INTERVIU | Expertul antidrog Cătălin Țone le prezintă tinerilor cartea sa ”Marijuana, zborul spre iad”, scrisă după jurnalul unui consumator de droguri
Publicat de Adina Sîrbu, 25 aprilie 2023, 09:20 / actualizat: 27 aprilie 2023, 10:59
Tentația comsumului de droguri este mare la vârste din ce, în ce mai mici. După cum ne-a declarat expertul antidrog Cătălin Țone, sunt copii de 8-9 ani care au încercat substanțele interzise, dar a fost depistată și o bunică de 84 de ani, implicată într-o rețea infracțională. MARIJUANA, ZBORUL SPRE IAD, cea mai recentă carte a lui Cătălin Țone, prezentată elevilor din Mangalia și studenților din Constanța, se dorește un semnal de alarmă atât pentru părinți, cât și pentru tineri.
Cătălin Țone:
Eu cred că a sosit momentul să le explicăm, încă de la o vârstă fragedă, pentru că avem un mare concurent, și anume acel al influencer-ului negativ, care îndeamnă la consumul de droguri. Într-o conferință complexă, cu personal multiplu, încercăm pe cât posibil să umblăm la simbioza părinte-copil, pe zona de respingere a drogurilor, cum să-și țină copiii aproape de familie, de casă, să respingă influențele anturajului, să-și țină copiii acasă din punct de vedere afectiv și emoțional. Suntem la al șaptelea județ – am fost la Neamț, Suceava, Satu Mare, Cluj, Dâmbovița, Giurgiu, Argeș – vor urma și alte județe. Încercăm pe cât posibil, cu sprijinul autorităților, să aducem experiența noastră în slujba acestui obiectiv și să recuperăm ceea ce s-a pierdut din trecut. Pentru că, trebuie să recunoaștem, pe zona prevenirii, dar și a combaterii și mai ales pe zona medicală, cele trei laturi foarte importante, de-a lungul timpului s-au pierdut niște tempouri. Eu am avut curajul să spun și public, am scris și în cărțile mele, iar ultimele evenimente, ultimele dosare instrumentate de către structuri de combatere ne-au demonstrat că lucrurile nu sunt deloc în regulă. Și vedem drame, sinucideri, psihoze și alte lucruri grave, violențe, care sunt generate de psihoze sau de sevraj (…).
Cartea ”Marijuana, zborul spre iad” este povestea unui consumator care a început să consume de la vârsta de 15 ani, s-a lăsat la 21 de ani și a consumat numai marihuana. O spun cu toată responsabilitatea: este un caz real, o carte scrisă după jurnalul unui consumator care, din fericire, a scăpat, pentru că părinții s-au prins și l-au ajutat. A trecut prin situații limită, inclusiv pe litoral, a avut o situație în care și-a imaginat că are aripi și cioc și a vrut să zboare de la etajul șase.
Există vindecarea completă?
Cătălin Țone:
Din păcate, trebuie să vă spun un adevăr pe care nu mulți specialiști îl spun: recidiva e la doi pași și, dacă debutează în adolescență și se instalează o dependență cronică, eu nu prea am văzut tineri, nu prea am văzut persoane care și-au rezolvat dependența, iar dacă și-au rezolvat-o, nu am văzut fără să rămână cu sechele.
A scăzut vârsta la care tinerii din România încearcă?
Cătălin Țone:
Da, vârsta a scăzut. (…) Trebuie să lăsăm deoparte statisticile, să ne uităm ce este în stradă, ce este la UPU, să ne uităm în școli, pentru că în momentul în care se face un sondaj sociologic tânărul răspunde sincer sau nu ori sunt părinți care preferă în mod particular să trateze dependența copiilor și nu o fac întotdeauna în cel mai fericit mod. Au apărut foarte multe situații de dependență în intervalul 12-14 ani. Avem situații de excepție de debut în consum la 9-10 ani și sunt situații în care minori de 6-7 ani din cazuistica noastră au fost folosiți la transport. Am avut și situații în care în căruciorul bebelușului sau în scutece părinții transportau droguri pentru a masca. Și mai mergem și la extrema cealaltă de vârstă – am avut persoane de 83-84 de ani implicate în distribuția și în depozitarea drogurilor (…)
Ca specialist, ce sfat aveți pentru părinți?
Cătălin Țone:
Eu cred că în momentul în care copilul a făcut 11-12 ani, părintele, pentru a-l ține departe de anturaj și de vicii, trebuie să îmbrace alte haine, să încerce să intre în lumea lui, să devină adolescent, să fie mult mai atent, să comunice, să-l țină aproape cu argumente pozitive. Și de la 11-12 ani până undeva la 22-23, dacă între timp nu se stabilizează din punctul de vedere al familiei și profesional, avem 10 ani în care trebuie să fim foarte atenți. Și când spun asta, mă includ și pe mine, fiindcă am o fetiță de 14 ani, trebuie să fim atenți să depășim această perioadă, pentru că riscurile sunt foarte mari! O scăpare cât de mică, o petrecere nesupravegheată, un banchet, o petrecere în pijamale, orice altceva, având în vedere multitudinea de droguri, se poate încheia rău în sensul instalării unei dependențe și apoi să ne fie foarte greu să mai reparăm ceva.
Interviul integral poate fi ascultat aici:
În proiectul legii învățământului preuniversitar, aflat acum în Parlament, există un capitol care se referă la interdicțiile pe care trebuie să le respecte elevii în unitățile de învățământ. Unul dintre articole prevede că: elevilor le este interzis să dețină sau să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise, țigări, substanțe etnobotanice și să participe la jocuri de noroc în perimetrul unității de învățământ.
Formularea omite aspecte esențiale, consideră expertul antidrog Cătălin Tone, cu referire la zona excursiilor și a taberelor, a activităților extrașcolare care nu e reglementată.
Nu există referințe în actuala formă a proiectului de lege nici despre cum s-ar putea face testarea elevilor bănuiți că se află sub influența stupefiantelor.
Interviu realizat de Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Sursa video: Ziarul Informația de Giurgiu