Dacă nu se respectă cerințele privind reforma pensiilor speciale, judeţul Constanţa ar putea să piardă finanțarea pentru două proiecte derulate prin PNRR. Unul dintre ele vizează Spitalul de Pediatrie

Publicat de Doina Sirbu, 20 aprilie 2023, 08:20
Județul Constanța ar putea să piardă finanțarea pentru două proiecte importante derulate prin PNRR, în valoare cumulată de 200 de milioane de euro, dacă autoritățile de la București nu respectă cerințele privind reforma pensiilor speciale. Unul dintre aceste proiecte vizează construirea unui spital de pediatrie.
Petre Enciu, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, spune că suma reprezintă bugetul județului pe doi ani și că ratarea finanțării ar fi ”un moment negru”.
Domnule vicepreședinte Enciu, de câteva săptămâni bune se discută despre riscul ca România să piardă miliarde de euro din PNRR, banii europeni, dacă nu elimină pensiile speciale. Banii aceștia ar trebui să finanțeze construirea de spitale, școli și drumuri în toată țara. Vă rog, să le explicați ascultătorilor noștri ce proiecte prin PNRR derulează acum Consiliul Județean Constanța și care ar putea să piardă această finanțare?
Petre Enciu: În momentul de față putem vorbi de două mari proiecte finanțate prin PNRR. Este vorba despre traseul cicloturistic EuroVelo6, un contract de finanțare semnat, este un proiect ce se ridică la 40 de milioane de euro, iar al doilea proiect major din PNRR, este construirea Spitalului de Pediatrie “Mama și copilul”, în valoare de 150 de milioane de euro, acestea două fiind majore. Pot vorbi și despre proiecte minore pe care le-am mai depus, de exemplu dotarea unor unități de învățământ tot din PNRR, pe o componentă pe educație, dar haideți, să spunem că avem două proiecte majore, undeva la 200 de milioane de euro. Este o sumă enormă pentru județul Constanța.
Să sperăm că nu se va ajunge acolo. Dar să luăm în calcul și această variantă nedorită. Constanța pierde banii europeni prin PNRR. Are județul resurse financiare să acopere acest gol și să continue proiectele?
Petre Enciu: Sub nicio formă. Deci 200 de milioane de euro, valoarea acestor două contracte de finanțare ar reprezenta întreg bugetul Consiliului Județean Constanța pe 2 ani. Ori nu putem direcționa tot bugetul pentru două investiții. Fără o sursă de finanțare, aceste proiecte nu se pot finanța. Ar mai fi varianta contractării unui credit de investiții, dar în cazul unui credit, lucrurile se complică și nu este un instrument de finanțare foarte la îndemână și foarte rapid. Adică, dacă aplici acum pentru un credit, durează cam un an, un an şi jumătate să obții acei bani. Maternitatea și traseul, ca și toate proiectele din PNRR, trebuie finalizate până în iunie 2026, deci depindem de Programul Național de Redresare și Reziliență în cazul acestor două proiecte. Iar dacă România va rata aceste finanțări prin PNRR, va fi un moment negru în istoria investițiilor din România.
Redactor: Bogdan Comşa/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă