INTERVIU | Vacanța – între răsfăț și necesitate. Un sfert dintre români nu și-au permis o vacanță în ultimul an

Publicat de Adina Sîrbu, 25 aprilie 2023, 09:51
Vara este sezonul vacanțelor, iar prima repetiție generală va avea loc în minivacanța de 1 Mai. Un sfert dintre români, însă, nu și-au permis o vacanță în ultimul an, arată un studiu sociologic realizat de organizatorii competiției ”Destinația anului” și Institutul pentru Orașe Vizionare. Dar care sunt motivele pentru care românii merg în vacanță? Și câți dintre români își pot permite o vacanță? Laurențiu Despina a aflat răspunsurile de la Mihai Bârsan, expert de marketing și fondatorul competiției “Destinația anului”.
Mihai Bîrsan:
Motivația emoțională ține foarte mult de a se simți bine, de a se relaxa, de a-și reîncărca bateriile după multă muncă. Pentru că, trebuie să spun, vacanțele sunt încă în România mai degrabă un răsfăț decât o realitate. La ordinea zilei 23% dintre românii chestionați de noi nu au avut o vacanță în ultimele 12 luni și mai mult de jumătate dintre ei nu au avut o vacanță mai mare de 4 zile în ultimele 12 luni.
Din studiile realizate în ultimii 2 ani rezultă că trendul este ca tot mai mulți români să aleagă și vacanțe în străinătate. În țară se cheltuie în medie 3.000 lei, iar afară în jur de 6.000 lei, deci de două ori mai mult. Cu toate acestea, românii aleg în număr mare vacanțele în străinătate.
Mihai Bîrsan:
Aș spune că e o tendință absolut normală pe măsură ce cresc veniturile. Oamenii care își permit mai mult vor mai mult și vor să trăiască experiențe noi. Și atunci caută altceva decât suntem obișnuiți. De exemplu, dacă ne gândim la turistul german sau britanic, deși Germania și Marea Britanie sunt niște forțe în domeniul turismului, totuși foarte mulți dintre ei călătoresc în vacanțe în străinătate. Cred că asta se va întâmpla inevitabil și în România. Ar fi trebuit să nu fie așa. Până la urmă, toți vrem să vedem lumea, toți vrem să avem bani mai mulți și să trăim mai bine. Asta înseamnă însă că turismul ăsta local, pe care se bazează în proporție foarte foarte mare turismul românesc în prezent, nu este un dat, el la un moment dat se va restrânge și trebuie să-l înlocuim cu turism internațional.
Când vine vorba de litoral, România este alegerea jumătate dintre români. Atunci când se gândesc la viitor, România este singura țară care pierde din intenția de vizitare. În schimb, cel mai mult câștigă Grecia, urmată de Turcia. Cum să ne explicăm acest lucru?
Mihai Bîrsan:
Asta înseamnă că sunt alte zone de litoral care sunt mai aspiraționale, deci oamenii și-ar dori mai degrabă să meargă în Grecia sau Turcia. Deci oamenii își doresc să vadă alte locuri. Faptul că România pierde nu cred că este ceva specific acestui an. A existat o scădere, da, a celor care preferă România și ea va continua să scadă această intenție de vizitare, pentru că celelalte țări cu litoraluri apropiate de noi sunt mult mai dorite în acest moment.
Cercetarea sociologică a fost realizată pe aproximativ 3 mii de respondenți, iar colectarea datelor a fost realizată online. Eroarea statistică pentru acest eșantion este de 1,8%.
Interviu realizat de Laurențiu Despina/ Editor online: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com