în cazul unor situaţii deosebite, să apelați TelVerde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.

 

Redactor online: Adina Sîrbu

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:27

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare

Zona carosabilă va fi decopertată pe strada Suceava, între strada Dobrilă Eugeniu și bulevardul Alexandru Lăpușneanu,  circulația...

CONSTANȚA: Strada Suceava va fi închisă traficului rutier pentru lucrări de reabilitare
Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 14:15

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână

Bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Miga și Capitol, devine și în acest sfârșit de săptămână zonă de promenadă. Dacă doriți să...

Constanța Coffee Break continuă și în acest sfârșit de săptămână
AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:44

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), împreună cu alte asociații și structuri sindicale, militarii rezerviști din Constanța,...

AUDIO | Militarii rezerviști din Constanța au protestat în Piața Victoriei din București
AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 13:04

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța

În miros de floricele de porumb, de plăcintă cu dovleac și mere proaspete, zeci de copii de la Grădinița 42 cu program prelungit din...

AUDIO | Târgul Toamnei a adus bucuria de a fi împreună, la Grădinița cu program prelungit, Nr. 42 din Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:37

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța

Creșterea salariilor angajaților Primăriei Municipiul Constanța a fost unul dintre cele mai dezbătatute proiecte în cadrul ultimei ședințe a...

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Constanța
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:32

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani

...

La Constanța se desfășoară Campionatul Național de volei sub 15 ani
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:19

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă

...

Bilete la meciul de fotbal Farul- CS U Craiova din Superligă
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 12:13

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal

...

Astăzi începe etapa a XIV-a din Superliga de fotbal