Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor
Publicat de Adina Sîrbu, 16 aprilie 2023, 07:49
Creştinii ortodocsi, greco-catolici si neoprotestanţi din România celebrează astăzi Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare creştină. La miezul nopţii, credincioşii au primit Lumină de la preoţi şi au ascultat în faţa bisericilor relatarea evanghelică despre Învierea Domnului.
La Catedrala Patriarhală din Capitală, chemarea spre Lumina care îl simbolizează pe Hristos Înviat a fost rostită de Patriarhul Daniel. Credincioşii prezenţi în număr mare în faţa catedralei şi-au aprins lumânările şi au intonat alături de Corul Patriarhiei, imnul sărbătorii. În predica sa, Patriarhul Daniel a explicat cum Învierea Domnului a dat o nouă orientare vieţii creştinului şi un nou înţeles morţii.
Creştinul este tot timpul plin de speranţă, plin de bucurie, este plin de nădejdea că moartea este doar o trecere, moartea fizică şi că viitorul definitiv sau ultim al omului este împărăţia lui Dumnezeu, intrarea fiecărui om în bucuria, pacea şi slava Preasfintei Treimi. Izvorul bucuriei şi al păcii în viaţa creştinului este legătura lui cu Hristos cel Răstignit şi Înviat, de aceea în ziua de Paşti nu trebuie să fim întristaţi, ci să ne bucurăm – a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit la Slujba Învierii de la Catedrala Patriarhală.
Cântările ortodoxe de Paşte ne spun că bucuria aceasta veşnică, inaugurată prin Învierea lui Hristos, este însuşi Domnul Iisus Hristos, numit bucuria veşnică. (…) Bucuria, înainte de a fi o stare a sufletului, este o persoană veşnică, este Domnul Iisus Hristos. De aceea, Sfântul Apostol Pavel îndeamnă pe filipeni zicând ‘Bucuraţi-vă! Şi iarăşi zic bucuraţi-vă pururea întru Domnul’. Izvorul bucuriei şi al păcii în viaţa creştinului este legătura lui cu Hristos cel Răstignit şi Înviat. De aceea, când nu mai avem bucurie în suflet trebuie să alergăm la Hristos. Rugăciunea şi împărtăşirea cu Sfintele Taine devin izvor de bucurie din bucuria lui Hristos, bucuria cea veşnică, a încheiat Patriarhul Daniel.
La Constanţa, Lumina Sfântă a fost adusă de pe mare de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. El a precizat că în acest fel a respectat tradiţia conform căreia Apostolul Andrei a adus de pe mare lumina lui Hristos în Dobrogea. Apoi, arhiepiscopul Teodosie a plecat într-o procesiune către parcul Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. Acolo, el a oferit Sfânta Lumină credincioşilor, iar apoi de la miezul nopţii a oficiat Canonul Învierii în altarul de vară, urmat de săvârşirea Sfintei Liturghii.
Duminică, 16 aprilie, la ora 12.00, va avea loc Vecernia sau, cunoscută sub numele de „A doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, simbolizare a universalității creștinismului. După Vecernie, se va ieși iar cu făclii aprinse. După slujbă, va avea loc tradiționalul Concert pascal susținut de către Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. Apoi, ÎPS Teodosie va oferi celor prezenți ouă roșii, cozonac și vin.
La Tulcea, mii de credincioși au mers la biserică, pentru a primi Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. La Catedrala „Sf. Nicolae“, slujba Învierii Domnului a fost ţinută de Episcopul Tulcii, Prea Sfinţia Sa Visarion, însoţit de un sobor de preoţi, urmată de Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Episcopală din Tulcea.
Redactor online. Adina Sîrbu