Convorbire telefonică între preşedintele chinez Xi Jinping şi Volodimir Zelenski: „China a fost întotdeauna de partea păcii“
Publicat de , 26 aprilie 2023, 15:08
„China a fost întotdeauna de partea păcii“ , i-a transmis miercuri preşedintele chinez Xi Jinping omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, în prima lor convorbire telefonică de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, lansând un apel la „negocieri“, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit AFP şi Reuters.
„Cu privire la criza ucraineană, China a fost întotdeauna de partea păcii, iar poziţia sa fundamentală este de a promova un dialog al păcii“, a afirmat Xi, potrivit postului de televiziune citat.
„Dialogul şi negocierea“ sunt „singura cale de ieşire“ din conflictul cu Rusia, a mai dat asigurări liderul chinez, conform aceluiaşi post de televiziune.
China îşi va trimite reprezentanţi speciali în Ucraina şi va avea convorbiri cu toate părţile pentru rezolvarea crizei în această ţară, i-a mai spus Xi Jinping lui Volodimir Zelenski.
China se va concentra asupra promovării convorbirilor de pace şi va face eforturi pentru o încetare a focului cât mai curând posibil, a declarat preşedintele chinez în cursul acestei convorbiri telefonice.
La rândul său, preşedintele ucrainean a afirmat că a avut o „lungă şi semnificativă“ convorbire cu omologul său chinez, într-o postare pe Twitter confirmată de preşedinţia ucraineană pentru AFP. El a mai spus că speră într-o „creştere puternică a dezvoltării relaţiilor bilaterale“ între Kiev şi Beijing.
Acesta este prima discuţie telefonică între cei doi preşedinţi de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022. Ultima lor convorbire data din iulie 2021.
Volodimir Zelenski considerase „necesar“ în februarie „să lucreze“ cu China pentru a ajunge la o rezolvare a conflictului cu Rusia, potrivit AFP.
El îşi reiterase în martie dorinţa de a dialoga cu omologul său chinez cu privire la acest subiect şi „aştepta un răspuns“ din partea sa.
Xi a declarat la începutul lunii aprilie că este dispus să vorbească cu Zelenski, după ce acesta îi ceruse în mai multe rânduri să se întâlnească, mai ales după ce liderul chinez i-a făcut o vizită preşedintelui rus Vladimir Putin la Moscova luna trecută, notează Reuters.
China a publicat în februarie un document în 12 puncte în care îşi prezenta poziţia asupra conflictului din Ucraina. Iniţiativa, percepută uneori drept un plan de pace, cerea în special Moscovei şi Kievului să se aşeze la masa tratativelor.
Textul se opune de asemenea oricărei recurgeri la arma nucleară şi invită la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, subînţelegând de asemenea pe cea a Ucrainei, din care o parte a teritoriului este sub control rusesc.
Beijingul nu a recunoscut în septembrie integrarea a patru regiuni ucrainene în Federaţia Rusă şi nu a făcut-o nici în 2014 în cursul anexării Crimeii.
China, care nu a condamnat public războiul în Ucraina, şi-a accentuat puternic în ultimele luni cooperarea politică şi economică cu Rusia.
Furtunoase în timpul Războiului Rece, relaţiile Beijing-Moscova s-au întărit clar în ultimele decenii pentru a face front comun împotriva influenţei SUA, scrie AFP.
Sursa: Agerpres / Foto: facebook.com/Volodimir Zelenski