Interviu: Bibliotecarele Doina Moșoiu și Daniela Mocanu în rol de actrițe într-un colaj din schițele lui I.L. Caragiale

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 aprilie 2023, 10:34
Pe 8 aprilie, opt bibliotecare angajate la Biblioteca Județeană Ioan N Roman din Constanța, printre care Doina Moșoiu, de la secția Colecții Speciale – Cărți Rare și Daniela Mocanu de la Secția de Cărți Împrumut pentru Adulți, au celebrat Ziua Bibliotecarilor printr-o piesă de teatru, un colaj din schițele lui I.L. Caragiale, în regia actriței Arina Cojocaru.
Larisa Calistru, în dialog cu Doina Moșoiu și Daniela Mocanu:
Mulțumim tare mult și mulțumim că ați alocat spațiu în emisiunea dvs. pentru această zi. Într-adevăr, pentru noi, cel puțin deosebită… cum a fost această experiență? A fost o experiență și asta cred că ne definește pentru că ne plac experimentele. Nu suntem la prima experiență de acest gen în 5 ani. Bine, cu întrerupere, realizăm acest spectacol ca pe un cadou pe care îl facem colegilor noștri, apropiaților noștri, iar anul acesta a fost pe principiul unde dai și un de crapă… Da, am început undeva la sfârșitul anului trecut să căutăm piesa, să o adaptăm trupei noastre cum îi ne place nouă să spunem. Și avem foarte multe idei. Fiecare dintre noi venise cu o idee, o susținea, îi plăcea și încerca să ne convingă pe celelalte. Da, am ascultat foarte multe piese de teatru acasă, pe la serviciu, când se putea. A fost greu să ne hotărâm, chiar greu să ne hotărâm, dar până la urmă a mers cumva pe mâna Arinei și am hotărât să facem acest colaj din cele trei mari piețe ale lui Caragiale – O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă și D’ale carnavalului. Am avut ajutorul ei și eu zic că ne-am descurcat mai mult decât onorabil.
Ați fost îmbrăcat în haine de epocă, am văzut fotografii?
Da am avut ajutorul și anul acesta al doamnei Daniela Vlădescu, manager la Teatrul de Operă și Balet din Constanța și aceste costume au făcut foarte mult în succesul pe care l-am avut cu piesa, pentru că așa cum a fost și anul trecut cu piesa Bădăranii, este greu să joci în costume improvizate. Sunt piese de epocă, totuși, care prin faptul că am avut aceste costume au a făcut să intrăm mai bine în pielea personajelor, să spun așa…
Da, mi-ați spus că sunteți al 5-lea spectacol. Putem spune că aveți o experiență în ale teatrului și vreau să vă întreb dacă vă gândiți chiar să întemeiați o trupă de amatori și să jucați și pe alte scene din țară, dacă tot aveți calități de artiste…
Ca să vă faceți așa o idee, de fiecare dată, dar absolut de fiecare dată când terminăm un spectacol zicem gata, cine o mai face ca noi ca noi să pățească? Pentru că este atâta stres și atâta muncă, totul din dorința de a ieși bine. Noi nu suntem actori, habar n-avem cu ce să mănâncă.
Interviul integral poate fi ascultat aici:
Interviu realizat de Larisa Calistru / redactor online – Daniel Țăndăreanu