Nemulţumiri tot mai mari în rândurile angajaţilor din Sănatate și Asistență Socială. Interviu cu liderul Sindicatului SANITAS Constanța, Nicolae Manea

Publicat de , 24 aprilie 2023, 08:37
Suntem, în primul rând, îngrijorați de faptul că am negociat peste o lună Legea Salarizării și nici până acum nu a ajuns la Ministerul Muncii ca să fie discutată și, cumva, asumată de către Guvern. Știți foarte bine că în Planul Național de Redresare și Reziliență este asumat un termen de 1 iulie de punere în aplicare a noii legi. Noi acum suntem în aprilie și nu vrem să pățim cum s-a întâmplat la Legea 153, dintr-odată, pe genunchi, a intrat în Parlament, nefiind asumată nici măcar de Ministerul Muncii, ci de un grup de 87 de parlamentari, și a devenit lege, a fost aprobată. Această lege inclusiv, din câte știm noi, în Planul Național de Redresare și Reziliență, inclusiv planul ar fi trebuit să fie discutat cu partenerii sociali.
În primul rând, discutăm și cerem în mod imperativ să respecte, în primul rând, legea. Știți foarte bine că Legea 153 avea un termen de maturare, adică de punere în aplicare – sfârșitul anului 2022. Ori, în condițiile în care o mare parte din personal nu a ajuns la maximul din grilă, în condițiile în care cea mai mare parte din personal au sporurile de condiții de muncă plătite la nivelul lunii decembrie din 2018, în condițiile în care celelalte sporuri, de exemplu, sporuri de noapte, sporuri de tură, sporuri de ore festive sunt plătite tot la nivelul lunii decembrie 2018, în condițiile acestea, noi solicităm să fie aplicată în integralitate Legea 153 și după aceea să trecem la noua lege de salarizare.
Îngheţând, practic, rămânem în aceeași situație în care cei care au salarii foarte mici rămân la fel, extrem de neîndreptățiți, rămânând cu același salarii înghețate undeva la jumătatea legii. Referitor la blocarea posturilor, Sănătatea și Asistența Socială are o mare problemă prin blocarea posturilor. Volatilitatea personalului în cele două sisteme e destul de mare, migrația personalului… În cursul unui an există mutări de personal sau pierderi de personal undeva între 10 și 20 la sută, prin pensionare, prin părăsirea sistemului, prin transferul la alte unități. Ori, în aceste condiții, a bloca și în Sănătate și Asistență Socială, cum s-a mai întâmplat, de altfel, reprezintă o mare, o foarte mare problemă. Gândiți-vă că noi asigurăm continuitatea, gândiți-vă că noi avem personal pe care îl atragem destul de greu în sistem. Va fi o mare provocare și o mare problemă! Dacă mă întrebați pe mine, personal, eu nu cred că este o soluție. Soluția ar trebui aplicată la alte sisteme, unde normarea poate este alta, nu se asigură continuitate… La noi ar trebui, pur și simplu, să se blocheze schema de personal. Adică atâta ai avut în sistem, atât ai normativul, atât ai statul de funcții. Doar în cadrul statului de funcții – nu-l mai lărgeşti, nu-l mai modifici – doar în cadrul acestui stat de funcții angajezi personal.