O colonie de pelicani creţi, specie protejată de lege, cuibăreşte pe Lacul Taşaul
Publicat de Doina Sirbu, 26 aprilie 2023, 08:35
Pelicanul creț este una dintre speciile rare, deci protejate, pentru care sunt gândite și aplicate măsuri de conservare. În județul Constanța, la periferia orașului Năvodari, pe lacul Tașaul există singura zonă de cuibărit în afara Deltei Dunării și care poate fi admirată de pe mal. Biologul Sebastian Bugariu, de la Societatea Ornitologică Română, ne oferă detalii mai puțin cunoscute despre această specie.
Zilele acestea ne-au survolat mai multe stoluri de pelicani, iar dintre aceștia, unii, și anume pelicanii creți, și-au ales ca loc de cuibărit o mică insulă aflată pe Lacul Tașaul. Societatea Ornitologică Română a organizat o activitate de observare a acestor exemplare dintr-o specie rară, care poate fi admirată doar de la distanță, după cum ne-a declarat biologul Sebastian Bugariu.
Sebastian Bugariu: Aici, pe Lacul Tașaul, pe insula asta care are și un nume – La Ostrov, e practic singura colonie de pelicani creți din țară, în afara Deltei Dunării, la ora actuală. La noi sunt două specii de pelicani. Pelicanii care pot fi văzuți în numere mari în perioada de vară, sunt pelicanii comuni. Ei vin în numere mari chiar în perioada asta. Ei cuibăresc într-o singură colonie în Delta Dunării, dar sunt foarte, foarte numeroși, adică ajung chiar la câteva zeci de mii. În schimb, pelicanii creți sunt o specie diferită, ușor mai mare, care nu migrează până în Africa. Nu sunt atât de numeroşi. Fiind vorba de o specie strict protejată, este de o importanță deosebită faptul că în urmă cu aproximativ 10 ani, aici s-a stabilit o nouă colonie în afara Deltei Dunării, semn că există cumva, în ultimele decenii, o redresare a populației. Este foarte, foarte accesibil, adică în apropierea orașului Năvodari, și oferă o imagine destul de contrastantă faptul că într-o zonă așa de industrializată, poate fi văzut o colonie cuibăritoare dintr-o specie strict protejată la nivel național și internațional.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Cecilia Pătrăhău