Ascultă Radio România Constanța Live

Credincioşii musulmani sărbătoresc, timp de trei zile, Ramazan Bairam

Credincioşii musulmani sărbătoresc, timp de trei zile, Ramazan Bairam

Publicat de , 21 aprilie 2023, 06:25

În perioada 21 – 23 aprilie 2023, timp de trei zile credincioşii musulmani sărbătoresc Ramazan Bairam. Postul premergător Bairamului a debutat pe 23 martie și s-a încheiat pe 20 aprilie, odată dată cu sărbătorirea Ramazan Bairamului, una din cele mai importante sărbători religioase, care este celebrată în familie, de copii, părinţi şi rude şi este întâmpinată cu tradiționala urare de sănătate şi îndestulare.

Este o sărbătoare a confirmării credinţei în Allah şi a manifestării generozităţii, ajutorării aproapelui. Ramazan Bairamul se sărbătoreşte la finalul unei luni de post, de primenire spirituală, timp în care Coranul a fost o lectură zilnică obligatorie şi în care au avut loc slujbe specifice lunii sfinte din calendarul islamic – luna Ramazan.
În cele 29 de zile de post şi rugăciune musulmanii au postit de la răsăritul şi până la apusul soarelui. Slujba de Ramazan Bairam a fost oficiată în toate lăcașele de cult islamic din România și de pretutindeni unde există credincioși musulmani.

În prima zi de Bairam dimineața, bărbații merg la geamie pentru rugăciunea colectivă, copiii merg cu colindul din casă în casă pentru a ura „Bairam fericit”. Cei tineri sărută mâinile celor mai în vârstă, deoarece acest obicei arată politețe și respect față de persoanele în vârstă. Tot în cele trei zile de sărbătoare 21-23 aprilie, credincioșii musulmani  merg în vizită la rude și prieteni. Pentru masa de sărbătoare sunt pregătite bucate alese tradiționale, dulciurile ocupă un loc important, regina dulciurilor este baclavaua preparată acasă de gospodine, de aici şi faptul ca Ramazan Bairam este cunoscută și sub denumirea de sărbătoarea dulciurilor „Șeker Bairam”.

Din cele mai vechi timpuri baclavaua se servea doar la masa sultanilor. În palatul Topkapi din Istanbul se păstrează un document de pe timpul sultanului Fatih, potrivit căruia prima baclava a fost preparată în bucătăria otomană în august 1453. Se spune că sultanului i-a plăcut într-atât de mult delicatesa bucătarului, încât a poruncit ca această reţetă să fie trecută în istorie și până în prezent este considerată ca fiind dulcele celor înstăriți. În perioada imperiului otoman aceste baclavale erau preparate cu umplutură de fructe, începând din secolul trecut aceste baclavale au început să fie umplute cu miez de nucă.

Prepararea desertului baclava diferă de la o zonă la alta, astfel gospodinele tătare prepară baclava cu nuci, untul este înlocuit cu uleiul vegetal, iar forma este triunghiulară sau se suprapun foile întinse, foaie-umplutura-foaie-umplutura-foaie, până se termină toate. Baclavalele coapte în cuptor sunt stropite din belșug cu sirop din zahăr și apă, aromat intens cu zeamă de lămâie.
Gastronomia, alături de religie, limbă și folclor reprezintă indicatorul identității etnice a turcilor și tătarilor. Etnia, istoria de familie și cea regională, sau tradițiile ocupaționale ale celor două comunități, se reflectă și se păstrează, în parte, prin tradițiile gastronomice.

Redactor: Ghiulșen Ismail Iusuf / Foto: Arhivă Ghiulșen Ismail Iusuf

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 11:01

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ”A părăsit scena...

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
litere chineze, limba chineza, China
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:49

20 aprilie – Ziua limbii chineze

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în...

20 aprilie – Ziua limbii chineze
oua vopsite Paste
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:44

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte...

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:26

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”

Cristina Tamaș,  prozator, dramaturg și dascăl constănțean, a venit pe lume la data de 14 noiembrie (1955,) la Huși, în aceeași zi în care...

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

În cea mai mare sărbătoare de peste an, la praznicul praznicelor, în prima zi Paște, ne amintim de tradiții, de oamenii dragi din jurul nostru,...

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței

„Învierea Domnului, pe care în chip fericit o prăznuim anul acesta la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii...

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 07:50

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie. Cuvintele „Nu vă temeţi!”...

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:36

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil...

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România