FOTO | „Undeva în timp“ – Expoziţie de suflet a artistei de origine aromână Florica Prevenda
Publicat de , 21 aprilie 2023, 19:36 / actualizat: 22 aprilie 2023, 10:41
Artista de origine aromână Florica Prevenda, născută în localitatea Dor Mărunt din județul Călărași, dar cu rădăcini dobrogene, a deschis la Muzeul de Artă din Constanța o expoziție de suflet. „Undeva în timp“ este o reîntoarcere la anii copilăriei sale cu lanuri nesfârșite de grâu și de floarea-soarelui, cu dealuri și câmpii bătute de vânt, cu chipurile părinților și bunicilor dragi. Amintiri de neuitat, învăluite cu dor, vin de la Techirghiol, aici unde a trăit bunica din partea mamei sale. Deși artista a expus în mai toate orașele mari ale lumii și chiar a locuit peste ocean, Acasă a fost mereu pentru ea, România. Cu câteva minute înainte de vernisajul expoziției, artista Florica Prevenda a oferit un interviu pentru Radio Constanța.
Redactor: Bine v-am găsit, doamnă Florica Prevenda. Prin expoziția dumneavoastră de pictură, Undeva în timp, ați adus nu doar florile lui Florar, mai devreme, aici la Muzeul de Artă din Constanța, dar ne-ați transpus, prin opera dumneavoastră, pe noi toți, în frumoșii ani ai copilăriei. Cum vă amintiți dumneavoastră anii copilăriei?
Artist Florica Prevenda:
Cu toții cred că, la un moment dat, ne întoarcem în anii copilăriei, după ce ne satisfacem curiozitățile, de toate felurile, de a călători, de a vedea lumea, de a gândi despre ce se întâmplă peste tot, ce se întâmplă la noi, te întorci undeva în zona în care erai naiv și credeai că ești centrul universului, unde totul părea extraordinar și n-ai mai regăsit acel extraordinar niciodată în viață pentru că în momentul în care începi să gândești pierzi copilăria.
Redactor: Prin aceste opere v-ați regăsit copilăria?
Artist Florica Prevenda:
Da, așa e! Într-un fel a fost o retrăire, pentru că nu le-am făcut la fața locului, le-am făcut la atelier, printr-o rememorare a ceea ce trăisem în anii copilăriei alături de mama, de tata și de toți cei care nu mai sunt, de locurile în care îmi făceam viața pentru că, mă rog, atunci au fost niște ani foarte grei pentru că noi am fost deportați în Bărăgan, ai mei o duceau foarte greu. Îmi amintesc de toate astea, dar eu am vrut să transpun frumosul din acei ani și nu alte apăsări care existau și pe care nu le înregistram, fiind copil, dar îmi amintesc de ele. Deci, am încercat să transpun tot ce era frumos, candid, locurile din care am plecat și care mi-au marcat, cumva existența. Oriunde am fost, mi-era imposibil să nu-mi amintesc de locurile natale, de linia orizontului care este, în tot ce am făcut, pregnantă. Câmpia mi-a marcat, profesional chiar, traiectoria!
Redactor: Localitatea Dor Mărunt din județul Călărați reprezintă Centrum mundi pentru dumneavoastră?
Artist Florica Prevenda:
Da, Dor Mărunt, dar de fapt era satul Dâlga, un sat în care erau numai deportați în Bărăgan. Eu merg întotdeauna în locul în care era casa noastră, pentru că acum nu mai este casa în care m-am născut și acolo văd răsăritul soarelui care este ceva… deci mi-a rămas în minte o privelniște a răsăritului dintr-un anumit unghi pe care am purtat-o în suflet mereu, deși eram un copilaș când am plecat de acolo.
Redactor: Ați călătorit, ați expus și chiar ați locuit în alte țări, dar pentru dumneavoastră, întotdeauna Acasă a însemnat România.
Artist Florica Prevenda:
Eu am Green card american, puteam să trăiesc acolo, dar mi-era imposibil pentru că mi-era mereu un dor de casă, de locurile natale, încât mi-am dat seama că nu poți să trăiești o viață suferind după locurile din care vii, deși poate că șansele profesionale ar fi fost mult mai mari stând la New York, de exemplu. A fost o limită, dar în același timp poate că a fost ceva pozitiv în sensul că am stat acasă și am creat cu trăirile pe care le ai atunci când ești acasă și nu ca străin în altă țară. Nu a fost rău că am rămas acasă, iar acum, după o anumită vârstă mi-amintesc de copilărie. Este o anumită etapă în dezvoltarea mea profesională, vor mai fi și altele, dar acum a fost momentul să mă ocup de acest aspect.
Redactor: Ce amintiri vă leagă de orașul Constanța?
Artist Florica Prevenda:
De orașul Constanța mă leagă foarte multe amintiri pentru că bunica mea din partea mamei trăia la Techirghiol și veneam, când eram mică, cu mama cu tata cu trenul în Constanța, coboram și plecam la Techirghiol, iar în perioada sejurului veneam la Constanța, mergeam la acvariu, la Cazinou. Dincolo de asta se știe că aici sunt mulți aromâni, aveam rude, deci sunt foarte legată de Constanța.
Redactor: Aceasta expoziție este un cadou pe care îl faceți tuturor aromânilor din Dobrogea și nu numai?
Artist Florica Prevenda:
Da, este o expoziție care ar fi putut fi oriunde pentru că este foarte mare, dar când mi s-a propus să vin aici am acceptat pentru că sunt aromâni, am amintiri de când eram mică, iar Muzeul de Artă Constanța are săli foarte frumoase care te stimulează să vii să expui. Deci au fost mai multe motive și este pentru prima oară când expun aici.
Redactor: Cum descrieți dumneavoastră lumina din acest colț geografic al țării? Știm de la alți pictori că avem o lumină cu totul specială în Dobrogea. Dumneavoastră, dacă ați picta aici ce culori ați folosi ?
Artist Florica Prevenda:
Aș folosi albastrul, albul, ocrul și într-adevăr este o lumină, pentru că este apa care reflectă soarele și avem practic două surse de lumină și îmi amintesc, apropos de lumină, când veneam la Techirghiol îmi amintesc de o anumită lumină care cădea pe case, din orizontal, parcă, și era cu toul și cu totul specială, lumina pe care o aveam pe case. Asta îmi amintesc, chiar dacă eram foarte mică. O văd parcă pe bunica venind spre casă, iar casele, din direcția din care venea, pentru că erau niște pompe din care lua apa, la vremea aia, mă rog, o văd pe bunica îmbrăcată în negru, iar casele din spatele ei fiind luminate în galben de o anumită factură. Deci este clar că este o lumină aparte a locului.
Redactor: De culori mi-ați povestit, de lumină mi-ați povestit, dar aș vrea să-mi povestiți și de gustul din copilărie. Ce bunătăți vă făcea bunica în copilărie?
Artist Florica Prevenda:
De plăcintele macedonești mi-amintesc și de preparatele din miel, cele de Paști. Mă bucur că într-un final am ajuns aici, un loc de care sunt legată prin rudele mele și prin faptul că îmi place marea și istorie acestei zone.
Redactor: Bine ați venit în Dobrogea noastră multietnică și să vă întoarceți ori de câte ori vă va fi dor de casă, de copilărie!
Artist Florica Prevenda:
Da, de acum sigur că da! Vă mulțumesc!
La vernisajul expoziției artistei Florica Prevenda, directorul Muzeului de Artă din Constanța, Lelia Rus-Pîrvan a declarat pentru Radio Constanța:
Parcurgând sălile expoziției avem de-a face cu o experiență senzorială. Culorile au miros, au gust, au căldură și parcursul acesta senzorial este unul logic, gândit de artistă în sensul trecerii timpului, în sensul trecerii de la adolescență la maturitate și de la maturitate la o vârstă mai înaintată, iar lucrul acest este firesc, se recunoaște prin cromatică, dar se recunoaște și prin compoziție, prin adâncimea și profunzimea culorilor. Este într-adevăr o sărbătoare a simțurilor această expoziție pentru că dincolo de culoare avem și aceste materialități ale culorilor pe care artista le realizează utilizând diferite tehnici, lucru în care cred că este neîntrecută. Este o sărbătoare a văzului, dar și a tactilului pentru că, deși nu avem voie să le atingem, senzația noastră este că vrem să le mângâiem, să punem obrazul pe ele și lucrul acesta face practic ca arta să ne vorbească nouă, interiorului nostru, copilului din noi care dorește o apropiere ca între mama și copil, ca o apropiere între doi iubiți, este apropierea noastră de natură care, până la urmă, este cea mai frumoasă expresie a Divinității, a subliniat directorul Muzeului de Artă Constanța Lelia Rus Pîrvan.
Artista Florica Prevenda a expus de-a lungul timpului în galerii din New York, Londra, Bruxelles, Milano, Salonic, Cracovia, Rotterdam, Bonn, Tirana, dar și în țară, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, la MNAR București, la Muzeul de Artă Timișoara, precum și în galerii private din țară și din străinătate. În 2005, Florica Prevenda a fost distinsă cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.
Catalogul expoziției va fi lansat pe 21 mai 2023, cu ocazia manifestărilor dedicate Zilelor Constanței și sărbătorii comunității aromâne, din care artista face parte.
Expoziția a fost curatoriată de istoricul dec artă Mădălina Mirea.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Silvia Pascale